Managementul emoțiilor

Managementul emoțiilor. Cancerul continuă să reprezinte una din cauzele majore de deces în întreaga lume. Impactul psihologic negativ a cancerului în conştiinţa publică se datorează caracterului de boală incurabilă. Un al doilea element generator de anxietate este legat de terapia cancerului care adesea este agresivă, mutilantă şi debilitantă, producând numeroase limitări ale calităţii vieţii. Cauzele majore de stres pentru pacientul diagnosticat cu cancer apar la momentul diagnosticului, la debutul tratamentului şi la momentul recidivei sau al diagnosticului de boală metastatică. Stresul se referă la orice eveniment în cursul căruia cerinţele interne sau externe sunt percepute ca solicitante sau depăşind resursele adaptative ale unui individ.

Gravitatea bolii şi terapia specifică utilizată pentru vindecare intră în rezonanţă cu personalitatea subiectului determinând stări sufleteşti, sentimente şi modificări ale stilului de viaţă. Mai mult de 47% din pacienţii cu cancer dezvoltă o tulburare psihiatrică după criteriile diagnosticului psihiatric. Aproximativ 90% din tulburările psihiatrice sunt reacţii la diagnosticul şi tratamentul cancerului.
Psiho-oncologia este subspecialitatea clinică care se concentrează asupra aspectelor psihologice, comportamentale şi sociale ale cancerului. Dimensiunile psiho-oncologiei includ consecinţele psiho-oncologice pe care pacientul le prezintă în stadiile diferite de boală şi posibilele efecte ale răspunsurilor psihologice, comportamentale şi sociale pe care morbiditatea şi mortalitatea le induce boala canceroasă.