STADIALIZARE CANCER DE PIELE MELANOM

Stadiile melanomului

Stadiile melanomului descriu cât de adânc a crescut acesta în piele, sau dacă s-a extins în alte zone ale corpului. Analizele și testele utilizate pentru diagnosticarea melanomului vă vor oferi informații despre stadiul acestuia. În România, majoritatea melanoamelor nu sunt diagnosticate în stadii incipiente, când probabilitatea de vindecare este mare. Este importat să știm când de adânc a pătruns melanomul în piele pentru că doctorii folosesc această informație pentru a decide cu privire la:

 • Tipul de tratament pe care îl veți primi;
 • Riscul ca melanomul să revină după tratament;
 • Necesitatea unui alte analize și teste pentru a vedea dacă melanomul s-a extins la ganglionii limfatici din apropierea melanomului;

 

Tipuri de sisteme de stabilire a stadiului de melanom

Medicii utilizează mai multe sisteme diferite pentru a descrie stadiile melanomului:

 • Nivelul Clark indică cât de adânc este melanomul în piele;
 • Nivelul Breslow măsoară grosimea melanomului în piele;
 • Stadializarea TNM a melanomului descrie grosimea melanomului precum și dacă acesta s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului;
 • Stadializarea prin sistemul de numere grupează adâncimea melanomului și stadializarea TNM într-o metodă mai simplă;

Grosimea melanomului (nivelurile Breslow și Clark)

Există două sisteme care analizează cât de profund a pătruns melanomul în piele. Acestea sunt:

 • Nivelul Clark;
 • Nivelul Breslow;

 

Atunci când doctori îndepărtează melanomul, acesta este trimis la laborator pentru analiză. Un medic patolog va examina melanomul și va stabili cât de adânc a pătruns acesta în piele. În prezent nivelul Breslow este mai des utilizat decât Clark, atunci când se stabilește stadiul melanomului.

Nivelul Clark

Este posibil să îl auziți pe medicul dvs vorbind despre nivelul Clark. Acesta este modalitate de a măsura adâncimea melanomului la nivelul pielii și care straturi dermice sunt afectate. Puteți vedea straturile principale de piele în diagrama de mai jos.

Mai jos sunt explicații privind diferitele niveluri Clark

 • Nivelul 1 se numeşte şi melanom in situ – celulele canceroase se află numai la suprafaţa pielii (a epidermei);
 • Nivelul 2 înseamnă că există celule canceroase în stratul de sub epidermă (derma papilară);
 • Nivelul 3 înseamnă că există celule canceroase în interiorul dermei papilare și că acestea au ajuns aproape de următorul strat (derma reticulară);
 • Nivelul 4 înseamnă că melanomul s-a răspândit în interiorul dermei reiculare (profunde);
 • Nivelul 5 înseamnă că există melanom in stratul de grăsime de sub piele (subcutanat);

 

Este important să nu se confunde Nivelurile Clark cu stadializarea TNM sau cu stadializarea prin sistemul de numere (descrise în paginile următoare). Nivelurile Clark indică numai adâncimea la care au ajuns celulele canceroase. Stadializarea prin sistemul de numere este cea care ne indică dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în altă parte a corpului.

Nivelul Breslow

Pentru a masura nivelul tumorii un medic patolog măsoară grosimea melanomului cu o riglă specială, denumită micrometru. Medicii folosesc o scală denumită scala grosimii tumorii, sau grosimea Breslow. Aceasta măsoară în milimetri distanța la care au pătruns celulele canceroase în piele. Puteți vedea structura pielii în imaginea de mai sus. Grosimea Breslow este utilizată în sistemul de stadializarea TNM.

Stadializarea TNM a melanomului

TNM înseamnă Tumoare, Nodul și  Metastază. Sistemul descrie dimensiunea tumorii (T), dacă ganglionii limfatici conțin celule canceroase (N) și dacă cancerul  s-a răspândit în alte parte a corpului (M).  Coordonata T a TNM descrie grosimea melanomului (Tumoare primară) în funcție de nivelul  Breslow.

Există 5 stagii ale tumorii în melanom:

 • Tis – celule canceroase prezente numai la suprafața pielii;
 • T1 – melanomul este mai mic de 1 mm. grosime;
 • T2 – melanomul are între un 1 mm și 2 mm grosime;
 • T3 – melanomul are între 2 mm și 4 mm grosime;
 • T4 – melanomul are mai mult de 4 mm grosime;

 

Coordonata T a sistemului TNM este împărțită în două grupe, a și b – dacă melanomul a ulcerat sau nu. Ulcerația înseamnă că stratul superior al pielii de deasupra tumorii este spart. Litera a) înseamnă că melanomul nu a ulcerat, iar b) înseamnă că a ulcerat. Deci de exemplu, un melanom poate fi T3a sau T3b. Melanoamele ulcerate au un risc mai mare de răspândire decât cele neulcerate.

Există  4 stadii posibile care descriu dacă celulele canceroase sunt în apropierea ganglionilor limfatici sau a vaselor limfatice

 • N0 – nu există celule canceroase în apropierea ganglionilor limfatici;
 • N1 – există celule canceroase într-un ganglion limfatic;
 • N2 – există celule canceroase la 2 sau 3 ganglioni limfatici;
 • N3 – există celule canceroase la 4 sau mai mulți ganglioni limfatici;

Coordonata N este împărțită în grupe: a, b și c. Dacă cancerul din ganglionul limfatic nu poate fi văzut decât la microscop (micrometastază) este clasificat sub litera a). Dar dacă sunt semne evidente de cancer în nodul (macrometastază) acesta este clasificat sub litera b). Litera c) înseamnă că există celule canceroase în zone mici de piele foarte aproape de melanomul principal sau în canalele limfatice. Aceste grupe de celule canceroase din piele se numesc metastaze satelit. Celulele canceroase din canalele limfatice se numesc metastaze in transit.

M0 înseamnă că cancerul nu s-a răspândit în altă parte a corpului.

M1 înseamnă că cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului.

M1 este în continuare împărțit în:

 • M1a – celulele canceroase s-au răspândit la pielea din alte părți ale corpului sau la ganglionii limfatici aflați la distanță de locul inițial de apariție a melanomului;
 • M1b – celulele canceroase s-au răspândit la plămâni;
 • M1c – celule canceroase s-au răspândit la alte organe sau cresc nivelul de lactat dehidrogenază (LHD) în sânge. LHD este o substanță produsă de ficat;

Aproape toate persoanele recent diagnosticate cu melanom vor avea un melanom stadiul T. Acest lucru înseamnă că melanomul nu s-a răspândit la niciunul dintre ganglioni limfatici sau în altă parte a corpului.

La un număr mic de oameni, după ce melanomul a fost îndepărtat, nodulii melanomului pot apărea la nivelul pielii din apropierea zonei unde a apărut inițial melanomul. Aceasta se numește recurență locală. Acesta apare atunci când unele dintre celulele canceroase s-au desprins din tumoarea primară și au început să se transforme în noi tumori (noduli) pe pielea din apropiere. Acest lucru se poate întâmpla oricând după îndepărtarea melanomului original. Uneori poate apărea la distanță de câțiva ani. Cu cât trec mai mulți ani de la diagnosticul inițial, cu atât sunt mai mici șansele ca acesta să reapară.

Stadializarea prin numere a melanomului

În cadrul acestui sistem există 5 stadii principale. Acestea sunt:

Stadiul 0 (in situ melanomul)

Asta înseamnă ca celule canceroase are sunt numai la suprafața pielii și că nu au început să crească în straturile mai profunde.

Stadiul 1A

Melanomul are mai puțin de 1mm grosime. Stratul de piele de deasupra tumorii nu este spart – nu este ulcerat. Melanomul apare doar la nivelul pielii și există semne că acesta s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Stadiul 1B

Melanomul are mai puțin de 1mm grosime și pielea este crăpată (ulcerată). Sau acesta are între 1 și 2 mm, dar nu prezintă ulcerații. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii și nu există semne că s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte  părți ale corpului. Există informații cu privire la  tratamentul melanomului în stadiul unu în această secțiune.

Stadiul 2A

Melanomul are între 1 și 2 mm grosime și este ulcerat. Sau are între 2 și 4mm și nu este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii și nu există semne că s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte  părți ale corpului.

Stadiul 2B

Melanomul are între 2 și 4mm grosime și este ulcerat. Sau are peste 4mm și nu este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii și nu există semne că s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte  părți ale corpului.

Stadiul 2C

Melanomul are peste 4mm grosime și este ulcerat. Melanomul este prezent doar la nivelul pielii și nu există semne că s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte  părți ale corpului. Există informații cu privire la tratamentul melanomului în stadiul 2 în această secțiune.

Stadiul 3A

Melanomul s-a răspândit la cel mult 3 ganglioni limfatici din apropierea tumorii principale. Dar nodulii nu sunt măriți și celulele pot fi văzute doar la microscop. Melanomul nu este ulcerat și nu există semne că s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Stadiul 3B

Stadiul 3B înseamnă că:

 • Melanomul este ulcerat și s-a răspândit la 1-3 ganglionii limfatici din apropiere, dar nodulii nu sunt măriți și celulele pot fi văzute doar la microscop SAU
 • Melanomul nu este ulcerat și s-a răspândit la 1- 3 ganglionii limfatici din apropiere, dar nodulii sunt măriți SAU
 • Melanomul nu este ulcerat, s-a răspândit la zone mici de piele sau la canalele limfatice, dar ganglionii limfatici nu conțin celule canceroase

Stadiul 3C

Stadiul 3C înseamnă că:

 • Există celule canceroase în ganglionii limfatici și există mici zone de celule canceroase la nivelul pielii sau al  canalelor limfatice în apropierea tumorii principale, SAU
 • Melanomul este ulcerat și s-a răspândit la 1- 3 ganglioni limfatici din apropiere, aceștia fiind măriți, SAU
 • Se poate ca melanomul să fie sau să nu fie ulcerat și s-a răspândit la 4 sau mai mulți ganglioni limfatici din apropiere SAU
 • Se poate ca melanomul să fie sau să nu fie ulcerat și s-a răspândit la ganglionii limfatici care s-au unit.

Există informații cu privire la   tratamentul melanomului în stadiul 3 în această secțiune.

Stadiul 4

Acesta înseamnă că melanomul s-a răspândit în altă parte a corpului, la distanță de locul unde acesta a apărut inițial, precum și la ganglionii limfatici din apropiere. În general, melanomul se răspândește la plămâni, ficat sau creier, sau la ganglionii limfatici aflați la distanță de locul inițial sau în alte zone ale pielii. Există informații cu privire la tratamentul melanomului în stadiul 4 în această secțiune.