Începând de azi, veți găsi înformații complete despre cancerul tiroidian în Oncopedia.ro, secțiunea Cancer de la A la Z. De asemenea, vom dedica luna martie problematicii complete referitoare la cancerul tiroidian: ce este cancerul tiroidian, simptome, factori de risc, tipuri, tratament etc.

 

Cancerul tiroidian, Generalități

În fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 44,000 de cazuri noi, reprezentând aproape 1% din totalitatea cancerelor umane. Cele mai cunoscute tipuri de cancer ale tiroidei sunt derivate în funcţie de tipul celulelor responsabile de producerea de hormon tiroidian. Termenul general pentru cancerele care provin din ţesut glandular este de adenocarcinom. În cazul tiroidei, cele mai cunoscute tipuri de cancer sunt adenocarcinoamele diferenţiate.

Acesta este un text introductiv, citiți aici despre tipurile de cancer de tiroidă

Cancerul tiroidian este destul de comun, ţinând cont că la autopsie este descoperit la aproximativ 5% dintre oamenii care nu ştiau că au această boală. Cu toate aceastea, moartea cauzată de cancerul tiroidian este mai puţin frecventă, acest lucru fiind explicat prin faptul că această boală este, de obicei, una care are tendinţa să rămână localizată în tiroidă mai mulţi ani.

Cele mai multe cazuri de cancer tiroidian sunt sporadice; ceea ce înseamnă că nu există o predispoziţie evidentă sau un factor de risc specific de a dezvolta această boală.

Citiți aici despre factorii de risc

 

Glanda tiroidă

Glanda tiroidă este localizată în partea din faţă a gâtului, inferior de cartilajul tiroid („Mărul lui Adam”). Este un organ în formă de fluture, care se întinde pe linia mediană a gâtului chiar sub Mărul lui Adam, ale cărui „aripi” se întind înspre cap, de fiecare parte a Mărului lui Adam. Aceste aripi poartă numele de lobi ai tiroidei, iar partea care se extinde dincolo de linia mediană se numeşte istm.

Tiroida este une dintre cele mai mari şi importante glande ale organsimului. Ea aparţie sistemului endocrin, iar activitatea ei este reglată prin influenţa hipofizei şi a hipotalamusului. Tiroida controlează procese metabolice, sinteza proteică şi sensibilitatea generală a organismului faţă de acţiunea altor hormoni. Secretă mai mulţi hormoni, în principal tiroxina, triiodotironina şi calcitonina (hormon important în homeostazia calciului).

Glanda tiroidă produce şi secretă hormoni tiroidieni în sânge. Tiroida reacţionează astfel ca un răspuns la un hormon produs de glanda pituitară numit hormon stimulant al tiroidei (TSH). Atunci când tiroida este activată de TSH, creşte absorbţia de iod, care necesită producere de hormon tiroidian.

O creştere a producţiei de hormoni tiroidieni (hipertiroida) sau o scădere a producţiei de hormoni tiroidieni (hipotiroida). Principalele celule ale tiroidei sunt denumite celule foliculare, şi sunt, în principal responsabile de producerea de hormoni tiroidieni.

Cele mai cunoscute tipuri de cancer ale tiroidei sunt derivate în funcţie de tipul celulelor responsabile de producerea de hormon tiroidian. Termenul general pentru cancerele care provin din ţesut glandular este de adenocarcinom. În cazul tiroidei, cele mai cunoscute tipuri de cancer sunt adenocarcinoamele diferenţiate.