Diagnostic şi investigaţii Cancer Renal

Diagnostic şi investigaţii Cancer Renal. Medicii utilizează o mulțime de teste pentru a diagnostica această boală și pentru a afla dacă este vorba de metastaze (dacă cancerul s-a răspândit la alte părți ale corpului). Unele teste pot, de asemenea, să ajute la stabilirea metodelor de tratament. Pentru majoritatea formelor de cancer o biopsie, sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii este cea mai potrivită metodă pentru stabilirea unui diagnostic definitiv. Dacă efectuarea unei biopsii nu este posibilă, doctorul poate sugera alte teste care pot ajuta în stabilirea unui diagnostic. Testele imagistice sunt folosite pentru a se stabili dacă boala s-a răspândit. Lista de mai jos conține diferite metode pentru diagnosticarea cancerului, dar nu toate testele prezentate vor fi utilizate pentru toți pacienții. Medicul este cel care decide, în funcție de caz, ce metode de diagnosticare trebuie utilizate. Acestea depind de:

  • Vârstă și stare medicală;
  • Forma de cancer de care este suspectat pacientul;
  • Semne și simptome;
  • Rezultate de la analize anterioare.

Pe lângă examenul fizic, se pot utiliza și următoarele analize și metode, în stabilirea diagnosticului de cancer:
Analize de urină și sânge – Analizele de sânge de rutină măsoară numărul diferitelor celule din sânge. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut poate indica prezența anumitor tipuri de cancer.

Biopsia – O biopsie reprezintă îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut pentru ca acesta să fie examinat la microscop. Alte analize pot sugera prezenţa cancerului, dar cu excepția unor anumite tipuri de tumori cerebrale, numai cu ajutorul biopsiei se poate stabili un diagnostic clar. Tipul de biopsie efectuat depinde de localizarea cancerului. Porțiunea de țesut îndepărtat la biopsie este analizată de un medic patolog. Acesta este un medic specializat în interpretarea analizelor de laborator și în evaluarea celulelor, a țesuturilor și a organelor, pentru a diagnostica boala.
Raportul patologic identifică tipul de celule din care este format cancerul renal, acesta fiind un aspect foarte important în stabilirea planului de tratament. Medicii trebuie să aibă la dispoziție un raport patologic înainte de a începe tratamentul pentru cancerul renal, întrucât acesta afectează întregul organism.
Tipul de biopsie efectuat depinde de localizarea cancerului. Este posibil să nu fie nevoie de o biopsie separată dacă cancerul este identificat cu ajutorul computerului tomograf (vezi mai jos), fiind recomandată îndepărtarea chirurgicală a rinichiului. Dacă se recomandă operație pe baza rezultatelor altor teste, mulți medici vor examina tumoarea după operație, mai degrabă decât să efectueze biopsia înainte de operație efectivă. Pacientul trebuie să discute opțiunile cu medicul său.

 

Testele imagistice

Radiografiile. Cu ajutorul razelor X se creează o imagine din interiorul corpului, folosindu-se o cantitate mică de radiații
Pielografie intravenoasă (PIV). În timpul acestei proceduri este injectată o cerneală specială în venă, pentru a se evidenția rinichiul, uretra și vezica urinară atunci când este efectuată o radiografie. Imaginea produsă astfel poate indica modificările din aceste organe și din ganglionii limfatici din apropiere.

Radiografie osoasă – O radiografie osoasă utilizează o substanță radioactivă pentru a crea o imagina a oaselor. Substanța este injectată în vena pacientului. Aceasta se strânge în zonele osoase și este detectată cu ajutorul unei camere speciale. Oasele sănătoase apar gri la radiografie, în timp de zonele bolnave (precum cele afectate de cancer sau fracturi) sunt închise la culoare.

Computer tomograf (CT sau CAT) – Computerul tomograf oferă o imagine tridimensională de la interiorul corpului, cu ajutorul razelor X. Apoi, un computer combină imaginile obținute într-o imagine detaliată, în secțiune, care arată orice anomalie sau tumoare. Computerul tomograf poate fi utilizat pentru a stabili dimensiunea tumorii. Uneori, este folosită şi o substanță de contrast, pentru a se o imagine mai bună. Aceasta este fie injectată intravenos, fie este luată pe cale orală. Este important ca aceste teste să fie efectuate în centre specializate, unde pot fi supravegheate de către medici radiologi. Specialiștii din cadrul acestor centre cunosc foarte bine riscurile expunerii la radiații, în cazul unui CT.

Rezonanță magnetică nucleară (RMN) – Un RMN utilizează câmpurile magnetice, în loc de raze X, pentru a produce imagini detaliate ale organelor interne. Și RMN-ul poate fi folosit pentru a stabili dimensiunea tumorii. Și în cazul acestui test se poate folosi substanță de contrast pentru a obține o imagine mai bună.

Cistoscopie/nefro-ureteroscopie – Uneori se pot folosi teste speciale, denumite cistoscopie respectiv nefro-ureteroscopie, mai ales în cazul cancerului renal pelvian. Acestea nu se folosesc în cazul carcinomului renal. În timpul acestor proceduri pacientul este sedat, în timp ce un tub este introdus în vezică, prin uretră, până în rinichi. Se folosesc sedative pentru a relaxa și calma pacientul. Cu ajutorul cistoscopului se pot preleva celule sau, în unele cazuri, se pot scoate tumori de dimensiuni mici.
După efectuarea testelor medicul va revizui rezultatele împreună cu dvs. Dacă diagnosticul este cancer, aceste rezultate îl pot ajuta pe medic la descrierea cancerului. Această procedură se numește stadializare.