INTERVENTIA CHIRURGICALA CARCINOM PULMONAR

Intervenția chirurgicală reprezintă principala formă de tratament pentru tumorile carcinoide pulmonare atunci când este posibilă. Dacă tumoarea nu s-a răspândit, ea poate fi deseori tratată doar prin intervenția chirurgicală. Sunt utilizate mai multe tipuri de operații pentru tratarea persoanelor cu tumori carcinoide pulmonare. Tipul de intervenție va depinde de un număr de factori, inclusiv dimensiunea și localizarea tumorii și de existența altor probleme pulmonare sau a altor maladii grave. Chirurgii toracici și cardiotoracici au probabil cea mai mare experiență în acest gen de operații.
De obicei, chirurgii trebuie să extirpe și o parte de țesut pulmonar normal împreună cu tumoarea, însă ei încearcă să nu extirpe mai mult țesut normal decât este necesar. Aceste operații necesită anestezie generală (timp în care vi se induce un somn profund) și deseori necesită o incizie chirurgicală între coaste în piept (toracotomie). În general va trebui să petreceți aproximativ 5-7 zile în spital după operație.

Rezecția segmentului

Pentru tratarea unei tumori carcinoide centrale dintr-o cale respiratorie mare (cum ar fi o bronhie), chirurgul poate face o rezecție de segment. Dacă vă gândiți la o cale respiratorie mare cu o tumoare ca la o mânecă de cămașă cu o pată la 3-5 cm deasupra încheieturii, rezecția de segment este ca și cum ați tăia mâneca deasupra și dedesubtul petei și ați coase manșeta înapoi de mâneca scurtată. Chirurgul poate face această operație în loc să îndepărteze parțial sau total plămânul, pentru a păstra mai mult din funcția plămânilor.

Rezecția cuneiformă

Pentru tumorile carcinoide depistate la marginile exterioare ale plămânilor, departe de căile respiratorii mari, chirurgul poate îndepărta o bucată sub formă de pană din plămân în timpul unei operații denumită rezecție cuneiformă sau rezecție segmentală.

Lobectomia

Dacă nu puteți face o rezecție cuneiformă din cauza dimensiunii sau amplasării tumorii, chirurgul va face de obicei o lobectomie, prin care se îndepărtează un lob întreg al plămânului. În anumite cazuri pot fi îndepărtați 2 lobi (bilobectomie).

Pneumonectomia

În cazurile rare, în care cancerul este localizat în mai multe puncte ale unui plămân sau se află într-un loc din care este greu de extirpat, poate fi necesară extirparea întregului plămân drept sau stâng în timpul unei operații denumite pneumonectomie.

Recoltarea de ganglioni limfatici

În oricare dintre aceste operații, ganglionii limfatici din apropierea plămânilor sunt de obicei extirpați pentru a identifica posibila răspândire a cancerului. Acest lucru este important deoarece este posibil ca tumoarea carcinoidă să se fi extins la ganglionii limfatici până la momentul diagnosticării. (Acest risc crește în cazul tumorilor carcinoide atipice față de cele tipice). Dacă nu sunt îndepărtați ganglionii limfatici care conțin cancer va crește riscul ca tumoarea carcinoidă să se răspândească mai departe, la alte organe. Dacă se întâmplă acest lucru nu veți mai putea fi tratați chirurgical. Căutarea celulelor canceroase din ganglionii limfatici vă poate da și indicii cu privire la riscul revenirii cancerului.

Chirurgia toracică video-asistată (VATS)

Acesta este un tip de chirurgie mai puțin invaziv pentru tratarea anumitor cancere de plămâni. În timpul acestei operații un tub subțire, rigid cu o cameră video mică în capăt este introdus printr-o tăietură mică făcută pe o parte a toracelui pentru a permite chirurgului să vadă în interiorul toracelui. Se mai fac încă una sau două alte incizii mici în piele, prin care sunt introduse niște instrumente lungi cu care se efectuează aceeași operație care s-ar face prin metoda deschisă (toracotomie). Deoarece sunt necesare doar niște incizii mici, durerile sunt mai mici după operație, iar durata de spitalizare este și ea mai mică – de obicei 4-5 zile.
Majoritatea experților recomandă ca doar tumorile mai mici plasate aproape de exteriorul plămânilor să fie tratate prin această metodă. Rata de vindecare după această operație pare să fie la fel cu cea a operațiilor făcute prin incizii mai mari. Însă este important ca această operație să fie făcută de un chirurg experimentat, deoarece necesită multă îndemânare tehnică.

Posibile riscuri și efecte secundare ale chirurgiei pulmonare

Posibilele complicații depind de amploarea operației și de starea de sănătate de dinainte a persoanei. Complicațiile grave pot include sângerări excesive, infectarea plăgilor și pneumonia.
Chirurgia pulmonară este o operație majoră, iar recuperarea în urma operației durează de obicei câteva săptămâni sau chiar luni. Dacă operație se face prin toracotomie, chirurgul trebuie să depărteze coastele pentru a ajunge la plămân, așa că zona din apropierea inciziei va fi dureroasă un timp după intervenție. Activitatea dumneavoastră va fi limitată cel puțin o lună sau două. Persoanele care fac VATS în locul toracotomiei acuză mai puține dureri după operație și se recuperează de obicei mai repede.
Dacă plămânii dumneavoastră sunt în stare bună (cu excepția prezenței cancerului) de obicei vă puteți întoarce la activitățile obișnuite după ce vi s-a extirpat un lob sau chiar tot plămânul. Dacă aveți și boli necanceroase cum ar fi emfizemul sau bronșita cronică (care sunt frecvente la fumătorii înrăiți), puteți experimenta dificultăți în respirație în timpul activităților după operație.