Radioterapia este un tratament anti-cancer care folosește radiațiile pentru a distruge celulele canceroase. Acesta este un tratament des utilizat în cancerul de sân, după intervenția chirurgicală. Studiile au arătat că femeile suferinde de cancer de sân incipient au aceeași rată de vindecare, indiferent dacă s-a efectuat intervenție chirurgicală cu păstrarea sânului urmată de radioterapie sau s-a efectuat o mastectomie.

Radioterapie după intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului

Un studiu din 2011 a analizat toate studiile clinice axate pe radioterapie după intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului. S-a observat că radioterapia scade riscul de revenire a cancerului, fie la țesutul mamar rămas, fie la ganglionii limfatici din apropiere. De asemenea, crește durata de viață.

De obicei, după intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului (lumpectomie sau excizie locală largă) pacientelor le este administrată radioterapie la partea de sân rămasă. Medicii denumesc acest tratament radioterapia sânului. Dar unele studii analizează în prezent posibilitatea de a efectua radioterapie numai la zonele de unde s-a îndepărtat cancerul de sân, utilizând  radioterapie cu intensitate modulată (IMRT). Alte studii analizează efectul diferitelor doze de radioterapie aplicată în anumite zone ale sânului. Există informații cu privire la aceste studii clinice în pagina cercetări privind tratamentul cancerului de sân.

Radioterapie după mastectomie

În unele cazuri, pacientele care au suferit o mastectomie au nevoie și de radioterapie în zona pieptului, acolo unde a fost extirpat sânul. Radioterapia poate reduce riscul de revenire a cancerului.

Cum și unde are loc radioterapia

Pentru tratamentul cu radioterapie trebuie să mergeți la spital. Acesta este împărțit în mai multe sesiuni de tratament. Dacă ar fi să vi se administreze întreaga doză într-o singură sesiune, țesuturile sănătoase ar fi afectate. Deci, medicii împart tratamentul în doze mai mici, pe care le administrează în fiecare zi (sau o dată la două zile) de-a lungul a mai multe săptămâni.

Radioterapie în timpul intervenției chirurgicale

În alte țări s-a emis un nou ghid de instrucțiuni referitor la un nou tip de radioterapie pentru pacienții cu cancer de sân în stadiu incipient. Tratamentul reprezintă o singură doză de radioterapie administrată în timpul intervenției chirurgicale, mai degrabă decât administrarea unor sesiuni de tratament după intervenția chirurgicală. Un studiu clinic din 2013 a sugerat că acest nou tratament, cunoscut sub denumirea de Radioterapie ”Intrabeam”, poate funcționa la fel de bine ca tratamentul standard. Tratamentul se numește și Targit (TARGeted Intraoperative radiotherapy).

Medicii pun un aplicator în interiorul sânului, după ce chirurgul a îndepărtat cancerul. Odată ce aplicatorul este amplasat în locul potrivit, medicii pun o sursă radioactivă în interior, pentru 10-30 de minte. Astfel, radioterapia este aplicată direct pe țesuturile din jurul cancerului. Restul intervenției se desfășoară în mod normal. Până acum, pacientele nu par să aibă efecte secundare severe. Este posibil ca rana să se vindece mai greu după intervenția chirurgicală, în cazul în care este folosit acest tip de tratament.

Întrucât tratamentul este nou și nu există încă certitudinea că acesta va funcționa la fel de bine ca cel standard, medicii trebuie să adune mai multe informații, atât despre tratament, cât și despre efectele secundare.

Radioterapie internă

Exista noi publicații și informații cu privire la radioterapia internă (brahiterapia) în cancerul de sân. Radioterapia internă aplicată la nivelul sânului se numește și implant de radioterapie sau brahiterapia sânului. Medicii pot utiliza radioterapia internă pentru a oferi tratament după intervenția chirurgicală, dacă acesta este utilizată în cadrul unui studiu clinic.

Brahiterapia este o modalitate prin care radiațiile se administrează direct la zona de unde s-a extirpat cancerul. Vi se va aplica un anestezic general sau local. Apoi, în sân se introduc tuburi subțiri, sau un balon. Ulterior, prin mijlocul tuburilor se trece un fir radioactiv, sau o sursă de metal radioactiv, de dimensiuni mici, este introdusă în balon.

Firele radioactive pot fi lăsate acolo timp de mai multe zile, sau pot fi lăsate să acționeze doar câteva minute. Dacă doza este mare, atunci tratamentul se va aplica pentru câteva minute, de-a lungul a mai multe zile. Brahiterapia cu ajutorul balonului este mereu administrată în sesiuni consecutive zilnice. Dacă firele sunt lăsate  în sân pentru mai multe zile, pacienta trebuie să rămână în spital.

Prietenii și familia vor avea voie să vă viziteze pentru o perioadă scurtă, în fiecare zi. Aceasta este o măsură de precauție, pentru a nu-i expune la radiații. Copii și femeile însărcinate nu au voie să vă viziteze deloc.

Radioactivitatea este prezentă la nivelul firelor. Deci, aceasta este îndepărtată atunci când sunt scoase firele. După scoaterea firelor nu mai este nici un pericol, și puteți fi în preajma copiilor/femeilor însărcinate.