Chimioterapie Cancer de Stomac

Chimioterapie Cancer de Stomac. Puteţi fi supus la chimioterapie ca procedură de sine stătătoare sau alături de o intervenţie chirurgicală pentru tratarea cancerului gastric. Dacă stadiul cancerului este unul avansat şi acesta s-a răspândit, atunci chimioterapia va fi de sine stătătoare. Acest tratament poate ajuta la calmarea simptomelor şi poate reduce amploarea sau viteza de creştere a cancerului.
Un cancer gastric care s-a dezvoltat în ţesuturile din apropiere, dar nu s-a răspândit la alt organ este cunoscut sub denumirea de cancer local avansat. Uneori, cancerele locale avansate cresc atât de mult încât nu mai pot fi îndepărtate complet. În această situaţie, puteţi fi supus la chimioterapie înainte de intervenţia chirurgicală pentru a reduce amploarea cancerului. În anumite cazuri, acesta poate fi diminuat suficient încât să fie îndepărtat chirurgical.
Dacă aveţi un cancer în stadiul 2 sau 3, de regulă vi se va aplica chimioterapie şi înainte şi după intervenţia chirurgicală. Chimioterapia ajută la reducerea riscului de reapariţie a cancerului într-o etapă ulterioară.

 

Cum funcţionează chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente care ucid celule (citotoxice) pentru distruge celulele canceroase. Aceste acţionează pentru a întrerupe creşterea celulelor canceroase. Medicamentele circulă prin corp în fluxul sanguin. În cazul cancerului de stomac, chimioterapia va fi probabil necesară:

 • Înainte şi după intervenţia chirurgicală;
 • Pentru a reduce sau ţine sub control simptomele în cazul unui stadiu avansat al cancerului;
 • Pentru a încetini evoluţia unui cancer avansat.

Chimioterapia pentru cancerul gastric poate fi administrată sub formă de injecţie printr-o perfuzie în braţ sau printr-o pompă ca infuzie continuă lentă sau sub formă de tablete
Modul în care vi se va administra chimioterapia depinde de medicamentul utilizat sau de combinaţia de medicamente care vi s-a prescris. Chimioterapia poate fi aplicată şi ca o combinaţie de perfuzie, injecţii şi tablete.

 

Chimioterapie înainte şi după intervenţia chirurgicală

Dacă suferiţi de un cancer gastric care poate fi îndepărtat, este foarte probabil să vi se recomande chimioterapie şi înainte şi după intervenţia chirurgicală. Această procedură este denumită chimioterapie perioperativă. Chimioterapia ajută la reducerea dimensiunii cancerului facilitând astfel îndepărtarea acestuia. De asemenea, reduce şansele de revenire a cancerului.
Chimioterapia are efecte secundare şi nu toate persoanele sunt suficiente de apte pentru a fi supuse la aceasta. Medicul dumneavoastră va evalua cu atenţie situaţia pentru a se asigura că sunteţi suficient de apt înainte de a începe tratamentul chimioterapeutic.

 

Chimioterapie pentru a restrânge cancerul gastric

Dacă se consideră că mărimea cancerului este prea mare pentru a fi îndepărtat complet printr-o intervenţie chirurgicală, medicul dumneavoastră poate recomanda chimioterapie pentru reducerea acestuia. Aceasta va ajuta şi la încetinirea creşterii acestuia. În anumite cazuri, cancerul poate fi diminuat suficient încât medicul dumneavoastră să îl poată îndepărta.

 

Chimioterapie pentru atenuarea simptomelor

Dacă suferiţi de cancer gastric în stadiu avansat, medicul dumneavoastră poate recomanda chimioterapie pentru a încerca reducerea dimensiunii şi încetinirea creşterii acestuia, sau pentru a atenua simptomele pe care le resimţiţi. Acest tip de tratament este denumit chimioterapie paleativă. Aceasta este de regulă aplicată cu ajutorul unei perfuzii sau pompe de chimioterapie şi vi se pot administra şi tablete.
Dacă în cancerul dumneavoastră se găseşte o cantitate mare dintr-o proteină denumită HER2, puteţi fi supus la o terapie biologică denumită trastuzumab (Herceptină) alături de chimioterapie. În această secţiune sunt prezentate mai multe informaţii despre terapia biologică în cazul cancerului gastric.
Există posibilitatea să vi se solicite să participaţi la un studiu clinic. Este important ca medicii să afle care sunt tratamentele care dau cele mai bune rezultate. Pentru că scopul tratamentului este să vă ajute să vă simţiţi mai bune, este important ca tratamentul în sine să nu vă facă să vă simţiţi rău şi ca dumneavoastră să nu fiţi nevoit să faceţi prea multe drumuri la spital. Drept urmare, medicii concep studii pentru a analiza efectele secundare ale tratamentului, modalităţi de administrare în ambulatoriu şi cum vă face tratamentul să vă simţii, încercând astfel să afle care care funcţionează cel mai bine.

 

Chimioterapie în abdomen

Acest tratament este cunoscut sub denumirea de chimioterapie peritoneală. Acest mod de administrare a chimioterapiei în cazul cancerului gastric nu este frecvent întâlnit. Se poate utiliza însă atunci când există indicii că celulele canceroase s-au răspândit spre interiorul peretelui abdominal şi cauzează umplerea abdomenului cu lichid (ascita). O mică incizie va fi făcută în peretele abdomenului dumneavoastră prin care se va introduce un tub denumit cateter. Lichidul din abdomen este drenat, iar infuzia chimioterapeutică este introdusă în cavitatea abdominală prin intermediul cateterului. În cazul majorităţii medicamentelor chimioterapeutice, aveţi nevoie de produse medicale împotriva greţei, precum şi o perfuzie care să spele substanţele din sistemul dumneavoastră.

 

Suplimente nutritive sau din plante şi chimioterapia

Nu există încă prea multe informaţii ştiinţifice despre modul în care diferitele suplimente nutritive sau din plante pot interacţiona cu chimioterapia. Unele pot fi nocive. Este extrem de important să informaţi medicii dacă luaţi astfel de suplimente. Sau, dacă acestea vă sunt prescrise de terapeuţi specializaţi în medicina alternativă sau complementară.
Discutaţi cu medicul specialist despre orice alte tablete sau medicamente pe care le luaţi în timpul în care sunteţi supus tratamentului activ. În secţiunea despre terapiile complementare sunt prezentate informaţii despre siguranţa suplimentelor din plante, vitamine şi nutritive.
Unele studii par să sugereze că preparatele pe bază de ulei de peşte pot reduce eficacitatea medicamentelor chimioterapeutice. Dacă luaţi sau vă gândiţi să luaţi astfel de suplimente, vorbiţi cu medicul dumneavoastră pentru a aflat în cele măsură pot afecta tratamentul.

Medicamentele utilizate în chimioterapia pentru cancerul gastric

Această pagină de referă la diferitele medicamente chimioterapeutice utilizate pentru tratarea cancerului de stomac. În continuare sunt prezentate informaţii despre:

 • Combinaţii de chimioterapie;
 • Chimioterapia ECF şi ECX;
 • Chimioterapia pentru cancerul gastric avansat;
 • Efectele secundare ale chimioterapiei;
 • Verificarea modului în care tratamentul funcţionează.

Combinaţii de chimioterapie

Medicii folosesc de multe ori combinaţii de medicamente chimioterapeutice. Medicamentele care vă vor fi administrate depind de motivul tratamentului. Trebuie să primiţi informaţii despre medicamentele pe care luaţi de la asistentul medical sau medicul de chimioterapie.

 

Chimioterapia ECF şi ECX

De regulă, veţi fi supus la 3 cicluri de chimioterapie înainte şi după intervenţia chirurgicală. Fiecare ciclu durează 3 săptămâni. Cele mai des întâlnite combinaţii de medicamente în cazul cancerului de stomac sunt schemele ECF şi ECX.
ECF conţine medicamentele epirubicină, cisplatină şifluorouracil. ECF se va administra prin injecţie şi prin intermediul unei pompe. Aveţi nevoie de o linie centrală. Aceasta este de fapt un tub care intră în vasul de sânge principal din gâtul dumneavoastră. Capătul tubului iese din piept. Acesta se anexează pompei.
ECX conţine medicamenteleepirubicină, cisplatină şi capecitabină (Xeloda). Epirubicina şi cisplatina se administrează intravenos, însă capecitabina este luată ca şi tabletă.
De regulă, între chimioterapie şi intervenţia chirurgicală trebuie să se ia o pauză de 5 până la 6 săptămâni. Apoi veţi relua chimioterapia după 6 până la 10 săptămâni de la operaţie, în funcţie de cum decurge recuperarea.

 

Chimioterapia pentru cancerul gastric avansat

Chimioterapia este utilizată în încercarea de a reduce şi ţine sub control cancerele gastrice avansate. Medicii încearcă permanent să găsească combinaţii de medicamente chimioterapeutice care dau rezultate mai bune decât tratamentele curente. Drept urmare, aceştia testează noi medicamente şi noi combinaţii de medicamente.
Un studiu clinic denumit REAL 2 a analizat 4 combinaţii diferite de medicamente chimioterapeutice folosite pentru cancerul gastric şi esofagian care deja s-a răspândit. Combinaţiile de medicamente au fost:

 • ECF – epirubicină, cisplatină şi fluorouracil;
 • EOF – epirubicină, oxaliplatină şi fluorouracil;
 • ECX – epirubicină, cisplatină şi capecitabină (Xeloda);
 • EOX – epirubicină, oxaliplatină şi capecitabină.

Acest studiu a arătat că tabletele de capecitabină dau rezultate la fel de bune ca şi fluorouracil prin pompă, iar oxaliplatina a dat rezultate la fel de bune ca şi cisplatina atunci când a fost administrată în combinaţie cu epirubicină şi fluorouracil sau capecitabină. Şi calitatea vieţii persoanelor cu diferite combinaţie chimioterapeutice a fost similară.
Vi se poate recomanda oricare dintre aceste combinaţii de medicamente. EOX şi ECX sunt folosite în mod comun pentru că nu necesită o linie centrală. În anumite cazuri, dacă medicul dumneavoastră nu crede că sunteţi apt pentru a fi supus unei combinaţii de 3 medicamente chimioterapeutice, acesta vă poate oferi o combinaţie de 2 (cum ar fi capecitabină şi cisplatină sau oxaliplatină).

 

Efectele secundare ale chimioterapiei

Efectele secundare ale chimioterapiei variază în funcţie de medicamentele pe care le luaţi. Efectele secundare cel mai des întâlnite suntȘ

 • O deteriorare a hemoleucogramei care creşte riscul de infecţie;
 • Senzaţia de rău sau chiar o stare de rău;
 • Pierderea sau subţierea părului;
 • Diaree;
 • Dureri sau ulcere în gură.

Nu toţi pacienţii resimt aceleaşi efecte secundare sau cu aceeaşi intensitate. Nu veţi putea ştii cum vă va afecta tratamentul decât după ce îl începeţi.

 

Verificarea modului în care tratamentul funcţionează

În situaţia în care cancerul poate fi văzut clar la scanare, medicul va nota dimensiunea acestuia înainte de începerea tratamentului. Ulterior, după circa 3 sau 4 cicluri de chimio, se va face o altă scanare. Medicul poate măsura din nou tumora şi vedea cât de mult s-a redus. Pentru unele persoane, chimioterapia nu are ca efect reducerea cancerului. În cazul în care tumora nu pare să îşi reducă dimensiunea, medicul dumneavoastră poate recomanda întreruperea chimioterapiei. Nu are rost să suportaţi efectele secundare dacă tratamentul nu dă rezultate.
Medicul poate sugera o altă combinaţie de medicamente sau un alt tip de tratament. În situaţia în care boala revine după mai mult de 6 luni de la tratamentul iniţial cu chimioterapie, puteţi fi supus din nou la aceeaşi combinaţie de medicamente chimioterapeutice.