Chimioterapia pentru cancerul de col uterin

În chimioterapie se folosesc medicamente anti-cancer sau citotoxice pentru a distruge celulele canceroase. Acestea acționează prin inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Medicamentele circulă prin sânge în tot corpul. Medicul vă poate recomanda să faceți chimioterapie:

 • Ca parte a tratamentului, atunci când sunt diagnosticată pentru prima dată;
 • În cazul în care cancerul a reapărut;
 • Înainte de operație, în cadrul unui studiu clinic;

Studiile clinice din ultimii ani au arătat că administrarea chimioterapiei odată cu radioterapia reprezintă cea mai bună strategie de tratament pentru anumite stadii ale cancerului de col uterin. Medicul poate denumi acest proces chimioradiație sau chimioterapie și radioterapie concomitentă. Acesta este în prezent tratamentul care, cel mai probabil, vă va fi prescris pentru cancer în stadiile 1B2 – 4A.

Chimioterapia poate micșora cancerul de col uterin în stadiu avansat
Medicul vă poate recomanda chimioterapia pentru ameliorarea simptomelor cauzate de cancerul de col uterin în stadiu avansat. Este posibil să faceți doar chimioterapie, chimioterapie și radioterapie sau tratament chirurgical. Uneori, medicii încearcă să utilizeze chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală sau de radioterapie pentru a micșora tumora. Dacă aceasta funcționează, aceasta înseamnă că veți avea nevoie de o operație de complexitate mai redusă sau de radioterapie pe o suprafață mai mică. Medicii numesc acest tip de tratament terapie neoadjuvantă. Aceasta rămâne totuși în stadiu experimental pentru cancerul de col uterin. În cazul în care medicul sugerează această strategie de tratament, aceasta trebuie să fie adoptată doar ca parte a unui studiu clinic.
Nu vă fie teamă să întrebați medicul cu privire la diferitele opțiuni de tratament disponibile. Este datoria medicului să vă răspundă la întrebări. Este foarte important să aveți încredere în tratamentul sugerat de medicul dvs pentru stadiul cancerului cervical de care suferiți.
Cele mai multe medicamente pentru chimioterapie sunt preparate injectabile, iar unele dintre acestea sunt disponibile și sub formă de comprimate. Frecvența cu care vi se administrează depinde de medicamente, dar și de administrare a unui singur medicament sau a mai multor medicamente. În general, un ciclu de chimioterapie durează câteva zile, la fiecare 3-4 săptămâni. Medicamentele sunt injectate intravenos. Astfel acestea pot circula prin sânge. Ședințele de tratament sunt separate de o perioadă de pauză de 3-4 săptămâni. Urmează apoi câteva zile în care vi se administrează injecții. Acest proces este de obicei repetat de șase sau de mai multe ori, pentru un tratament complet.
Dacă vi se administrează chimioradiație, veți face chimioterapie o dată pe săptămână, timp de aproximativ 5 săptămâni, în timp ce faceți și radioterapie. Deoarece ședințele de tratament sunt programate săptămânal și nu o dată la 3 săptămâni, doza este mai mică.

Medicamentele utilizate

Dacă urmați proceduri de chimioradiație, vi se va administra, cel mai probabil, un medicament numit cisplatin. Pentru cancerul de col uterin în stadiu avansat în prezent se desfășoară studii clinice pentru a afla ce alte medicamente și combinații de medicamente pot fi utile. Medicamentele care au fost testate sunt:

 • Cisplatin
 • Carboplatin
 • Ifosfamidă
 • Fluorouracil
 • Irinotecan
 • Paclitaxel (Taxol)
 • Docetaxel
 • Gemcitabine
 • Topotecan

O combinație de medicamente frecvent utilizată este carboplatin cu paclitaxel. În unele țări, organizațiile care aprobă tratamentele pentru NHS au recomandat o combinație de cisplatin și topotecan ca opțiune de tratament pentru femeile cu cancer care a recidivat după radioterapie, sau care au cancer de col uterin în stadiul 4B, dar numai în cazul în care nu au urmat un tratament cu cisplatin anterior.

Efectele secundare ale chimioterapiei

Chimioterapia are efecte secundare. Efectele pe care le vei resimți depind de:

 • Medicamentul administrat;
 • Doza de medicamente care vi se administra;
 • Modul în care reacționați;

Efectele adverse variază de la o persoană la alta. Unele persoane reacționează mai violent decât altele. Medicamentele, fiind diferite, au efecte secundare diferite. Prin urmare, nu putem să vă spunem exact care anume vor fi acestea pentru dvs Cele mai multe efecte secundare sunt resimțite în cele câteva zile în care se administrează medicamentele. Se pot lua numeroase măsuri pentru contracararea acestora. Mai jos aveți o listă cu unele reacții adverse frecvente:

 • Scăderea numărului de globule roșii;
 • O stare de rău;
 • Diaree;
 • Căderea sau subțierea părului;
 • Dureri la nivelul gurii și ulcerații la nivelul gurii;
 • Senzație de oboseală;

Este posibil să vi se pară că ședințele de chimioterapie sunt interminabile, în special dacă sunteți foarte obosită, spre sfârșitul tratamentului. Dar vestea bună este că acestea se termină. Iar efectele secundare vor dispărea odată ce tratamentul se va încheia.

Suplimentele alimentare sau pe bază de plante și chimioterapia

Nu cunoaștem foarte multe detalii științifice despre felul în care unele suplimente nutritive sau pe bază de plante pot interacționa cu chimioterapia. Unele ar putea fi dăunătoare. Este foarte important să le spuneți medicilor dvs ce suplimente luați. Sau dacă acestea v-au fost prescrise în cadrul unor practici terapeutice alternative sau complementare. Discutați cu specialistul despre orice alte tablete sau medicamente pe care le luați în timp ce urmați un tratament activ. Pentru mai multe informații privind siguranța suplimentelor pe bază de plante, a vitaminelor și a suplimentelor alimentare consultați secțiunea privind terapiile complementare. Unele studii par să sugereze că preparatele pe bază de ulei de pește pot reduce eficacitatea medicamentelor administrate în cadrul chimioterapiei. Dacă luați sau doriți să luați astfel de suplimente, discutați cu medicul pentru a afla dacă acestea ar putea afecta tratamentul dvs.