Încercarea de a preveni cancerul intestinal

Nici o dietă nu poate garanta eliminarea completă a riscului de cancer intestinal. Dar schimbarea alimentației ar contribui la reducerea riscului de cancer de orice tip și la îmbunătățirea stării de sănătate. Cercetările încep să facă legături între cancerul intestinal și diferiți factori alimentari. În restul capitolului am încercat să includem ce se cunoaște legat de utilizarea dietei alimentare pentru a ajuta la prevenirea cancerului intestinal. Vom aduce în discuție și teorii curente sau puncte de vedere care nu sunt dovedite.

Dacă suferiți de cancer intestinal nevoile alimentare pot diferi din cauza bolii sau a tratamentului. Astfel că informațiile din acest capitol se poate sa nu fie potrivite pentru dvs. Dacă aveți îngrijorări cu privire la dieta dvs, rugați doctorul să vă recomande un nutriționist.

 

Protejarea împotriva cancerului intestinal

În această pagină veți găsi informații legate de moduri de a reduce riscul de cancer intestinal, în afară de alimentația sănătoasă. Veți găsi următoarele informații:

  • Exerciții fizice;
  • Aspirină și anti inflamatoare nesteroidale;
  • Terapia de înlocuire a hormonilor și pastilele contraceptive;
  • Vitamina D;
  • Screening-ul pentru cancer intestinal;
  • Renunțarea la fumat;

 

Exercițiile fizice

Persoanele active fizic prezintă un risc mai redus de cancer la colon. În medie, bărbații cei mai activi fizic își reduc riscul de cancel la colon cu aproape 20-30%. Iar femeile cele mai active fizic își pot reduce riscul cu aproape 10-30%. În 2011, se estima că mai mult de 5 din 100 de cazuri de cancer intestinal (5%) în Marea Britanie erau asociate cu faptul că persoanele respective făceau mai puțin de 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână.

Nu se știe de ce exercițiile fizice ajută. Este posibil să afecteze nivelul hormonilor. Sau să poată modifica metabolismul. Sau să poată modifica durata timpului în care mâncarea rămâne în organism.

Aspirina și antiinflamatoarele nesteroidale
Medicamentele antiinflamatorii nesteroidale (NSAID, cum este ibuprofenul) și aspirina pot ajuta la prevenirea cancerului intestinal și a altor tipuri de cancer ale sistemului digestiv. Nu se știe cum se petrece acest lucru. Este o teorie conform căreia acest tip de medicamente opresc funcționarea unei enzime numite COX-2. Blocarea enzimei poate contribui la oprirea dezvoltării polipilor (știm deja că polipii se pot dezvolta în cancer). Se fac teste pentru aprofundarea acestei teorii.

Cel puțin două teste cu aspirină au concluzionat că aceasta micșorează riscul dezvoltării polipilor. O analiză din 2010 a unor cercetări au arătat că înghițirea unor doze mici de aspirină reduce riscul de cancer de colon, dar nu si cel de cancer rectal. De asemenea, reduce și numărul persoanelor care au murit în urma cancerului intestinal. Cu toate acestea, aspirina are efecte secundare și încă nu este clar care ar fi modul cel mai sigur de administrare, chiar și în doze mici. Există cercetări în curs pe această temă.

Nu ar trebui să luați aspirină sau alte antiinflamatoare în mod regulat fără să vă consultați cu doctorul. Aceste medicamente pot afecta căptușeala stomacului și pot cauza sângerări. În prezent, doctorii nu recomandă utilizarea frecventă a aspirinei sau alte antiinflamatoare pentru prevenirea cancerului intestinal, doar dacă este vorba despre un pacient în cadrul unei testări experimentale. În multe cazuri, riscul deteriorării căptușelii stomacului depășește beneficiile de prevenție a cancerului intestinal.

 

Terapia de înlocuire a hormonilor și pilula contraceptivă

Terapia de înlocuire a hormonilor (HRT) și pilula contraceptivă pot proteja împotriva cancerului intestinal, dar dovezile nu sunt concludente. În comparație cu femeile care nu le-au folosit niciodată, dovezile arată că femeile care au utilizat HRT sau pilula contraceptivă prezintă un risc cu 20% mai scăzut de cancer de colon sau rectal. Însă este nevoie cercetări suplimentare pentru a stabili acest lucru.

Hormonii feminini pot proteja împotriva cancerului intestinal prin reducerea concentrației de bilă în intestin. Deși avem nevoie de aceasta pentru buna digestie a grăsimilor, bila irită căptușeala intestinului.

Cu toate că HRT poate reduce riscul de cancer intestinal, există și alte aspecte legate de sănătate de luat în calcul în hotărârea de a folosi HRT. Aceasta mărește riscul de cancer la sân și alte afecțiuni. Înainte de a lua o decizie referitoare la folosirea HRT, ar trebui să vă sfătuiți cu doctorul asupra efectului gobal pe care l-ar avea asupra organismului.

 

Vitamina D

Câteva studii au concluzionat că persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D prezintă un risc scăzut de cancer intestinal. O mică parte din nivelul vitaminei D este obținut din alimentație. Dar și corpul produce vitamina D, în urma expunerii la soare. Nu este nevoie să faceți plajă pentru a obține suficientă vitamina D. Timpul petrecut afară, de câteva ori pe săptămână, ar trebui să fie suficient. Corpul produce doar atâta vitamina D cât are nevoie. Astfel încât petrecerea unui timp prea îndelungat în soare și dobândind arsuri solare nu va ajuta în ceea ce privește nivelul de vitamina D, dar va spori riscul de cancer de piele.

 

Renunțarea la fumat

Fumătorii sunt mai predispuși la a apariția polipilor în intestin față de nefumători, iar unele cercetări au arătat că fumătorii au un risc mai ridicat de cancer intestinal, în special de cancer rectal. Astfel că renunțarea la fumat poate reduce riscul de cancer intestinal.