Interventia Chirurgicala – Cancer Ovarian

Tipurile de chirurgie

Interventia Chirurgicala – Cancer Ovarian. Intervenţia chirurgicală pentru cancerul ovarian este de regulă o operaţie majoră. Chirurgul (ginecologul oncologic) trebuie să se asigure că a îndepărtat cât mai mult cu putinţă din cancer. Veţi rămâne în spital timp de 3 sau 4 zile, iar recuperarea la domiciliu mai durează în jur de o lună.
În cazul majorităţii femeilor cu cancer ovarian, chirurgul urmăreşte să îndepărteze:

  • Ambele ovare şi trompe uterine;
  • Uterul, inclusiv colul uterin;

Această operaţie este denumită histerectomie abdominală totală (TAH) şi salpingo-ovarectomie bilaterală (BSO). Dacă aveţi o tumoră ovariană de zonă marginală sau un cancer foarte timpuriu de grad redus (stadiul 1a), va fi probabil nevoie să vi se îndepărteze doar ovarul afectat şi trompa uterină.

 

Intervenţia chirurgicală pentru cancerul ovarian incipient

În timpul intervenţiei chirurgicale de îndepărtare a ovarelor şi uterului, chirurgul va preleva mostre din diferite zone ale abdomenului şi pelvisului pentru afla despre răspândirea cancerului. Acest lucru este necesar pentru a putea stadializa complet cancerul. Şi a ajuta medicul să decidă dacă aveţi nevoie de tratament după intervenţia chirurgicală.
Chirurgul dumneavoastră va îndepărta un strat de ţesut adipos care este în apropierea ovarelor, denumit omentum.  Acest lucru este important datorită posibilităţii de răspândire a cancerului până aici. Îndepărtarea omentumului este denumită omentectomie. Chirurgul dumneavoastră va introduce un lichid steril în abdomen şi îl va îndepărta. Apoi va fi trimis la laborator pentru a se afla dacă sunt prezente celule canceroase. Această procedură este denumită spălătură peritoneală sau abdominală.
Chirurgul poate îndepărta unii noduli limfatici din jurul uterului şi ovarelor, din pelvis şi abdomen. Va preleva şi mostre de ţesut (biopsii) din tunica pelvisului şi abdomen pentru a verifica prezenţa cancerului.

 

Intervenţia chirurgicală pentru cancerul ovarian avansat

Dacă se constată o răspândire a cancerului la celelalte zone ale pelvisului sau abdomenului, chirurgul dumneavoastră va urmări să îndepărteze cât mai mult cu putinţă din cancer. Această procedură se numeşte reducţie. Cu cât cancerul rămas după intervenţia chirurgicală este mai redus, cu atât va fi mai uşor ca chimioterapia să ucidă celulele rămase. Ca şi în cazul de mai sus, chirurgul dumneavoastră va preleva anumite mostre din abdomen şi pelvis pentru a verifica unde s-a mai răspândit cancerul. Dacă aveţi lichid în abdomen (ascite), se pot trimite mostre la laborator pentru verificarea prezenţei celulelor canceroase.
În anumite cazuri, chirurgul va îndepărta și o parte a intestinului. Acest lucru va fi necesar doar dacă se constată o răspândire a cancerului până acolo şi care blochează intestinul. Poate fi nevoie să se realizeze o deschidere (stomă) pe partea exterioară a abdomenului pentru ca tranzitul intestinal să fie evacuat într-o pungă. Această procedură este denumită colostomie. Însă, de cele mai multe ori, are doar caracter temporar. Chirurgul poate realiza şi o altă operaţie minoră pentru a închide stoma din nou odată ce lucrurile s-au aşezat după operaţie.
Diagrama de mai jos ilustrează o colostomie cu o pungă.

 

Intervenţia chirurgicală de reducţie la interval

Dacă chirurgul consideră posibilă îndepărtarea integrală sau parţială a cancerului, intervenţia chirurgicală va fi realizează înainte de chimioterapie. Însă dacă este dificil pentru chirurg să îndepărteze o parte suficientă din cancer, chimioterapia va realizată înainte. În acest caz, se va realiza mai întâi o biopsie a tumorii pentru a confirma diagnosticul, urmată de chimioterapie şi apoi de intervenţia chirurgicală. Această succesiune este denumită chimioterapie neoadjuvantă sau primară.
Chimioterapia poate reduce dimensiunea tumorii astfel încât chirurgul să o poată îndepărta. Restul chimioterapiei va fi aplicată după operaţie. Această procedură este denumită intervenţia chirurgicală de reducţie la interval (IDS).

IDS este posibilă şi dacă aţi fost deja supusă la o intervenţie chirurgicală ca şi prim tratament. Vi se va aplica această procedură dacă chirurgul dumneavoastră nu poate îndepărta suficient de mult din cancer în timpul primei operaţii sau dacă aceasta nu a fost realizată de un chirurg specialist. Aşadar, în acest caz, intervenţia chirurgicală va surveni prima. Apoi veţi face chimioterapie, urmată de o a doua operaţie pentru îndepărtarea restului cancerului, urmată de mai multă chimioterapie.