Alegerea intervenției chirurgicale

Înainte de orice operație, chirurgul vă va vorbi despre ce tip de intervenție chirurgicală este cea mai potrivită în cazul dvs. Nici o procedură sau operație nu are loc fără consimțământul pacientului.
Tipul intervenției chirurgicale depinde de:

 • Dimensiunea cancerului;
 • Dacă acesta s-a răspândit la alte părți ale corpului;
 • Dimensiunea sânilor;
 • Dorințele pacientului.

În funcție de situație, este posibil:

 • Să se efectueze o mastectomie;
 • Să se extirpe doar nodulul, sau zona canceroasă;
 • Să se îndepărteze un sfert din țesutul mamar (cuadrantectomie);

Puteți alege să vi se reconstruiască sânul în cadrul primei intervenții chirurgicale, sau ulterior.

Există multe tipuri de intervenție chirurgicală la sân și de aceea termeni folosiți diferă. De exemplu, intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului, include lumpectomia și cuadrantectomia.

Dacă se efectuează acest tip de intervenție chirurgicală, veți avea nevoie de radioterapie pentru tratarea țesutului rămas după operație. Radioterapia are ca scop eliminarea celulelor canceroase care ar fi putut rămână în țesutul mamar. Se poate să faceți radioterapie și la ganglionii limfatici de deasupra claviculei, după intervenția chirurgicală. De asemenea, este posibilă să fie nevoie de radioterapie și după o mastectomie. Acest lucru depinde de cât de mare este riscul de revenire a cancerului în mușchiul pieptului.
De obicei, chirurgul va discuta tratamentului cu un specialist în radioterapie (oncologist clinic) înainte de operație, atunci când țesutul mamar a fost examinat în laborator. Doctorii nu pot planifica tratamentul până când nu au toate informațiile privind stadiul cancerului. Iar acestea vor fi disponibile doar după operație.
Chirurgul va ține cont de dorințele dvs, dacă acest lucru este posibil, atunci când ia decizia referitor la tipul de intervenție chirurgicală pe care o va efectua. Unele femei doresc să își păstreze sânii, cu orice preț. Sau, dacă este posibil, doresc să evite tratamentul cu radioterapie.

Multe studii au arătată că intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului și cu radioterapie funcționează la fel de bine ca mastectomia, în tratarea cancerului de sân în stadiu incipient. Deci, unele femei cu cancer de sân în stadiu incipient pot alege între a face o mastectomie sau o intervenție chirurgicală cu păstrarea sânului și cu radioterapie. Pot, de asemenea, să aleagă dacă vor să facă reconstrucția în cadrul aceleiași operații, sau ulterior.
Toate intervențiile chirurgicale la sân lasă cicatrice. Chirurgul va putea să vă spună la ce să vă așteptați și va putea să vă arate imagini despre cum va arăta sânul după intervenția chirurgicală.

 

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea zonei canceroase

Intervenția chirurgicală efectuată pentru a îndepărta doar zona canceroasă este denumită lumpectomie sau excizie locală largă. Chirurgul îndepărtează doar zona canceroasă și o zonă de țesut sănătos dimprejurul acesteia. El va lăsa cât de mult țesut sănătos se poate. Apoi țesutul preluat se trimite la laborator, pentru analiză la microscop. Medicul patolog verifică dacă există celule canceroase în țesutul sănătos extirpat. Dacă nu există, raportul medical va menționa o margine sănătoasă, sau clară.

Este foarte important să existe această margine clară după intervenția chirurgicală. Acest lucru înseamnă că puteți fi destul de sigură că toate celulele canceroase au fost îndepărtate, deci riscul de revenire al cancerului în viitor sunt mai mici.
S-ar putea să fie nevoie de o nouă intervenție chirurgicală după o lumpectomie, dacă se stabilește că zona dimprejurul tumorii conține cancer.
Cicatricea rămasă după o excizie locală largă este, de obicei, destul de mică. În cazul în care se îndepărtează și ganglionii limfatici, cicatricea este la axilă, deci nu poate fi văzută din față.

Un alt tip de intervenție cu păstrarea sânului este cuadrantectomia. Această operație nu este foarte des întâlnită. Este asemănătoare cu o excizie locală largă, dar chirurgul va extirpa aproximativ un sfert din țesutul mamar. Rezultatul este mai vizibil decât în cazul unei lumpectomiei. Deci s-ar putea să alegeți să efectuați o reconstrucție după intervenția chirurgicală.
După oricare dintre aceste operații, veți avea nevoie de radioterapie pentru a elimina orice celule canceroase rămase la nivelul sânului.

 

Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea întregului sân

Mastectomia este cel mai potrivit tratament dacă aveți:

 • Un nodul mare, mai ales în cazul sânilor mici;
 • Un nodul în mijlocul sânului;
 • Mai mult de o zonă canceroasă în sân;
 • Zone de CDIS în restul sânului.

 

Există diferite tipuri de mastectomie

 • Mastectomia care îndepărtează țesutul mamar (inclusiv pielea și mamelonul) , precum și țesutul care acoperă mușchii pieptului.
 • Mastectomia radicală, care îndepărtează și mușchii pieptului (această operație este destul de rar folosită).

Cicatricea rămasă în urma mastectomiei se întinde de-a lungul pieptului, către axilă.
Dacă veți suferi o mastectomie, chirurgul trebuie să vă prezinte opțiunile pentru operația de reconstrucție imediată. Operația de reconstrucție înseamnă că medicul chirurg va crea un nou sân. Operația de reconstrucție se poate efectua și la câteva luni sau chiar ani după operația inițială, fiind numită reconstrucție întârziată. Puteți vorbi cu medicul înainte de operație despre diferitele metode de reconstrucție.
Dacă medicii consideră că există un risc ca boala să recidiveze în zona cicatrizată, este posibil să faceți radioterapie după mastectomie.

Verificarea ganglionilor limfatici înainte de intervenția chirurgicală

În cazul în care cancerul se răspândește, acesta se răspândește mai întâi la ganglionii limfatici din apropierea sânului. Dacă aveți cancer de sân în stadiu incipient, de obicei se efectuează o ecografie la axilă  înainte de intervenția chirurgicală pentru a se vedea dacă ganglionii limfatici arată normal. Dacă medicii cred că unii dintre ganglionii limfatici arată normal, vor face o biopsie, sau  aspirație cu ac subțire. Medicii utilizează ecografia pentru a ghida acul în ganglionii limfatici pentru a preleva celule sau fluid. Acestea sunt apoi analizate în laborator.

Verificarea în timpul intervenției chirurgicală (biopsie ganglion santinelă)

Acest tip de ganglion este o altă metodă de a afla dacă celulele canceroase s-au răspândit  la ganglionii limfatici de la axilă. Înainte de intervenția chirurgicală medicii vor injecta o cantitate mică de substanță radioactivă în sân, aproape de tumoare. Această substanță este denumită „trasor radioactiv”. În timpul operației, chirurgul injectează și o cantitate mică de substanță albastră în sân. Substanța radioactivă și cea albastră ajung ganglionii limfatici din zonă.
Chirurgul poate vedea substanța albastră ajungând la primul grup de ganglioni limfatici. El monitorizează pentru a vedea când trasor radioactiv ajunge la ganglioni. Aceștia se numesc ganglioni santinelă. Chirurgul va îndepărta între 1 și 3 ganglioni și îi va trimite la laborator pentru a vedea dacă aceștia conțin celule canceroase. Dacă chirurgul crede că ganglionii santinelă conțin celule canceroase, îi va îndepărta. Rezultatele analizelor de laborator durează cam o săptămână.
Dacă la analiză nu se găsesc celule canceroase, nu este nevoie să se extirpe și ceilalți ganglioni.

Dacă există celule canceroase în ganglionii santinelă

Dacă la laborator se depistează cancer în ganglionii santinelă, chirurgul va efectua o a doua operație pentru a îndepărta toți nodulii de la axilă. Dacă această operație nu se poate efectua, din diferite motive, veți face radioterapia la axilă, pentru a elimina celulele canceroase rămase. Se poate să fi se recomande radioterapie și ganglionii limfatici de deasupra claviculei.
În unele spitale analiza se poate face când încă pacientul este anesteziat. Acest lucru înseamnă că medicul poate afla imediat dacă există cancer în ganglionii santinelă și poate continua să îndepărteze și ceilalți ganglioni, dacă este nevoie, evitând astfel o nouă intervenție.

Testul OSNA

Testul se numește RD-100i OSNA. Acesta depistează o proteină (marker) denumită citokeratin-19 (CK19), care este legată de cancerul de sân. Această proteină nu se găsește în mod normal în țesutul ganglionar. Rezultatul testelor sunt disponibile în jumătate de oră, deci medicul poate decide dacă mai este nevoie, sau nu, de îndepărtarea celorlalți ganglioni limfatici. Acest lucru înseamnă că puteți evita o nouă operație și că alte tratamente necesare, precum chimioterapia pot începe mai devreme.

Îndepărtarea tuturor ganglionilor limfatici de la axilă

Uneori chirurgul trebuie să îndepărteze toți, sau aproape toți ganglionii limfatici de la axilă. Această operație se numește disecția ganglionilor axilari. Îndepărtarea unui număr mare de ganglioni limfatici din această zonă poate duce la inflamarea pentru mai mult timp a brațului. Această afecțiune se numește limfedem.
Există metode pentru a reduce riscul de limfedem și de-l trata, în cazul în care apar. Cititi mai multe despre limfedem.