Stadializare Cancer Renal

Stadializare Cancer Renal. Stadializarea este procesul prin care se descrie localizarea cancerului, dacă acesta s-a răspândit sau nu la alte organe sau dacă afectează și alte părți ale corpului. Medicii pot utiliza teste și analize pentru a afla în ce stadiu se află cancerul, ceea ce înseamnă că stadializarea nu este completă până când nu sunt finalizate testele. Cunoașterea stadiului în care este cancerul îi poate ajuta pe medici să decidă asupra tipului de tratament potrivit și să stabilească șansele de vindecare ala pacientului. Stadializarea este diferită în funcție de tipul de cancer.

Una dintre metodele utilizate de medici pentru a descrie stadiului unui cancer este sistemul TNM. TNM este prescurtarea de la: tumoare, nodul, metastază.

 

Stadii

Medicii stabilesc stadiul cancerului combinând clasificările T, N și M.

Stadiul I: Tumoarea este 7 cm sau mai puțin și este localizată doar la nivelul rinichiului. Aceasta nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe (T1, N0, M0)

Stadiul II: Tumoarea este mai mare de 7 cm și este localizată numai la nivelul rinichiului. Aceasta nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe (T2, N0, M0).

Stadiul III: Presupune oricare dintre aceste condiții :

  • Există o tumoare în rinichi, indiferent de dimensiunea acesteia, Aceasta s-a răspândit la ganglionii limfatici, dar nu și la alte organe (T1, T2; N1; M0).
  • Tumoarea s-a răspândit în venele principale și în țesutul din jurul rinichilor și există o posibilitate ca aceasta să se fi răspândit și la ganglionii limfatici din zonă. Tumoarea nu s-a răspândit la alte organe (T3; orice N; M0).

 

Stadiul IV: Oricare dintre aceste condiții:

  • Tumoarea s-a răspândit la zonele de dincolo de fascia lui Gerota și se îndreaptă către glanda suprarenală, sau către ganglionii limfatici, dar nu și către alte părți ale corpului (T4; orice N; M0).
  • Tumoarea s-a răspândit la alte organe, de exemplu la plămâni, oase sau creier (orice T, orice N, M1).

 

Recurent:  Cancerul recurent este cancerul care a revenit după tratament. Acesta poate apărea în zona rinichilor, sau în alte parte a corpului. Dacă apare un nou cancer, probabil va fi nevoie de o nouă stadializare (denumită re-stadializare), folosind același sistem ca cel de mai sus.