Unele femei trebuie să facă radioterapie pentru cancer uterin. Puteți să faceți radioterapie:

 • În locul operației, ca tratament principal;
 • După operație;

Puteți face radioterapie în locul operației, dacă nu sunteți suficient de sănătoasă pentru o intervenție chirurgicală sau dacă nu doriți să vă operați deloc. De asemenea, radioterapia poate fi forma principală de tratament, dacă celulele canceroase s-au extins și ar fi prea dificil să fie îndepărtate chirurgical. De regulă, specialiștii propun radioterapie după intervenția chirurgicală dacă există un risc mediu până la ridicat de a avea o recidivă. Acest lucru poate avea următoarele cauze:

 • Dimensiunea formațiunii canceroase a trecut cu mult de jumătatea peretelui muscular al uterului;
 • Cancerul s-a extins la colul uterin (cervix);
 • Celulele canceroase sunt de grad superior;

Medicul vă mai poate recomanda radioterapie, dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici. Dacă vă sunt îndepărtați ganglionii limfatici, dar aceștia nu conțin celule canceroase, s-ar putea să nu aveți nevoie de radioterapie după operație. Acest lucru depinde însă de cât de mulți ganglioni limfatici au fost îndepărtați.
Radioterapia poate fi făcută la un aparat mare care direcționează radiațiile către zona afectată: radioterapie externă sau printr-o sursă radioactivă plasată în organism lângă zona canceroasă, radioterapie internă. Puteți face și ambele tipuri de radioterapie.

Radioterapia pentru cancerul uterin
Radioterapia folosește radiații de energie înaltă pentru a distruge celulele canceroase. Tratamentul principal pentru cancerul uterin este intervenția chirurgicală, însă este posibil să faceți radioterapie pe lângă operație sau în loc de operație.
Este posibil să faceți radioterapie în loc de operație dacă nu sunteți într-o condiție bună pentru operație. Sau, mai rar, pentru că nu doriți să faceți operația. Medicul specialist vă poate sugera radioterapia ca tratament principal în cazul în care cancerul este avansat local. Acest lucru înseamnă că tumora canceroasă a crescut în afara uterului și ar fi dificil să fie îndepărtată complet chirurgical, dar este încă posibil să fie vindecată cu ajutorul radioterapiei.
Unele femei care suferă de cancer uterin avansat local pot face operație pentru îndepărtarea unei porțiuni cât mai mare din tumora canceroasă. Apoi urmează radioterapie sau chimioterapie.
Radioterapia care se face după operația de cancer uterin în stadiu incipient se numește radioterapie adjuvantă. Stadiul, gradul de diferențiere si tipul de cancer uterin de care suferiți influențează nevoia dumneavoastră de radioterapie după operație. Cel mai probabil veți avea nevoie de radioterapie dacă:

În general, scopul tratamentului este de a trata ganglionii limfatici din jurul uterului și din zona pelviană unde se poate să se fi extins cancerul. Radioterapia va ajunge și în zona superioară a vaginului, unde este posibil să fie celule canceroase.
În unele cazuri, când riscul de recidivă este ridicat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda ca după operație să urmați și o cură de chimioterapie în paralel cu radioterapia.
Radioterapia poate fi utilizată și în cazul unui cancer uterin care, după operație, reapare în vagin, de exemplu (cancer recurent).

Cum se face radioterapia

În cazul cancerelor ginecologice, medicii prescriu radioterapie externă sau internă. Unele femei urmează ambele tipuri de tratament pentru cancer uterin. Există o posibilitate mai mare să faceți numai radioterapie internă (brahiterapie) dacă suferiți de cancer în stadiul 1a cu grad ridicat de diferențiere sau cancer în stadiu 1a cu grad redus de diferențiere.
Multe dintre femeile care au cancer uterin fac numai operație. Însă dacă este nevoie să faceți și radioterapie, probabil că vi se va administra cu ajutorul unui aparat extern (radioterapie cu radiație externa), și veți face și radioterapie internă. În cazul unor cancere în stadiul 1, este posibil să se administreze numai radioterapie internă.
Modul în care se administrează tratamentul diferă dacă urmați cura de radioterapie ca tratament principal sau după operație. De asemenea, diferă în funcție de sistemul folosit de spital: sistem de tratament cu doză înaltă de radiații sau sistem de tratament cu puls terapie. Diferența principală constă în faptul că, în cazul sistemului de tratament cu doză înaltă de radiații, fiecare ședință este scurtă, însă trebuie să faceți între 2 și 5 ședințe separate.
În cazul sistemului de tratament cu puls terapie, se face o singură ședință, dar este nevoie de un interval între 12 și 24 de ore.

Radioterapie externă
De obicei, se urmează o cură de radioterapie externă pe o perioadă de 4 până la 5 săptămâni. Acest lucru înseamnă că veți merge la secția de radioterapie zilnic, de luni până vineri pentru câteva minute de tratament.

Radioterapia internă

Radioterapia internă se mai numește brahiterapie. În organismul dumneavoastră se introduce un obiect de metal radioactiv, numit sursă. În cazul cancerului uterin, sursa de radiație internă se introduce în vagin. Acesta emite o doză ridicată de radiații în zona uterului. Puteți face tratamentul de radioterapie internă ca pacient internat sau extern. Este posibil să fiți trimisă acasă în aceeași zi, însă va trebui să reveniți de până la cinci ori. Sau este posibil să vi se aplice tot tratamentul într-o singură ședință, dar va trebui să stați în spital câteva zile. Depinde de tipul de tratament pe care îl urmați și de ce echipament dispune spitalul. Unele dispozitive administrează tratamentul mai repede. Acest lucru nu afectează modul de acțiune al tratamentului – doza este aceeași.

Radioterapia ca tratament principal pentru cancerul uterin
Se poate să vi se administreze acest tratament pentru că:

 • Nu sunteți în condiție suficient de bună pentru operație;
 • Nu doriți să faceți operație;
 • Cancerul a avansat prea mult pentru a putea fi îndepărtat cu ușurință (este vorba despre unele cancere uterine în stadiul 3 sau stadiul 4A)

Pentru administrarea radioterapiei interne, este posibil să mergeți de câteva ori la spital pentru o serie de ședințe de tratament cu doză înaltă de radiații. Alternativ, este posibil să fiți internată timp de aproximativ o zi pentru puls terapie.
Pentru administrarea tratamentului, vi se vor introduce dispozitive de plastic și metal (numite aplicatoare) în vagin. Acestea conțin sursa radioactivă care emană radiațiile. Având nevoie de tratament intrauterin, medicul trebuie să dilate colul uterin pentru a introduce tubul. Dilatarea colului uterin poate fi o procedură puțin dureroasă, motiv pentru care se face în sala de operație sub anestezie generală sau anestezie în jumătatea inferioară a corpului (rahianestezic). Figura de mai jos indică unde se află aplicatoarele.

 

Tratament cu doză înaltă de radiații

În cazul în care urmați tratamentul cu doză înaltă de radiații (tratament rapid), ședințele de radioterapie se vor face sub anestezic general sau sub rahianestezic. Tratamentul se face pe secția de radioterapie. Tratamentul propriu-zis durează câteva minute. De obicei, de îndată ce vă reveniți din anestezie, puteți pleca acasă. Însă, unele spitale administrează acest tratament în 3 sesiuni separate într-o zi, caz în care este posibil să fiți spitalizată peste noapte.

Tratament cu puls terapie

În cazul în care vi se administrează puls terapie, la întoarcerea pe secție veți fi într-un salon individual sau cu o altă femeie care beneficiază de un tratament similar. În salon se află un aparat de radioterapie care conectează sursa de radiație la aplicatori. Un membru al echipei de tratament va conecta aparatul la aplicatori. Astfel, se minimizează riscul expunerii altor persoane la radiații.
Medicul dumneavoastră a introdus prealabil aplicatorii în vagin cu ajutorului unui tifon, pentru a preveni deplasarea lor. Acest lucru poate cauza disconfort sau chiar mici dureri. Astfel că veți lua analgezice în mod regulat pentru a vă simți confortabil. Anunțați imediat asistenta dacă simțiți disconfort sau durere. Trebuie să vă simțiți cât mai confortabil pentru a putea sta nemișcată și a preveni deplasarea aplicatorilor.
În nici un caz nu veți putea să vă ridicați din pat, pentru a nu disloca aplicatorii. Veți avea un tub în vezică (cateter), pentru a nu fi nevoie să vă ridicați din pat pentru a urina. Tot timpul veți avea la îndemână un buton de urgență pentru a putea chema asistenta în cazul în care aveți nevoie de ceva. Anunțați imediat medicul sau asistenta dacă credeți că aplicatorii s-au deplasat.
Tratamentul cu puls terapie durează între 12 și 24 de ore. Intervalul de timp depinde de doza de care aveți nevoie și de planul general de tratament.
La finalul tratamentului, asistenta va scoate aplicatorii chiar în salon. Înainte de această procedură vi se vor administra analgezice și este posibil să vi se administreze oxigen în timpul procedurii de îndepărtare a aplicatorilor. Astfel, veți putea să vă relaxați. Odată extrase sursele radioactive, dispare și radiația. Așadar, nu veți reprezenta un risc pentru alte persoane, nici măcar pentru copii sau femei însărcinate. Vă veți putea întoarce acasă chiar atunci sau în ziua următoare, în funcție de cum vă simțiți.

Radioterapie după operație pentru cancer uterin

În cazul în care ați trecut printr-o operație prin care s-a încercat vindecarea cancerului uterin, uterul dumneavoastră a fost îndepărtat. Astfel că nu veți putea face radioterapie internă în aceleași condiții în cazul în care uterul nu ar fi fost extras. Dacă după operație aveți nevoie de radioterapie, vi se va putea administra atât radioterapie externă, cât și radioterapie internă.
În cazul radioterapiei interne după operație, sursa radioactivă se află în interiorul unui tub cu diametrul între 2 și 3 cm. Acesta se introduce cu atenție în vagin. Nu este o procedură dureroasă, însă este posibil să provoace disconfort. Sursa poate și fixată cu ajutorul unei pense sau a câtorva fire.
Din nou, există două moduri de administrare a tratamentului, doză înaltă de terapie sau puls terapie.

Tratamentul cu doză înaltă de terapie

În cazul tratamentului cu doză înaltă de terapie, vi se vor administra între 2 și 5 ședințe separate, fiecare dintre acestea având o durată de câteva minute.

Tratamentul cu puls terapie

Tratament cu puls terapie se administrează într-o ședință cu o durată mai lungă, cu o durată între câteva ore și 24 de ore. Aplicatorii se implantează în vagin și se atașează de un aparat care introduce metal radioactiv în aplicatori timp de câteva minute aproximativ o dată pe oră. Este posibil să stați într-un salon individual sau împreună cu alte femei care beneficiază de același tratament. Va trebui să stați în pat, iar medicul va avea grijă să vi se introducă un tub în vezică (cateter) pentru a nu fi nevoită să vă ridicați pentru a urina. La finalul ședinței, asistenta va scoate cateterul și veți putea merge acasă.

Efecte secundare ale radioterapiei pentru cancer uterin

Radioterapia are efecte secundare. Vaginul se poate inflama, iar pe parcursul tratamentului și câteva săptămâni după acesta va exista riscul unor infecții vaginale. Alte efecte secundare includ:

 • Diaree;
 • Vezică iritabilă (cistită de iradiere);
 • Stări de greață;
 • Oboseală;

De obicei, toate aceste efecte secundare dispar la câteva săptămâni după încheierea tratamentului. Medicul vă poate recomanda medicamente împotriva stărilor de greață sau diareei. Dacă aveți dureri ale vezicii, vi se pot administra analgezice. În cazul în care apar probleme, luați legătura cu asistenta, radiologul sau medicul de la centrul de radioterapie. Este posibil ca unii medici să vă ceară să efectuați un lavaj vaginal înainte de fiecare ședință de radioterapie, pentru ca vaginul să fie curat. În mod normal, în prezent nu se mai recomandă astfel de proceduri, însă unii specialiști le sugerează. În cazul în care aveți întrebări sau sunteți neliniștită cu privire la lavaj, discutați cu medicul sau asistenta de specialitate.

Utilizarea dilatatorilor vaginali
Radioterapia poate avea efecte secundate pe termen lung asupra vaginului, care vă pot afecta viața sexuală. Țesuturile sănătoase pot deveni mai rigide și mai puțin elastice. Medicii numesc asta fibroză. Fibroza poate cauza scurtarea și îngustarea vaginului. Pentru a preveni și a minimaliza acest risc, este important să începeți să folosiți dilatatoare vaginale. Dacă nu le folosiți, este posibil să fie dificil să întrețineți relații sexuale după tratament.
Dilatatoarele sunt niște obiecte de formă conică sau cilindrică, confecționate din plastic sau metal. Mărimile lor variază. Introduceți cu grijă dilatatorul în vagin timp de 5-10 minute, de aproximativ 3 ori pe săptămână. Astfel, vaginul dumneavoastră se lărgește și se previne îngustarea acestuia. Este important să nu forțați această procedură. În cazul în care aveți dificultăți în introducerea dilatatorului, ar fi bine să încercați unul de dimensiuni mai mici. Este posibil ca un lubrifiant solubil în apă, precum Astrioglide, Durex lube sau KY jelly să ușureze procedura. Produsele hidratante, precum Replens, vă pot fi și ele de folos, administrându-se de 2-3 ori pe săptămână.
În cazul în care constatați că dilatatorul pe care îl folosiți devine brusc prea mare, este posibil să fie nevoie să îl folosiți mai des – luați legătura cu medicul sau asistenta. După folosirea dilatatorului, este posibil să observați mici sângerări sau pete. În cazul în care apar sângerări și/sau pete, opriți procedura și luați legătura cu medicul sau asistenta.
De obicei, dilatatoarele se folosesc de la 2, până la 8 săptămâni după încheierea tratamentului de radioterapie, în funcție de centrul de radioterapie. Este posibil să fie nevoie să utilizați dilatatoare toată viața. Nu este nevoie să mai folosiți dilatatoarele dacă aveți relații sexuale de cel puțin două ori pe săptămână.

Efecte secundare pe termen lung

Radioterapia în zonele pelviană și vaginală au efecte pe termen lung asupra:

 • Ovarelor, uterului sau vaginului;
 • Vezicii;
 • Intestinelor;

După tratament, veți observa că:

 • Ovarele nu mai funcționează (dacă nu au fost îndepărtate prin operație);
 • Vaginul devine mai puțin elastic și mai îngust;
 • Zona vaginului este mai uscată;

Dacă deja ați ajuns la menopauză, ovarele nu mai funcționau înainte de începerea tratamentului, astfel încât radioterapia nu va avea efecte din acest punct de vedere. În cazul în care tratamentul declanșează menopauza precoce, ar fi bine să luați legătura cu medicul specialist pentru a discuta despre terapia de substituție hormonală (TSH).
Unii medici s-au arătat îngrijorați de faptul că TSH poate duce la creșterea riscului de recidivă a cancerului ovarian. Studiile clinice de dimensiuni reduse au indicat că nu există un risc ridicat de recidivă a cancerului din cauza utilizării TSH. Există chiar cercetări care demonstrează că TSH ar putea reduce riscul recidivei. Însă, nu putem face recomandări cu privirea la tratament bazându-ne pe un studiu, fiind nevoie de mai multe dovezi pentru a ne pronunța în mod sigur. În momentul de față, nu există recomandări clare în ceea ce privește utilizarea TSH după cancerul uterin. Studiile realizate până acum au inclus, în principal, femei care sufereau de forme de cancer uterin în stadiul 1 și 2. Așadar, în prezent nu există dovezi științifice în ceea ce privește femeile care au avut o formă de cancer mai avansată.
Din cauza radioterapiei, este posibil ca glandele care căptușesc vaginul să nu mai producă mucoasă. Astfel pot apărea dificultăți în timpul actului sexual iar infecțiile vaginale, precum candidoza vaginală, pot deveni mai frecvente. Există geluri și creme care pot fi utilizate pentru a reduce uscăciunea vaginală. Unele trebuie aplicate zilnic, iar altele pot fi utilizate numai de câteva ori pe săptămână. Asistenta de la spital sau medicul generalist vă poate oferi sfaturi în acest sens.

Vezica și intestinele

Rar se întâmpla ca radioterapia administrată în zona uterului să afecteze permanent vezica sau intestinele. Este posibil să constatați că vezica reține mai puțină urină și că trebuie să urinați mai des. Acest lucru se întâmplă din cauza tratamentului, care duce la formarea fibrozei în peretele vezicii, acesta devenind mai puțin elastic.
Tot rar se întâmplă ca intestinele să fie afectate. De obicei, efectul apare sub forma diareei persistente. Uneori, aceasta este constantă. Alteori, apare și dispare. Medicul vă poate recomanda medicamente pentru a încetini ritmul intestinelor și a controla diareea. Medicii folosesc ghiduri de tratament în cazul persoanelor care prezintă simptome gastrointestinale după radioterapie
Consultați din nou radioterapeutul în cazul în care apare vreuna dintre problemele mai sus menționate în lunile de după tratament. Este posibil să vă poată ajuta. Și este important ca specialiștii să fie la curent cu efectele secundare.

0 0 vote
Article Rating