Monitorizare Cancer de Stomac

Monitorizare Cancer de Stomac. Ce implică monitorizarea

Odată ce tratamentul s-a finalizat, medicul va dori să veniţi la consultaţii periodice pentru a vedea cum vă merge şi dacă aveţi probleme sau efecte secundare în urma tratamentului. În cadrul acestor programări, medicul vă va examina şi vă va face, probabil, anumite analize. Medicul vă va întreba cum vă simţiţi, cum vă descurcaţi cu dieta după intervenţia chirurgicală şi dacă aţi avut simptome sau sunteţi îngrijorat de ceva anume. Dacă sunt semne de reactivare a cancerului, puteţi putea fi supus la o scanare sau o endoscopie.
Veţi dori poate să reveniţi la spital pentru a discuta cu un dietetician sau un asistent medical specialist, dacă aţi trecut printr-o operaţie de stomac. Această programare o puteţi face cu ajutorul medicului sau asistentului specialist în ambulatoriu. Dacă aveţi o programare de monitorizare şi doriţi să discutaţi în acest timp şi cu un dietetician, puteţi telefona la secretariatul clinicii sau consilierului dumneavoastră pentru a face demersurile necesare.

 

Cât de des voi avea nevoie de programări

Dacă aţi fost operat, vă veţi întâlni cu chirurgul periodic la început pentru a se asigura că v-aţi recuperat cu bine după operaţie. De regulă, veţi merge la chirurg o dată la 4 luni timp de 3 ani. Dacă totul este bine, după aceea frecvenţa întâlnirilor cu chirurgul va fi de o dată pe an.
Dacă aţi făcut chimioterapie sau radioterapie, veţi merge la specialistul oncolog o dată la câteva săptămâni sau luni după ce s-a finalizat tratamentul. Programările vor deveni din ce în ce ai frecvente. După 2 ani, programările vor deveni doar anuale. Dacă sunteţi îngrijorat sau observaţi orice noi simptome între programări, comunicaţi-i medicului acest lucru de îndată. Nu trebuie să aşteptaţi până la următoarea programare.
În cazul în care cancerul este avansat şi faceţi tratament cu chimioterapie, programările vor avea o frecvenţă de o dată la 3 luni în primii 2 ani după tratament.