SIMPTOME CANCER DE PANCREAS

SIMPTOME CANCER DE PANCREAS. Tipurile cele mai comune de cancer al pancreasului sunt tumorile exocrine. Simptomele variază în funcție de zona în care este localizat cancerul în pancreasul dumneavoastră – cap, corp sau coadă. Simptomele cele mai comune includ:

 • Durere de stomac sau spate;
 • Icter;
 • Scădere în greutate;

Simptomele pot fi difuze – faceți o vizită medicului generalist dacă aveți orice suspiciune.

 

Durere de stomac sau spate

Aproximativ 7 din 10 persoane care suferă de cancer pancreatic merg prima dată la doctor pentru că au dureri. Durerea este mai frecventă în tipurile de cancer localizate în corpul sau în coada pancreasului. Pacienții o descriu ca pe o durere surdă care îi sfredelește. Poate începe în zona stomacului și se poate răspândi până în spate. Durerea este mai puternică atunci când stați culcat și vă simțiți mai bine dacă stați așezat, dar aplecat înainte. Se poate acutiza după ce mâncați. Unele persoane pot acuza doar dureri de spate. Aceasta se simte deseori în mijlocul spatelui și este persistentă.

 

Icter

Aproape jumătate din pacienți au icter când ajung prima dată la medic. Majoritatea acestora acuză și dureri. Aproximativ 1 din 10 persoane au icter nedureros. Icterul este îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Urina este mai închisă la culoare decât normal, iar scaunele pot avea o culoare mai deschisă. Icterul este mai comun în cancerul localizat în capul pancreasului deoarece tumoarea blochează canalul biliar. Acest tub transportă bila în duoden. Dacă este blocat bila ajunge în sânge. Aceasta trece mai degrabă în urină decât în intestin. Bila conține numeroși pigmenți galbeni, astfel încât pielea devine și ea galbenă. Icterul este un simptom comun pentru multe boli ale ficatului și ale vezicii biliare. Deseori e mai ușor de identificat în albul ochilor decât pe piele.

 

Scădere în greutate

Persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic pot să se fi confruntat recent cu o scădere dramatică în greutate (minim 10% din greutatea lor corporală totală) fără un motiv evident. Acest simptom este mai frecvent în cancerele localizate în capul pancreasului. Există și alte simptome pe care le puteți experimenta în legătură cu cancerul pancreatic. Puteți acuza oricare dintre aceste simptome chiar dinainte de a fi diagnosticat. Sau le puteți experimenta mai târziu. Desigur, este posibil să nu le aveți pe toate. Nu avem cu toții toate simptomele. Aceste simptome nespecifice ale cancerului cancer includ:

 • Diabet;
 • Mâncărime;
 • Stare de rău;
 • Modificări ale tranzitului intestinal;
 • Febră și frisoane;
 • Indigestie;
 • Cheaguri de sânge;

 

Diabet

Anumite persoane diagnosticate cu cancer al pancreasului sunt identificate drept noi diabetice. Unele dintre ele au fost diagnosticate cu diabet în anul anterior. Dacă aveți diabet organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină. Așadar, aveți prea mult zahăr în sânge. Zahărul este eliminat din organism prin urină și ia cu el o mare parte din apă. Acest proces provoacă:

 • Sete;
 • Urinat excesiv;
 • Slăbiciune;
 • Scădere în greutate și senzație de foame;

 

Mâncărime

Puteți avea mâncărimi dacă suferiți de icter acut. Sărurile biliare în cantitate mare din sânge provoacă mâncărimi ale pielii.

 

Stare de rău

Vă puteți simți rău din cauză că aveți icter sau un pancreas inflamat. Ambele afecțiuni afectează echilibrul chimic fragil al organismului, ceea ce vă poate provoca o stare de rău. Vă puteți simți rău și atunci când cancerul sau inflamația din jurul acestuia începe să blocheze duodenul. Aceasta va împiedica mâncarea digerată să treacă prin intestinul subțire. Din cauza stării de rău vă puteți pierde apetitul, ceea ce poate duce la scăderea în greutate.

 

Modificări ale tranzitului intestinal

Atunci când canalul pancreatic este blocat, poate apărea un simptom denumit steatoree. Aceasta înseamnă scaune cu grăsime (fecale). Puteți avea scaune frecvente, în cantități mari, care sunt deschise la culoare, miros urât și nu pot fi ușor evacuate prin toaletă. Aceste deranjamente intestinale pot însemna că nu absorbiți corect alimentele. Iar aceasta poate fi o cauză a scăderii în greutate.

 

Febră și frisoane

Puteți avea temperatură din când în când deoarece aveți icter sau un pancreas inflamat. Atunci când temperatura este ridicată, puteți simți că vă este frig și aveți frisoane.

 

Indigestie

Indigestia provoacă arsuri, balonare și greață. Este o problemă frecventă pentru toată populația în general, iar pentru majoritatea oamenilor nu este un semn de cancer. Însă dacă persistă sau nu se ameliorează cu medicație, ar trebui să faceți o vizită doctorului.

 

Cheaguri de sânge

Ocazional, cancerul pancreatic este legat de cheagurile de sânge. Acestea se pot forma în venele profunde de la picioare, de exemplu, sau în venele mici de oriunde din corp. Uneori cheagurile dispar și se formează în altă parte în organism. Simptomele obișnuite ale unui cheag de sânge includ:

 • Durere, roșeață și umflătură în jurul zonei în care s-a format cheagul;
 • Zona din jurul cheagului poate fi caldă la atingere;

Dacă aveți aceste simptome trebuie să mergeți imediat la medic.

 

Simptome date de tumorile pancreatice endocrine

Tumorile pancreatice endocrine nu sunt foarte comune. Ele se mai numesc tumori neuroendocrine. Aproape o treime din aceste tumori pancreatice produc hormoni (tumori funcționale). Simptomele sunt diferite pentru fiecare tip în parte, în funcție de hormonul produs de tumoare. Ele sunt:

 • Insulinomul;
 • Gastrinomul;
 • Somatostatinomul;
 • VIPomul;
 • Glucagonomul.

Insulinoamele – produc prea multă insulină, provocând slăbiciune, scăderea energiei, amețeală și somnolență.

Gastrinoamele – produc prea multă gastrină, provocând ulcere peptice în stomac sau duoden. Aceasta produce durere intensă, sângerare care conduce la scaune negre, de culoarea gudronului și diaree.

Somatostatinoamele – produc prea mult hormon numit somatostatină. Aceasta provoacă calculi biliari, diabet și diaree cu scaune cu grăsimi în cantitate mare și urât mirositoare (steatoree).

VIPoamele – produc prea mult dintr-un hormon denumit VIP. Acestea provoacă în cantități mari diaree apoasă, paloare și tensiune arterială mare.

Glucagonoamele – produc prea mult dintr-un hormon denumit glucagon. Acesta provoacă un tip foarte specific de prurit (roșeață, ulcerație și cruste), anemie, ulcerații bucale și diaree.

Aproximativ două treimi dintre tumorile pancreatice neuroendocrine nu produc hormoni și prin urmare nu provoacă simptome specifice. Pe măsură ce aceste tumori cresc sau se răspândesc, ele pot provoca simptome cum ar fi durere, o umflătură în abdomen sau icter