MANAGEMENTUL EMOTIILOR CARCINOM PULMONAR

În timpul și după tratament, vă puteți simți copleșit de multe tipuri de emoții. Se întâmplă multora. Vă puteți gândi la moarte și la cum veți muri. Sau poate veți fi mai conștient de efectul pe care cancerul îl are asupra familiei, prietenilor și carierei dumneavoastră. Ori veți analiza din altă perspectivă relațiile cu persoanele din jur. Problemele neașteptate pot de asemenea să provoace îngrijorare. De exemplu, puteți fi stresat de problemele financiare legate de tratamentul dumneavoastră. Ați putea să vă întâlniți mai rar cu echipele medicale după tratament, având mai mult timp la dispoziție. Aceste schimbări pot produce îngrijorare unora.

Aproape toți cei care suferă sau au suferi de cancer pot beneficia de susținere. Aveți nevoie de oameni pe care să puteți conta pentru a vă da putere și alinare. Susținerea poate veni în multe forme: familia,prietenii, grupurile de suport pentru cancer, biserica sau grupurile spirituale, comunitățile de suport online, sau consilierii personali. Ceea ce vi se potrivește cel mai bine depinde de situația și personalitatea dumneavoastră. Unele persoane se simt în siguranță în grupurile de suport pentru semeni sau în grupurile de educație. Altele preferă să vorbească într-un cadru informal, cum ar fi biserica. Altele se pot simți mai în largul lor dacă discută între patru ochi cu un prieten sau un consilier de încredere. Indiferent care este sursa dumneavoastră de putere sau confort, asigurați-vă că aveți un loc în care să puteți merge pentru a vă discuta problemele.

Călătoria pe care o presupune cancerul poate fi una singuratică. Nu e necesar sau util pentru dumneavoastră să încercați să rezolvați totul singur. Iar prietenii și familia se pot simți excluși dacă nu-i includeți. Lăsați-i să vi se alăture și lăsați-i pe toți cei care simțiți că vă pot ajuta.

Dacă tratamentul pentru tumoarea carcinoidă pulmonară nu mai funcționează

Când cancerul continuă să evolueze sau revine după un tip de tratament, este posibil ca un alt plan de tratament să poată ține sub control cancerul, sau cel puțin să-l țină sub observație suficient cât să vă ajute să trăiți mai mult și să vă simțiți mai bine. Însă atunci când o persoană a încercat mai multe tipuri diferite de tratament, iar situația nu s-a ameliorat, e posibil ca nici măcar tratamentele mai noi să nu fie eficiente. Dacă se întâmplă acest lucru, este important să evaluați beneficiile posibil limitate ale încercării unui nou tratament față de potențialele pierderi, inclusiv efectele secundare ale tratamentului. Fiecare are propria modalitate de a privi aceste aspecte.

Aceasta va fi probabil cea mai grea parte din bătălia dumneavoastră cu cancerul: atunci când ați trecut deja prin multe tratamente și nu mai funcționează nimic. Medicul vă poate oferi noi opțiuni, însă la un moment dat va trebui să luați în calcul faptul că tratamentul nu vă va îmbunătăți sănătatea sau nu vă va schimba pronosticul sau șansele de supraviețuire.

Dacă doriți să continuați să faceți tratament atât cât puteți, trebuie să vă gândiți la câte șanse sunt ca tratamentul să aibă vreun beneficiu și cum se compară acesta cu posibilele riscuri și efecte secundare. Medicul poate estima care este probabilitatea ca boala să răspundă la tratamentul pe care îl doriți. De exemplu, medicul poate spune că un tratament poate avea o șansă din 100 să funcționeze. Unele persoane sunt încă tentate să încerce. Însă este important să aveți așteptări realiste dacă alegeți acest plan.