STADIALIZARE CANCER DE PANCREAS

Stadializare Cancer de Pancreas. Stadiul unui cancer spune medicului cât de mult s-a răspândit acesta. Testele și scanările pe care le faceți în faza de diagnosticare a cancerului oferă câteva informații despre stadiu. Este important, deoarece tratamentul este deseori hotărât în funcție de stadiul cancerului. Este posibil ca medicul să nu vă poată spune care este stadiul exact al cancerului decât după operație. Există două modalități diferite de stadializare a cancerului. Principalele două modalități sunt sistemul TNM și sistemul cu numere. Găsiți mai multe informații despre stadializarea cancerului în secțiunea generală despre cancer.

 

Stadiile TNM ale cancerului pancreatic

TNM provine de la Tumoare, Nodul, Metastază. Acest sistem descrie dimensiunea unei tumori primare (T), dacă există ganglioni limfatici cu celule canceroase în ele (N) și dacă respectivul cancer s-a răspândit într-o altă parte a corpului (M). Există 5 stadii de dimensiune tumorală în clasificarea curentă TNM:

 • Tis (carcinom in situ) este un cancer pancreatic în stadiu foarte incipient, care nu a avut încă posibilitatea să se răspândească. Acest lucru nu este deloc obișnuit la acest tip de cancer;
 • T1 înseamnă că tumoarea se află în interiorul pancreasului și are 2cm sau mai puțin în fiecare direcție;
 • T2 înseamnă că tumoarea este încă în interiorul pancreasului, dar are mai mult de 2cm în fiecare direcție;
 • T3 înseamnă că acest cancer a început să crească în țesuturile din jurul pancreasului. Nu a crescut în vasele de sânge mari din apropiere;
 • T4 înseamnă că acest cancer a crescut mai mult în afara pancreasului, pătrunzând în vasele de sânge mari din apropiere;

 

 • N0 înseamnă că nu există ganglioni limfatici cu cancer;
 • N1 înseamnă că există ganglioni limfatici care conțin celule canceroase, astfel încât este probabil ca respectivul cancer să se fi răspândit dincolo de pancreas;
 • M0 înseamnă că respectivul cancer nu s-a răspândit în organele mai îndepărtate cum ar fi ficatul sau plămânii;
 • M1 înseamnă că acest cancer s-a răspândit la alte organe;

 

Stadiile numerotate ale cancerului pancreatic
Există 4 stadii în acest sistem – stadiile 1 până la 4:

Stadiul 1

Stadiul 1 înseamnă că respectivul cancer se află localizat complet în interiorul pancreasului și că nu s-a răspândit la ganglionii limfatici. Acesta este împărțit în:

 • Stadiul 1A;
 • Stadiul 1B;

În Stadiul 1A cancerul este complet în interiorul pancreasului și este mai mic de 2 cm. Nu există cancer în ganglionii limfatici sau în alte zone din corp. În stadializarea TNM, acesta corespunde cu T1, N0, M0.
În Stadiul 1B cancerul este complet în interiorul pancreasului dar este mai mare de 2cm. Nu există cancer în ganglionii limfatici sau în alte zone din corp. În stadializarea TNM, aceasta corespunde cu T2, N0, M0.

Stadiul 2

Stadiul 2 este împărțit în:

 • Stadiul 2A;
 • Stadiul 2B;

În Stadiul 2A cancerul a început să se răspândească în țesuturile din apropiere care înconjoară pancreasul. Poate fi în duoden sau în canalul biliar. Însă nu există cancer în vasele mari de sânge din apropiere sau în ganglionii limfatici. Asta înseamnă că, deși cancerul a crescut local, există o șansă să nu se fi răspândit în sistemele circulator sau limfatic. În stadializarea TNM, acesta corespunde cu T3, N0, M0.
În Stadiul 2B cancerul poate avea orice dimensiune și se poate să se fi răspândit în țesuturile din jurul pancreasului. Cancerul se găsește de asemenea în ganglionii limfatici din jur, însă nu și în vasele mari de sânge. În stadializarea TNM, acesta corespunde cu T1, 2 sau 3, N1, M0.

Stadiul 3

Cancerul crește în afara pancreasului, cuprinzând vasele mari de sânge din apropiere. Se poate să se fi răspândit în ganglionii limfatici sau nu. Nu s-a răspândit în alte zone din corp. Medicul dumneavoastră îl poate numi cancer avansat local. În stadializarea TNM, acesta corespunde cu T4, oricare N, M0.

Stadiul 4

Cancerul s-a răspândit în alte zone din corp cum ar fi ficatul sau plămânii. Medicul dumneavoastră îl poate numi cancer avansat. În stadializarea TNM, acesta corespunde cu oricare T, oricare N, M1.