Aproximativ 2 din 3 persoane care suferă de tumori carcinoide prezintă semne sau simptome care vor conduce către diagnosticarea bolii. Însă deoarece tumorile carcinoide tind să crească încet, este posibil ca ele să nu provoace simptome timp de câțiva ani la anumite persoane, sau pot fi descoperite în urma unor analize medicale efectuate din alte motive.

Tumori carcinoide centrale

Majoritatea tumorilor carcinoide apar în tuburile bronhice mari care duc la plămân. Persoanele care au aceste tumori pot tuși uneori cu sânge sau pot prezenta wheezing. Alte posibile simptome includ dificultăți în respirație și dureri în piept, în special atunci când respiră adânc. Tumorile carcinoide mari pot provoca blocarea parțială sau completă a unei căi respiratorii, ceea ce poate duce la pneumonie (o infecție a plămânului). Uneori medicul poate suspecta o tumoare doar după ce tratamentul cu antibiotice nu reușește să vindece pneumonia.

Tumori carcinoide periferice

Unele tumori apar în căile respiratorii mici către marginile exterioare ale plămânilor. Acestea provoacă rareori simptome și atunci doar dacă sunt atât de multe încât cauzează dificultăți în respirație. De obicei sunt depistate ca un punct pe o radiografie toracică sau o scanare CT care se face pentru o altă problemă fără legătură cu acestea.

Simptome provocate de hormonii din tumoare

Unele tumori carcinoide pot produce substanțe similare hormonilor care sunt eliberate în fluxul sangvin. Tumorile carcinoide pulmonare fac acest lucru mult mai rar decât tumorile carcinoide gastrointestinale.

Sindromul carcinoid: Rareori, tumorile carcinoide pulmonare eliberează suficiente substanțe asemănătoare tumorilor în fluxul sangvin pentru a cauza simptome. Aceasta rezultă în sindromul carcinoid. Simptomele pot include hiperemia facială (senzație de căldură și roșeață), diaree severă, wheezing și ritm cardiac crescut. Mulți pacienți simt că stresul, exercițiile fizice solicitante și consumul de alcool pot provoca aceste simptome sau le pot agrava. Pe termen lung, aceste substanțe de tipul hormonilor pot deteriora valvele inimii, provocând respirație sacadată, slăbiciune și murmur cardiac (un sunet cardiac anormal).

Sindromul Cushing: În puține cazuri, tumorile carcinoide pulmonare pot produce un hormon numit ACTH. Acesta face ca glandele suprarenale să producă prea mult cortizol și alți hormoni. Aceștia duc la creștere în greutate, vânătăi frecvente, stare de slăbiciune, somnolență, valori ridicate ale glicemiei (sau chiar diabet), tensiune arterială mare și pilozitate excesivă pe corp și pe față.

Simptomele și semnele de mai sus pot fi cauzate de tumori carcinoide pulmonare, însă pot fi provocate și de alte boli. Totuși, dacă aveți oricare dintre aceste probleme, este important să consultați medicul pentru a descoperi și a trata cauza, dacă este cazul.