Medicul dvs va utiliza teste pentru a afla care este stadiul cancerului de care suferiți. Aflând stadiul cancerului, medicul va afla și cât de mult s-a răspândit. Acest aspect este important, deoarece tratamentul este adesea decis în funcție de stadiul cancerului. Medicii folosesc diferite sisteme pentru a stadializa cancerul. Sistemul folosit de obicei pentru cancerul de col uterin include stadii numerotate de la 1 la 4. Pentru mai multe informații privind stadializarea consultați Cancer – secțiunea generală stadializare.

Carcinomul in situ

Carcinomul in situ înseamnă că o parte din celule colului uterin au suferit modificări canceroase. Dar acestea se află la suprafața epiteliului care acoperă colul uterin. Carcinomul in situ nu este un cancer în sine, dar în anumite cazuri modificările se vor transforma în cancer după câțiva ani. Tratarea cât mai rapidă a carcinomului in situ este foarte importantă. Atât timp cât zona afectată este îndepărtată, cancerul poate fi prevenit. Carcinomul in situ poate fi identificat în timpul testelor de screening pentru cancerul de col uterin.

Stadiul 1

Cancerul este localizat doar la nivelul colului uterin. Acesta se împarte în:

 • Stadiul 1A;
 • Stadiul 1B;

În prezent, stadiile 1A și 1B sunt ambele împărțite în două grupuri mai mici

 • Stadiul 1A1 și stadiul 1A2;
 • Stadiul 1B1 și stadiul 1B2;

În stadiul 1A, tumora este atât de mică încât poate fi văzută numai la microscop (sau colposcop). Etapa 1A1 înseamnă: cancerul a crescut mai puțin de 3 milimetri (mm) în țesuturile colului uterin și lățimea sa este mai mică de 7 mm. Etapa 1A2 înseamnă: cancerul a crescut între 3 și 5 milimetri (mm) în țesuturile colului uterin, dar lățimea sa este mai mică de 7 mm.
În stadiul 1B, zonele canceroase sunt mai mari, dar cancerul este încă situat în țesuturile colului uterin și nu este răspândit de obicei. Acesta poate fi vizualizat fără microscop, dar nu întotdeauna. În etapa 1B1, dimensiunea tumorii nu este mai mare de 4 centimetri (cm). În etapa 1B2, dimensiunea tumorii este mai mare de 4 centimetri.
Stadiul 1 al cancerului de col uterin este în general tratat  chirurgical sau cu radioterapie. Dacă suferiți de cancer în stadiul 1B2, medicul dv. vă poate sugera o combinație chimioterapie – radioterapie (chimioradiație).

Stadiul 2

În stadiul 2 al cancerului de col uterin, cancerul a început să se răspândească în afara colului uterin, în țesuturile înconjurătoare. Cu toate acestea, acesta nu s-a extins la mușchii sau ligamentele pelvisului (perete pelvian) sau în partea inferioară a vaginului. Stadiul 2 poate fi împărțit în:

 • Stadiul 2A;
 • Stadiul 2B;

În stadiul 2A, cancerul s-a extins în jos, în partea superioară a vaginului.
Stadiul 2A cuprinde:

 • Stadiul 2A1;
 • Stadiul 2A2;

În stadiul 2A1, cancerul are dimensiunea de 4 cm sau mai puțin. În stadiul 2A2, cancerul are dimensiunea de peste 4 cm.
În stadiul 2B, cancerul s-a răspândit în sus, în țesuturile din jurul colului uterin.
Cancerul de col uterin în stadiul 2A poate fi tratat chirurgical sau cu o combinație chimioterapie – radioterapie (chimioradiație).
Stadiul 2B al cancerului de col uterin este de obicei tratat cu chimioradiație. Studiile au arătat că acest tratament combinat poate îmbunătăți rata supraviețuirii pentru stadiul 2 al cancerului de col uterin.

Stadiul 3

În stadiul 3, cancerul de col uterin s-a extins de la colul uterin în structurile din jur din  zona pelviană. Este posibil ca acesta să se fi dezvoltat în jos, în partea de jos a vaginului, invadând mușchii și ligamentele pelvisului (perete pelvian). De asemenea, este posibil ca acesta să se fi dezvoltat și să blocheze tuburile care duc la rinichi (uretere). Acesta poate fi împărțit în:

 • Stadiul 3A;
 • Stadiul 3B;

În stadiul 3A, cancerul s-a extins în treimea inferioară a vaginului, dar nu a invadat peretele pelvian.
Stadiul 3B înseamnă că tumora s-a dezvoltat prin peretele pelvian sau blochează unul sau ambele uretere.
În acest stadiu, tratamentul este de obicei reprezentat de radioterapie și chimioterapie (chimioradiație). Studiile au arătat că această abordare combinată poate îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților cu cancer de col uterin în stadiul 3.

Stadiul 4

Cancerul de col uterin aflat în stadiul 4 este avansat. Cancerul s-a extins la alte organe aflate în afara colului uterin și a uterului. Acesta poate fi împărțit în:

 • Stadiul 4A;
 • Stadiul 4B;

În stadiul 4A, cancerul s-a extins la organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară sau rectul.
În cazul în care cancerul s-a extins la alte organe, cum ar fi plămânii, medicul se poate referi la acesta folosind denumirea “stadiu 4B”.
În acest stadiu, cancerul poate fi tratat chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie sau printr-o combinație a acestor tratamente. Este posibil ca, în acest stadiu avansat, unele femei să opteze pentru un tratament care să garanteze doar controlul simptomelor.