Radioterapia Cancer Renal

Radioterapia Cancer Renal. Radioterapia reprezintă utilizarea razelor x sau a altor particule radioactive pentru a distruge celulele canceroase. Un medic specializat în radioterapie se numește radiolog oncolog.

Radioterapia nu este considerată un tratament eficient pentru cancerul renal, dacă este efectuată singură. Acesta este folosită foarte rar ca tratament primar împotriva cancerului renal pentru că poate cauza leziuni grave ale rinichilor. Aceasta este utilizată numai dacă pacientul nu poate suferi o intervenție chirurgicală și, chiar și atunci, numai pe zonele unde s-a răspândit cancerul, nu pe zona unde se află tumoarea renală. Adesea radioterapia este utilizată după ce cancerul s-a răspândit, pentru a gestiona simptomele, precum durerea de oase sau inflamații la nivelul creierului.

Cel mai des întâlnit tip de radioterapie este radioterapia cu raze externe, care este radioterapia efectuată cu ajutorul unui echipament medical extern. Atunci când radioterapia este efectuată cu ajutorul implanturilor aceasta se numește radioterapie internă, sau brahiterapie. În cazul cancerului renal, acest tip de radioterapie este efectuat utilizând un ac pentru a introduce plăcuțe radioactive direct în tumoare. Un alt tip de radioterapie este radiochirurgia stereotactica, prin care se direcționează radioterapia către o anumită zonă, fără a afecta țesutul dimprejur. Un program de radioterapie se compune, în general, din mai multe tratamente efectuate într-o anumită perioadă de timp.

Efectele secundare ale radioterapiei pot include oboseală, reacții la nivelul pielii, dureri de stomac și probleme intestinale. Radioterapia internă poate cauza hemoragii, infecții și leziuni ale țesuturilor adiacente. Majoritatea efectelor secundare dispar după încheierea tratamentului.
Aflați mai multe informații despre radioterapie în secțiunea Generalități.