Stadiul (amploarea) cancerului este unul dintre cei mai importanţi factori în alegerea opţiunilor de tratament şi previzionarea perspectivelor bărbatului. Stadiul are la bază rezultatele biopsiei prostatei (inclusiv scorul Gleason), nivelul PSA, precum şi alte examene sau analize care au fost făcute pentru a se afla cât de mult s-a răspândit cancerul.

Sistemul de stadializare AJCC TNM

Un sistem de stadializare este o modalitate standard prin care echipa de îngrijire a pacientului bolnav de cancer descrie cât de mult s-a răspândit cancerul. Sistemul de stadializare cel mai des utilizat în cazul cancerului de prostată este sistemul TNM al Comitetului American Comun pentru Cancer (AJCC).

Sistemul TNM pentru cancerul de prostată are la bază 5 informaţii cheie:

  • Amploarea tumorii primare (categoria T).
  • În ce măsură cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici (categoria N).
  • Absenţa sau prezenţa metastazelor distante (categoria M).
  • Nivelul PSA la momentul diagnozei.
  • Scorul Gleason, pe baza biopsiei prostatei (sau a intervenţiei chirurgicale) .

 

Există de fapt 2 tipuri de stadializare a cancerului de prostată:

Stadiul clinic este cea mai bună estimare pe care medicul dumneavoastră o poate face cu privire la amploarea bolii dumneavoastră, pe baza rezulatelor consultaţiei fizice (inclusiv DRE), analizelor de laborator, biopsiei prostatei şi oricăror teste de imagistică la care aţi fost supus.

Stadiul patologic are la bază intervenţia chirurgicală şi examinarea ţesuturilor îndepărtate. Acest lucru înseamnă că dacă aţi fost supus intervenţiei chirurgicale, stadiul cancerului dumneavoastră poate să se fi schimbat ulterior (atunci când cancerul a fost identificat într-un loc unde nu se suspecta ca ar fi prezent, spre exemplu). Stadializarea patologică are şanse mai mari de acurateţe decât stadializarea clinică, pentru că permite medicului dumneavoastră să îşi facă o opinie „la prima mână“ cu privire la amploarea bolii. Acesta este unul dintre posibilele avantaje ale intervenţiei chirurgicale (prostatectomie radicală) comparativ cu radioterapia sau supravegherea activă.

Ambele tipuri de stadializare utilizează aceleaşi categorii (dar categoria T1 nu este folosită în stadializarea patologică).

Categoriile T (clinice)

Există 4 categorii pentru descrierea amplorii locale a tumorii prostatice, de la T1 la T4. Majoritatea au şi subcategorii:

T1: Medicul dumneavoastră nu poate simţi sau vedea tumora prin imagistică, spre exemplu printr-o procedură transrectală cu ultrasunete.

T1a: Cancerul este depistat accidental în timpul rezecţiei transuretrale a prostatei (TURP) realizată pentru hiperplazie prostatică benignă (BPH). Cancerul este prezent în nu mai mult de 5% din ţesutul îndepărtat.

T1b: Cancerul este depistat în timpul unei TURP, dar este prezent în mai mult de 5% din ţesutul îndepărtat.

T1c: Cancerul este depistat de o biopsie cu ac care a fost realizată din cauza unui nivel ridicat de PSA.

T2: Medicul dumneavoastră poate simţi cancerul în timpul unei examinări rectale digitale (DRE) sau îl poate vedea prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete, dar acesta pare să fie limitat la glanda prostatică.

T2a: Cancerul este prezent în jumătate sau mai puţin din doar una dintre părţile (stânga sau dreapta) prostatei.

T2b: Cancerul este prezent în mai mult de jumătate din doar una dintre părţile (stânga sau dreapta) prostatei.

T2c: Cancerul este prezent în ambele părţi ale prostatei.

T3: Cancerul a început să crească şi să se răspândească în afara prostatei şi se poate să se fi răspândit la veziculele seminale.

T3a: Cancerul se extinde în afara prostatei, dar nu la veziculele seminale.

T3b: Cancerul s-a răspândit la veziculele seminale.

T4: Cancerul a crescut în ţesuturile din apropierea prostatei (altele decât veziculele seminale), cum ar fi sfincterul uretral (muşchiul care ajută la controlul urinării), rectul, vezica şi/sau peretele pelvisului.

Categoriile N

Categoriile N descriu în ce măsură cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere (regional):

NX: Nodulii limfatici din apropiere nu au fost evaluaţi.

N0: Cancerul nu s-a răspândit la niciunul dintre nodulii limfatici din apropiere.

N1: Cancerul s-a răspândit la unul sau mai mulţi noduli limfatici din pelvis.

Categoriile M

Categoriile M descriu în ce măsură cancerul s-a răspândit la părţi distante din corp. Cancerul se răspândeşte cel mai frecvent la oase şi nodulii limfatici distanţi, deşi se poate răspândi şi la alte organe, cum ar fi plămâni şi ficat.

M0: Cancerul nu s-a răspândit dincolo de nodulii limfatici din apropiere.

M1: Cancerul s-a răspândit dincolo de nodulii limfatici din apropiere.

M1a: Cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici distanţi (în afara pelvisului).

M1b: Cancerul s-a răspândit la oase.

M1c: Cancerul s-a răspândit la alte organe, cum ar fi plămâni, ficat sau creier (cu sau fără răspândire la oase).

Gruparea stadiilor

Odată ce au fost stabilite categoriile T, N şi M, aceste informaţii sunt combinate împreună cu scorul Gleason şi antigenul prostatic specific PSA) într-un proces denumit gruparea stadiilor. Dacă scorul Gleason sau rezultatele PSA nu sunt disponibile, stadiul poate avea la bază categoriile T, N şi M. Stadiul general este exprimat în numere romane de la I (cel mai puţin avansat) la IV (cel mai avansat). Acest lucru se realizează pentru a ajuta la determinarea opţiunilor de tratament şi a perspectivelor de supravieţuire sau vindecare (prognoza).

Stadiul I: Se aplică unul dintre următoarele:

T1, N0, M0, scor Gleason 6 sau mai puţin, PSA mai mic de 10: Medicul nu poate simţi sau vedea tumora prin imagistică, spre exemplu printr-o procedură transrectală cu ultrasunete (acesta a fost depistat fie în timpul unei rezecţii tranuretrale, fie prin biopsia cu ac realizată pentru un nivel ridicat al PSA)

[T1]. Cancerul este în continuare în prostată şi nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Scorul Gleason este 6 sau mai puţin, iar nivelul PSA este mai mic de10.

T2a, N0, M0, scor Gleason 6 sau mai puţin, PSA mai mic de 10: Tumora poate fi simţită printr-o examinare rectală digitală sau poate fi văzută prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete, şi este prezentă în jumătate sau mai puţin din doar una dintre părţile (stânga sau dreapta) prostatei [T2a]- Cancerul este în continuare în prostată şi nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Scorul Gleason este 6 sau mai puţin, iar nivelul PSA este mai mic de 10.

Stadiul IIA: Se aplică unul dintre următoarele:

T1, N0, M0, scor Gleason 7, PSA mai mic de 20: Medicul nu poate simţi sau vedea tumora prin imagistică, spre exemplu printr-o procedură transrectală cu ultrasunete (a fost fie depistată în timpul în timpul unei rezecţii tranuretrale, fie diagnosticată prin biopsia cu ac realizată pentru un nivel ridicat al PSA) [T1]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora are un scor Gleason de 7. Nivelul PSA este mai mic de 20.

SAU

T1, N0, M0, scor Gleason 6 sau mai puţin, PSA cel puţin 10, dar mai mic de 20: Medicul nu poate simţi sau vedea tumora printr-un test de imagistică, spre exemplu o procedură transrectală cu ultrasunete (acesta a fost depistat fie în timpul unei rezecţii tranuretrale, fie prin biopsia cu ac realizată pentru un nivel ridicat al PSA) [T1]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora are un scor Gleason de 6 sau mai puţin. Nivelul PSA este cel puţin 10, dar mai mic de 20.

SAU

T2a sau T2b, N0, M0, scor Gleason 7 sau mai puţin, PSA mai mic de 20: Tumora poate fi simţită printr-o examinare rectală digitală sau poate fi văzută prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete, şi este prezentă în doar o parte a prostatei [T2a sau T2b]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Are un scor Gleason de 7 sau mai puţin. Nivelul PSA este mai mic de 20.

Stadiul IIB: Se aplică unul dintre următoarele:

T2c, N0, M0, orice scor Gleason, orice PSA: Tumora poate fi simţită printr-o examinare rectală digitală sau poate fi văzută prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete, şi este prezentă în ambele părţi ale prostatei [T2c]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora poate avea orice scor Gleason, iar PSA poate avea orice valoare.

SAU

T1 sau T2, N0, M0, orice scor Gleason, PSA de 20 sau mai mult: Cancerul nu a început încă să se răspândească în afara prostatei. Acesta poate (sau nu) fi simţit printr-o examinare rectală digitală sau poate fi văzută prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete [T1 sau T2]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora poate avea orice scor Gleason. Nivelul PSA este cel puţin 20.

SAU

T1 sau T2, N0, M0, scor Gleason 8 sau mai mare, orice PSA: Cancerul nu a început încă să se răspândească în afara prostatei. Acesta poate (sau nu) fi simţit printr-o examinare rectală digitală sau poate fi văzută prin imagistică, cum ar fi o procedură transrectală cu ultrasunete [T1 sau T2]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Scorul Gleason este 8 sau mai mare. PSA poate avea orice valoare.

Stadiul III:

T3, N0, M0, orice scor Gleason, orice PSA: Cancerul a început să se răspândească în afara prostatei şi se poate să se fi răspândit la veziculele seminale [T3], dar nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora poate avea orice scor Gleason, iar PSA poate avea orice valoare.

Stadiul IV: Se aplică unul dintre următoarele:

T4, N0, M0, orice scor Gleason, orice PSA: Cancerul s-a răspândit la ţesuturile din apropierea prostatei (altele decât veziculele seminale), cum ar fi sfincterul uretral (muşchiul care ajută la controlul urinării), rectul, vezica şi/sa peretele pelvisului [T4]. Cancerul nu s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere [N0] sau la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora poate avea orice scor Gleason, iar PSA poate avea orice valoare.

SAU

Orice T, N1, M0, orice scor Gleason, orice PSA: Tumora poate sau nu să crească în ţesuturile din apropierea prostatei [orice T]. Cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici din apropiere (N1), dar nu s-a răspândit la alte părţi ale corpului [M0]. Tumora poate avea orice scor Gleason, iar PSA poate avea orice valoare.

SAU

Orice T, orice N, M1, orice scor Gleason, orice PSA: Cancerul poate sau nu să crească în ţesuturile din apropierea prostatei [orice T], şi poate sau nu să se fi răspândit la nodulii limfatici din apropiere [orice N]. S-a răspândit la alte părţi mai distante din corp [M1]. Tumora poate avea orice scor Gleason, iar PSA poate avea orice valoare.

Alte sisteme de stadializare

În afară de sistemul TNM, s-au folosit şi alte sisteme de stadializare a cancerului de prostată. Sistemul Whitmore-Jewett, care stadializează cancerul de prostată ca A, B, C, sau D, a fost folosit pe scară largă în trecut, dar majoritatea specialiştilor în prostată folosesc în prezent sistemul TNM. Dacă medicii dumneavoastră folosesc sistemul Whitmore-Jewett, rugaţi-i să îl traducă în sistem TNM sau să vă explice cum va influenţa stadializarea lor opţiunile dumneavoastră de tratament.

Categoriile de risc D’Amico

Sistemul D’Amico nu se utilizează pentru a stadializa toate cazurile de cancer de prostată, aşa cum face sistemul AJCC. Acesta este folosit uneori pentru a se analiza riscul ca un cancer de prostată să se fi răspândit în afara prostatei. Acest sistem utilizează nivelul PSA, scorul Gleason al cancerului şi stadiul T al cancerului pentru a împărţi bărbaţii în 3 grupe de risc: scăzut, intermediar şi ridicat.