Aproape toate femeile cu cancer uterin vor avea parte de operație chirurgicală. Numărul operațiilor necesare și tipul acestora depinde de stadiu, grad și tipul de cancer. Majoritatea femeilor vor fi sfătuite să opteze pentru îndepărtarea uterului, a ambelor trompe uterine și a ovarelor. Această procedură se numește histerectomie totală și salpingo-ovarectomie bilaterală.
În anumite cazuri vor trebui îndepărtați ganglionii limfatici din jurul uterului pentru a se verifica dacă aceștia conțin celule canceroase. Această procedură are loc deodată cu histerectomia. Prin îndepărtarea ganglionilor limfatici se îndepărtează orice urmă de cancer care ar putea exista în aceștia și, mai mult, medicii pot să decidă dacă aveți nevoie de tratament în continuare. Dacă aveți cancer de gradul 2 sau 3, există o posibilitate mai mare să vi se îndepărteze ganglionii linfatici prin operație, precum și dacă aveți cancer uterin de tip 2, cum ar fi carcinomul seros sau cel cu celule clare.
În cazul în care cancerul este total localizat în uter, operația este de regulă de succes și adesea nu mai e nevoie de continuarea tratamentului.
Medicul specialist vă poate recomanda operație chirurgicală și pentru pentru cancerul uterin care s-a extins în afara uterului. Există dovezi care ne arată că, deși operația nu duce întotdeauna la vindecare,  o îndepărtare cât mai completă a țesuturilor afectate ajută la încetinirea ritmului de creștere a cancerului. Însă pentru a beneficia de acest efect, trebuie să vă simțiți suficient de bine pentru a vă recupera cât mai complet.

Operația chirurgicală pentru cancer uterin
Majoritatea femeilor care au cancer uterin vor opta pentru operație chirurgicală. Există mai multe feluri de operații, în funcție de stadiul cancerului uterin. Numărul operațiilor pe care va trebui să le faceți depinde de stadiul de dezvoltare al cancerului:

 • Operația pentru cancerul uterin în stadiul 1;
 • Operația laparoscopică;
 • Operația pentru cancerul uterin în stadiul 2;
 • Operația pentru cancerul uterin în stadiul 3;
 • Operația pentru cancerul uterin în stadiul 4;
 • Operația pentru cancerul uterin care recidivează.

E posibil ca medicul să își dea seama de stadiul în care se află cancerul numai după operație. Așadar la momentul operației, veți știi că vi se va îndepărta uterul, dar nu veți știi sigur ce altceva va mai face medicul. În timpul operației, chirurgul va examina și alte țesuturi din apropiere pentru a vedea cu exactitate cât trebuie să îndepărteze. Celor mai mule femei li se vor îndepărta doar uterul, trompele uterine și ovarele și probabil și unii ganglioni limfatici din jurul uterului.
În timpul operației, chirurgul poate introduce un lichid în abdomen și pelvis. Apoi acest lichid este trimis la laborator pentru a se verifica dacă există celule canceroase. Acest procedeu se numește lavaj peritoneal.
În anumite situații, se poate recurge la operație dacă boala a revenit după ce a fost tratat pentru prima dată. Această operație se numește pexenterație pelvină.

Operația pentru cancerul uterin în stadiul 1

Dacă aveți cancer în  stadiul 1, chirurgul vă va extirpa uterul (inclusiv colul). Acest procedeu se numește histerectomie. De regulă, sunt extirpate și ovarele și trompele uterine în același timp. Această operație se numește salpingo-ovarectomie bilaterală.
Dacă sunteți mai tânără și nu ați ajuns încă la menopauză, chirurgul poate fi de acord cu păstrarea unui ovar. Extirparea ambelor ovare va cauza o menopauză timpurie. Această decizie depinde însă de cât de mare este posibilitatea ca boala să se extindă de la uter la ovare. Dacă viteza de extindere a cancerului este mare (grad superior) cel mai probabil chirurgul vă va spune că e necesară extirparea ambelor ovare, iar pentru a contracara simptomele de menopauză vă va recomanda terapia de substituție hormonală.
În timpul operației, medicul va lua mostre (biopsii) ale țesuturilor afectate de cancer. Acest lucru va ajuta la determinarea stadiului exact al cancerului uterin și îl va ajuta pe medic să decidă dacă aveți nevoie de tratament și după operație. Medicul va preleva biopsii ale:

 • Ganglionilor limfatici din pelvis;
 • Țesutului care căptușește abdomenul și pelvisul;

Chirurgul ar putea vorbi despre prelevarea ganglionilor limfatici, și nu despre biopsia acestora, deoarece, de regulă, ganglionii sunt îndepărtați cu totul. A ști dacă ganglioni limfatici conțin celule canceroase sau nu, îl ajută pe medic să decidă de ce tratament aveți nevoie.
Pentru a încerca să reducă riscul unei recidive, chirurgii obișnuiau să îndepărteze toți ganglionii limfatici din jurul uterului. Studiul clinic ASTEC a încercat să descopere dacă această procedură le-a ajutat pe femeile cu cancer uterin în stadiul 1 să trăiască mai mult. Cercetătorii au aflat că femeile cărora li se extripau toți ganglionii limfatici nu trăiau mai mult ca femeile cărora nu li se extirpau ganglionii limfatici. De aceea medicii nu mai recomandă acum extirparea ganglionilor limfatici pentru cazurile de cancer uterin în stadiul 1.
S-ar putea ca medicul dumneavoastră să vorbească despre epiploon. Acesta este un strat de țesut adipos din abdomen. Uneori e îndepărtat odată cu uterul, deoarece cancerul se poate extinde aici. Însă acest lucru nu se întâmplă frecvent. Îndepărtarea epiploonului se numește omentectomie.
Dacă operația are loc sub anestezie generală, s-ar putea să stați în spital până la o săptămână după operație. Apoi va trebui să vă odihniți acasa aproximativ o lună.
După intervenția chirurgicală medicul vă poate recomanda radioterapie pentru a preveni o recidivă a cancerului. Este mult mai probabil să faceți radioterapie dacă ați avut un grad superior de cancer, cancer de tip 2  precum carcinom seros sau cu celule clare, sau cancer în stadiul 1B.

Operația laparoscopică

Unele femei optează pentru operație laparoscopică pentru cancer în stadiu incipient (cancer uterin în stadiul 1). Această procedură își ia numele de la instrumentul folosit, laparoscopul. Acesta seamănă puțin cu un telescop. Laparoscopul e conectat la o cameră video care arată imagini din interiorul corpului pe un ecran. De regulă chirurgul face o serie de tăieturi mici prin piele. Apoi plasează laparoscopul și alte isntrumente mici prin aceste tăieturi pentru a realiza operația. Prin urmare veți avea 3 sau 4 răni mici, fiecare de aproximativ un centrimetru.
Pe lângă faptul că cicatricile rămase vor fi mici, acest tip de operație mai are câteva avantaje. Cantitatea de sânge pierdută în timpul operației e mai mică, iar perioada de recuperare e mult mai scurtă. Operația însă durează mai mult, așadar  veți fi anesteziată mai mult timp. De asemenea, e nevoie ca această operație să fie făcută de chirurgi care au pregătire specială, prin urmare ar putea să nu fie disponibilă în orice spital.
În anumite spitale specializate, chirurgul poate folosi un aparat special (un robot) pentru a-l ajuta. Aceasta se numește chirurgie asistată robotic sau operație da Vinci. Este mai probabil ca acest tip de operație să fie folosit pentru intervenții mai complicate.
În timpul operației, un aparat robotic stă lângă dumneavoastră. Acesta are 4 brațe. Unul ține camera video, iar celelalte țin instrumentele chirurgicale. Chirurgul face operația folosindu-se de un aparat care controlează brațele robotice. Medicul are o vedere 3D a zonei operate care poate fi mărită de câteva ori, așadar el poate vedea multe detalii.

Operația pentru cancerul uterin în stadiul 2

Dacă aveți cancer uterin în stadiul 2, acesta s-a extins deja la colul uterin. Pe lângă uter, col, trompe uterine și ovare chirurgul va mai îndepărta și:

 • Țesuturile care susțin uterul;
 • Partea superioară a vaginului;
 • Ganglionii limfatici din jurul uterului;

Această operație se numește histerectomie radicală. O mai puteți auzi sub numele de histerectomia lui Wertheim după medicul care a realizat-o pentru prima dată. Această operație este una majoră, și s-ar putea să fiți internată în spital câteva săptămâni, iar apoi recuperarea acasă ar putea să mai dureze cel puțin o lună.
După operație cel mai probabil veți face radioterapie. Aceasta este menită să oprească revenirea cancerului. Femeile care au un cancer cu risc ridicat, cum este cancerul endometrial de tip 2, s-ar putea să facă și chimioterapie.

Operația pentru cancerul uterin în stadiul 3

Dacă aveți cancer uterin în stadiul 3 medicul dumneavoastră vă poate recomanda operație în funcție de cât de răspândit e cancerul. Cel mai probabil veți avea nevoie de o histerectomie radicală pentru a elimina cancerul cât mai mult. Există informații pe această pagină în secțiunea stadiul 2 cu privire la implicațiile unei histerectomii radicale.
După operație s-ar putea să faceți radioterapie sau chimoioterapie, sau ambele. Acest tratament este menit să omoare celulele canceroase care ar mai fi putut rămâne în urma operației și să ajute prevenirea unei recidive. Medicul ar putea să vă propună și terapie hormonală, în funcție de cât de extins e cancerul și de gradul celulelor canceroase.

Operația pentru cancerul uterin în stadiul 4

Dacă boala s-a extins la o altă parte a corpului la momentul diagnosticării, e posibil ca medicul să nu vă recomande operație și asta deoarece aceasta numai este o soluție de vindecare. În anumite situații însă, medicul vă poate recomanda îndepărtarea cât mai multor țesuturi afectate dacă este de părere că acest lucru va încetini răspândirea cancerului și va ameliora simptomele. Această operație se numește citoreducție.Tratamentul pentru ameliorarea simptomelor se numește tratament paliativ.  Prin urmare, medicul ar putea să vorbească despre operație paliativă.  Această operație depinde de:

 • Starea dumneavoastră generală de sănătate;
 • Cât de repede ar putea să se extindă cancerul;
 • Cât de mult s-a extins cancerul;

Există mai multe informații despre această procedură în secțiunea operație chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor. După operație, s-ar putea să fie nevoie să faceți chimioterapie, radioterapie sau terapie cu hormoni sau o combinație de tratamente.

Operația pentru cancerul uterin care recidivează

Uneori se poate încerca vindecarea cancerului uterin prin operație, chiar și atunci când a revenit. De regulă acest lucru se întâmplă atunci când boala revine în pelvisul mijlociu după ce a fost tratată cu radioterapie sau operație. Pelvisul este partea inferioară a abdomenului. Aici sunt localizate uterul, vezica urinară și anusul (rectul).
Dacă boala a acaparat pelvisul, veți putea avea operație pentu a extirpa cancerul. Chirurgul va îndepărta orice organ din pelvis care conține celule canceroase sau care este foarte apropiate de zona canceroasă.  Aceste organe pot fi:

 • Uterul (dacă nu a fost deja îndepărtat);
 • Vezica urinară;
 • Rectul;

Nu este necesar ca toate aceste organe să fie extirpate. Acest lucru depinde de cât a crescut cancerul înapoi. Dacă vezica urinară e îndepărtată, veți avea nevoie de un recipient pentru colectarea urinei (urostomie). De asemenea, dacă rectul este extirpat, veți avea nevoie de o pungă pentru colectarea scaunului (fecalelor). Aceasta se numește colostomie.
Îndepărtarea organelor mai sus menționate se numește exenterație pelvină. Deși este o operație majoră, chirurgii o recomandă doar atunci când există șanse mari să ducă la vindecarea cancerului. Așadar chirurgul va verifica cu atenție înainte dacă boala s-a extins la ganglionii limfatici sau la alte organe. Dacă acest lucru s-a întâmplat, acest tratament nu mai este potrivit, deoarece nu va vindeca cancerul. Dacă celulele canceroase au ajuns în ganglionii limfatici, există șanse mari ca acestea să se dezvolte și în altă parte a corpului, chiar dacă sunt porțiuni prea mici pentru a fi văzute.
Operațiile de exenterația pelvină sunt mai adesea o alegere pentru cancerul de col uterin (cervix).

Deciderea tratamentului

Dacă boala este foarte avansată, s-ar putea să nu fiți pregătită pentru o operație mare. Medicul vă poate spune că tipul de cancer pe care îl aveți este unul care se dezvoltă mai repede și ar putea reveni la câteva săptămâni sau luni de la operație. Acesta ar putea recomanda radioterapie pentru a încerca să reducă cancerul și pentru a-i încetini procesul de dezvoltare. Veți avea nevoie de timp pentru a vă gândi la opțiunile de tratament. Veți avea nevoie de asemenea de susținere din partea familiei precum și din partea doctorului în ceea ce privește decizia pe care o luați..

De ce tratamentul altor femei ar putea fi diferit

Ați putea afla că alte femei cu cancer uterin fac un tratament diferit de dumneavoastră. Acest lucru se poate datora faptului că au un alt tip de cancer uterin sau poate boala lor este într-un alt stadiu. Nu vă temeți să puneți orice întrebări ați avea despre tratament medicului sau asistentei dumneavoastră. Uneori e util să scrieți o listă de întrebări pe care ați vrea să le puneți. Ați putea lua de asemena un prieten apropiat sau o rudă cu dumneavoastră când mergeți la medic pentru a vă ajuta să vă amintiți ce vi s-a spus.

0 0 vote
Article Rating