Uneori cancerul de col uterin nu poate fi vindecat. Acest lucru se întâmplă deoarece acesta reapare în zona pelviană și în abdomen, în pofida tuturor tratamentelor pe care le-ați urmat. Un alt motiv este că s-a răspândit din zona în care a apărut prima dată, la nivelul colului uterin, extinzându-se către o altă parte a corpului. Acest fenomen se numește cancer secundar sau metastază. Unele celule canceroase s-au desprins din zona colului uterin și au fost transportate prin sistemul limfatic sau prin sânge, instalându-se în altă parte a corpului. Acestea au început să se dezvolte în zona respectivă. În cazul în care cancerul de col uterin se răspândește într-o altă parte a corpului, organele la care se răspândește cel mai des sunt:

 • Ficat;
 • Plămâni;
 • Oase;

Se poate, de asemenea, extinde la uretere (tuburile care leagă rinichii de vezica urinară).
Chiar dacă cancerul de col uterin nu poate fi vindecat, există tratamente cu ajutorul cărora puteți controla simptomele acestuia. Aceste tratament pot, de asemenea, să reducă dimensiunile tumorii și să îi încetinească evoluția, chiar dacă nu o pot elimina complet.
Cancerul de col uterin în stadiu avansat este cancerul care s-a dezvoltat în țesuturile din jurul colului uterin (stadiul 2B), sau care s-a răspândit și la alte țesuturi. Uneori vindecarea cancerului în stadiu avansat este posibilă, chiar dacă acesta a revenit după prima fază de tratament (cancer de col uterin recurent). Vindecarea va depinde de:

 • Cât de mare este zona afectată de cancer;
 • Cât de extins este cancerul;
 • Zona în care s-a extins;

Din păcate, vindecarea cancerului de col uterin în stadiul 4B nu este întotdeauna posibilă. Acestea sunt cazurile în care cancerul de col uterin s-a extins la un alt organ, cum ar fi plămânii sau ficatul.

Principalele tratamente

În prezent, medicii  tratează cancerul de col uterin în stadiu avansat cu chimioterapie combinată cu radioterapie (chimioradiație). Este posibil ca în anumite cazuri să se realizeze și o intervenție chirurgicală după tratament. Aceasta depinde, de multe ori, de tratamentele urmate anterior. Dacă ați făcut deja radioterapie pentru cancerul de col uterin, este posibil să nu mai puteți suporta încă un astfel de tratament. Țesuturile normale pot suporta doar o anumită cantitate de radioterapie. Prin urmare, este posibil să faceți doar chimioterapie, sau chimioterapie urmată de o intervenție chirurgicală.

Dacă s-a extins la țesuturile din apropiere

Cancerul care s-a extins la țesuturile din jur se numește cancer de col uterin în stadiul 2B sau stadiul 3. În cazul în care cancerul se află în acest stadiu în momentul diagnosticării, veți face, de obicei, radioterapie internă și externă, însoțită de chimioterapie.

Dacă s-a extins la organele din apropiere

În cazul în care cancerul s-a extins la vezica urinară sau la intestin, cancerul este în  stadiul 4A. În cazul în care cancerul se află în acest stadiu în momentul diagnosticării, veți face radioterapie internă și externă, însoțită de chimioterapie (chimioradiație) sau de o intervenție chirurgicală radicală.
Intervenția chirurgicală radicală înseamnă că vi se va îndepărta uterul și vaginul, precum și orice parte a vezicii urinare, a intestinului sau rectului care este afectată de cancer. De asemenea, este posibil să suferiți o intervenție chirurgicală mai mică pentru stadializarea cancerului. Aceasta înseamnă că veți afla cu exactitate care sunt zonele afectate. După operație, dacă vă aflați în prima etapă a tratamentului, va trebui să faceți radioterapie externă pentru zonele afectate.

În cazul în care cancerul a reapărut

Cancerul de col uterin se poate dezvolta și răspândi local, la nivelul pelvisului. De asemenea, acesta se poate extinde la ganglionii limfatici din apropiere. Ganglionii limfatici urcă din zona pelviană, înșirați ca un lanț. Ganglionii limfatici din această zonă pot fi una dintre zonele în care cancerul de col uterin se poate răspândi.
În cazul în care cancerul de col uterin a revenit după radioterapie, este posibil să suferiți o intervenție chirurgicală, în cazul în care cancerul nu s-a extins prea mult. Extinderea operației depinde de mărimea cancerului și de localizarea acestuia, după ce a revenit. Medicul specialist va solicita, de obicei, o tomografie computerizată pentru a vedea cât de mare este tumora. De asemenea, este posibil să faceți o  scanare de tip PET în cazul în care specialistul dv. consideră că aveți nevoie de o operație de dimensiuni mai mari (intervenții chirurgicale radicale). De asemenea, este posibil să fie nevoie și de o examinare sub anestezie. Va trebui, probabil, să vi se îndepărteze uterul și colul uterin, precum și orice parte a vezicii urinare sau a intestinului care este afectată. De asemenea, va trebui să vi se îndepărteze orice ganglioni limfatici care au legătură cu zonele în care a revenit cancerul.

Chimioradiație

Este posibil să faceți chimioterapie pentru a trata orice stadiu al cancerului de col uterin avansat, pe lângă radioterapie sau intervenții chirurgicale. Chimioterapie și radioterapia, administrate împreună (chimioradiația), reprezintă o opțiune bună pentru multe tipuri de cancer de col uterin. Nu veți face chimioterapie în fiecare zi. Prin urmare, în unele zile veți face ambele tratamente, iar în altele veți face doar radioterapie. Există diferite moduri de a administra acest tratament, acestea depinzând, parțial, de medicamentele prescrise de medicul dv. Este posibil să faceți chimioterapie o dată pe săptămână într-o perioadă de 5 săptămâni în care faceți radioterapie. De asemenea, este posibil să faceți chimioterapie la fiecare 2 sau 3 săptămâni în perioada în care faceți și radioterapie.
Tratamentul combinat are mai multe efecte adverse, care afectează în special măduva osoasă sau intestinele, dar acestea durează, în general, doar o perioadă scurtă de timp. În această secțiune puteți găsi mai multe informații despre abordarea combinată radioterapie – chimioterapie precum și despre efectele secundare ale acesteia.

Care sunt tratamentele disponibile?
Intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia pot fi utilizate pentru a trata cancerul de col uterin care s-a extins sau care nu poate fi vindecat. Tratamentul dv. va depinde de:

 • Zona în care s-a răspândit cancerul;
 • Dimensiunea și numărul metastazelor;
 • Simptomele cauzate de cancer;
 • Tratamentul urmat anterior;
 • Starea dv. de sănătate – dacă sunteți suficient de puternică pentru a urma un anumit tratament;

De asemenea, este posibil să existe studii clinice privind tratamente experimentale la care ați putea participa. Acestea pot fi fie studii de noi medicamente pentru chimioterapie, fie noi tipuri de tratamente.

Radioterapia

Medicii pot utiliza radioterapia pentru:

 • micșorarea metastazelor pulmonare;
 • controlul durerii;

Prin radioterapie se poate controla durerea – tumorile care apasă pe nervi sau care cresc în interiorul oaselor sunt micșorate. Atunci când faceți radioterapie pentru controlul simptomelor, durata acesteia este de obicei scurtă. Este posibil să urmați unul sau două tratamente, foarte rar peste 10. Prin urmare nu ar trebui să vă confruntați cu efecte secundare.

Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui blocaj

Intervențiile chirurgicale sunt utilizate în situații speciale în care cancerul de col uterin este în stadiu avansat și nu poate fi vindecat. Aceste intervenții vor fi realizate numai dacă sunteți suficient de puternică pentru a suporta o operație. Este important să analizați felul în care este posibil ca operația să vă facă să vă simțiți. Cu alte cuvinte, beneficiile intervenției chirurgicale ar trebui să fie mai mari decât disconfortul produs de aceasta. În cazul în care cancerul începe să se dezvolte în sau în jurul intestinului, există riscul ca acesta să poată provoca un blocaj. Acest lucru înseamnă că materiile fecale care trec în mod normal prin intestin vor fi blocate. Acest lucru nu se întâmplă tuturor pacienților. Dar dacă vi se întâmplă, este posibil:

 • Să fiți balonată;
 • să fiți constipată;
 • să vă simțiți rău;
 • să aveți dureri abdominale puternice;
 • să vomitați în cantități mari;

Medicul dv. vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cauzei ocluziei intestinale. Este posibil să fiți nevoită să vă operați pentru îndepărtarea blocajului sau, în unele cazuri, să suferiți o intervenție denumită colostomie. Nimeni nu poate spune care vor fi beneficiile acestei operații. De asemenea, este posibil ca acesta să nu mai reapară deloc la nivelul  intestinului. Pe de altă parte, această operație este destul de complexă, mai ales atunci când moralul dv. este scăzut.
Uneori, în loc de o colostomie, se poate introduce un tub denumit stent, care va ajuta materiile fecale să treacă prin intestin. Medicul specialist va folosi radiografii pentru a ghida stentul.
Uneori, medicii administrează un medicament numit octreotid pentru a controla simptomele unui intestin blocat, pentru a evita operația. Medicamentul acționează prin reducerea cantității de lichid care se acumulează în stomac și în sistemul digestiv. Din păcate, acest tratament este doar o măsură temporară.

Intervenții chirurgicale experimentale

În unele cazuri, cu anumite tipuri de cancer, medicii au avut oarecare succes după îndepărtarea metastazelor de la ficat sau plămâni. Această operație poate fi realizată numai dacă există doar una sau două metastaze, mici și izolate, fie în ficat, fie în plămâni. Această intervenție nu este practicată frecvent cu metastazele cancerului de col uterin, deoarece de obicei metastazele sunt prea numeroase. Sau pentru că se încearcă alte tratamente. Atunci când decideți dacă acest tratament este posibil pentru dv., medicul dv. va trebui să ia în calcul:

  • Starea dv. generală de sănătate;
  • Cum de avansat era cancerul la momentul diagnosticului;
  • Cât de repede a revenit cancerul anterior;

 

Tratamentul retenției de urină
Această afecțiune mai este denumită și hidronefroză. În cazul cancerului de col uterin, unul dintre uretere (uneori ambele) care leagă rinichii de vezica urinară pot/poate fi blocat/blocate de o tumoră. Acest lucru înseamnă că urina secretată de rinichi nu poate fi eliminată, iar rinichiul este supraîncărcat. Această afecțiune, dacă nu este tratată, vă poate face să vă simțiți foarte rău și poate chiar avea drept consecință insuficiența renală. Evident, situația este și mai gravă dacă ambii rinichi sunt afectați.
Pentru a trata această afecțiune, medicul dv. va trebui să vă introducă un tub pentru drenarea urinei. Această operațiune se poate realiza în două moduri. Medicul dv. poate introduce un tub prin blocaj. Tubul se va afla în întregime în interiorul corpului dv. Acesta va permite urinei să depășească blocajul și să se scurgă în vezica urinară. Acest tub este numit stent.
Introducerea unui stent nu este întotdeauna posibilă. În cazul în care această operațiune nu se poate realiza imediat, medicul dv. va introduce un tub numit un tub de nefrostomie. Acesta va permite scurgerea urinei în afara corpului, într-o pungă. Aceasta este prevăzută cu un robinet, astfel încât veți putea să o goliți. Este posibil să vi se poate introduce un stent după stabilizarea rinichiului.

Chimioterapie

Acest tratament este încă în curs de cercetare pentru cancerul de col uterin în stadiu avansat. Aceasta înseamnă că medicii nu sunt siguri că acesta este de un real ajutor. Dar s-au înregistrat rezultate bune în unele cazuri. Uneori este posibil să se stopeze răspândirea și dezvoltarea tumorilor pentru câteva luni (în cazuri rare, chiar ani). În special în cazul în care cancerul s-a extins doar într-o singură parte a corpului.
Tratamentul constă, de obicei, într-o combinație de medicamente pentru chimioterapie. Utilizarea mai multor medicamente conduce, în general, la o creștere a șanselor de micșorare a tumorii. Veți resimți, mai mult ca sigur, unele efecte secundare asociate chimioterapiei. Efectele secundare variază în funcție de medicamentele administrate. Adresați-vă deci medicului dv. sau asistentei medicale pentru a afla care sunt efectele secundare. Aceasta vă va ajuta să decideți dacă doriți sau nu să urmați tratamentul.

Tratament pentru anumite simptome
În afară de tratamentele urmate pentru controlul simptomelor prin micșorarea tumorilor, există tratamente care vizează direct simptomele. În cazul în care aveți simptome care vă deranjează, cum ar fi durere sau greață, asigurați-vă că medicul va fi informat. În acest caz medicul va încerca să vă ofere ajutor și să vă îndrume către un tratament de susținere.