Ratele de supravieţuire sunt deseori utilizate de medici ca şi modalitate standard de a discuta prognoza (perspectivele) unei persoane. Unii pacienţii vor vrea să cunoască statisticile privind supravieţuirea pentru persoane în situaţii similare, în timp ce pentru alţii cifrele nu sunt de nici un ajutor sau nu vor vrea nici măcar să le afle. Dacă nu doriţi să aflaţi ratele de supravieţuire, săriţi peste secţiunea următoare.

Rata de supravieţuire la 5 ani se referă la procentul de pacienţi care sunt în viaţă după cel puţin 5 ani de la diagnosticarea cancerului. Evident, multe dintre aceste persoane trăiesc mai mult de 5 ani (şi multe se vindecă).

Ratele relative de supravieţuire la 5 ani, cum ar fi numerele de mai jos, presupun că unele persoane vor muri din alte cauze şi compară supravieţuirea observată cu cea care se aşteaptă de la persoanele fără cancer. Aceasta este o modalitate mai bună de a vedea impactul cancerului asupra supravieţuirii.

Pentru a obţine ratele de supravieţuire la 5 ani, medicii trebuie să analizeze cazurile persoanelor care au fost tratate cu cel puţin 5 ani în urmă. Îmbunătăţirile aduse detectării şi tratării între timp pot duce la o perspectivă mai favorabile pentru persoanele care sunt diagnosticate cu cancer acum.

Ratele de supravieţuire au de regulă la bază rezultele anterioare cu privire la un număr mare de persoane care au avut boala, dar ele nu pot previziona ce se va întâmpla în cazul unei anumite persoane.

Există numeroşi alţi factori care pot afecta perspectivele unei persoane, cum ar fi vârsta şi starea se sănătate a pacientului, tratamentul de care a beneficiat şi modul în care cancerul răspunde la tratament. Medicul dumneavoastră vă poate spune cum se aplică datele de mai jos în cazul dumneavoastră pentru că el este cel care cunoaşte aspectele specifice cazului dumneavoastră.

Conform celor mai recente date, la includerea tuturor stadiilor cancerului de prostată:

  • Rata relativă de supravieţuire la 5 ani este de aproape 100%;
  • Rata relativă de supravieţuire la 10 ani este de 99%;
  • Rata relativă de supravieţuire la 15 ani este de 94%;

 

Reţineţi faptul că aşa cum ratele de supravieţuire la 5 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi şi care au început tratamentul cu mai bine de 5 ani în urmă, ratele de supravieţuire la 10 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi cu peste 10 ani în urmă (iar ratele de supravieţuire la 15 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi cu cel puţin15 ani în urmă).

Ratele de supravieţuire în funcţie de stadiu

Institutul Naţional pentru Cancer (NCI) din USA deţine o mare bază de date naţională cu privire la ratele de supravieţuire pentru diferite tipuri de cancer. Această bază de date nu grupează cancerele în funcţie de stadiul AJCC, ci în funcţie de stadii locale, regionale şi distante.

Stadiul local înseamnă că nu sunt semne ale răspândirii cancerului în afara prostatei Acesta corespund cu stadiile I şi II ale AJCC. În jur de 4 din 5 cancere de prostată sunt identificate în acest stadiu.

Stadiul regional înseamnă o răspândire a cancerului de la prostată spre zonele apropiate. Aici sunt incluse cancerele în stadiul III şi în stadiul IV care nu s-a răspândit la părţi distante ale corpului, cum ar fi tumorile T4 şi cancerele care s-au răspândit la nodulii limfatici din apropiere (N1).

Stadiul distant include restul cancerelor IV – toate cancerele care s-au răspândit la nodulii limfatici distanţi, oase sau alte organe (M1)

Rata relativă de supravieţuire la 5 ani la momentul diagnozei

StadiulRata relativă de supravieţuire la 5 ani
localaproape 100%
regionalaproape 100%
distant28%