Participarea la un studiu clinic poate fi cea mai bună opțiune de tratament pentru unii pacienți care suferă de leucemie acută limfoblastică (LAL). În prezent au loc studii clinice care lucrează la dezvoltarea unor tratamente care să vindece pacienții de toate vârstele, vizându-se toate subtipurile de LAL. Tratamentele standard din prezent se bazează pe studii clinice din trecut.

Pentru a identifica tratamente mai eficiente, cercetătorii analizează:
• Cauzele LAL.
• Modificările la nivel celular care fac celulele LAL rezistente la tratament.
• Criteriile pentru identificarea subtipurilor de boală, cum ar fi anomaliile cromozomiale.
• Abordările care vor permite pacienților să primească terapii mai puțin toxice, fără a compromite obiectivele de tratament.
• Mijloace mai bune de a gestiona efectele secundare ale tratamentului.

Studiile clinice pot include noi medicamente, noi combinații de medicamente sau medicamente care au fost deja aprobate, acum analizându-se rezultatele obținute în urma folosirii altor doze sau a altor planuri de administrare a medicamentului. Studiile clinice care au loc peste tot în lume se desfășoară conform unor reguli stricte, pentru a ajuta medicii să afle care dintre noile tratamente sunt mai sigure și mai eficiente decât tratamentele standard.

Cercetări LAL și Studii clinice

Oamenii de știință desfășoară cercetări și studii clinice în speranța că vor duce la creșterea perioadelor de remisie și la rata de vindecare a pacienților cu LAL. Există anumite tipuri de cercetări și studii care sunt în desfășurare în prezent:

Terapia specifică. Oamenii de știință studiază caracteristicile unice al celulelor diferitelor subtipuri de leucemie, precum modificările cromozomiale. Acest lucru ar putea duce la posibilitatea examinării celulelor pacienților cu LAL, pentru a se stabili tipul de terapie de inducție și consolidare cea mai eficientă.

Rezistența la medicamente. Medicamentele utilizate pentru a distruge celulele LAL pot funcționa la unii pacienți, dar nu și la alții. Rezistența la medicamente este denumirea folosită atunci când medicamentele nu funcționează. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce unele celule LAL sunt rezistente la chimioterapie. Până acum, cercetătorii au găsite anumite mecanisme la celulele de leucemie care le protejează de chimioterapie – ceea ce înseamnă un pas înainte în identificarea unor tratamente mai eficiente.

Terapia biologică. Oamenii de știință continuă să studieze terapia biologică, căutând modalități de a crește capacitatea naturală a organismului de a distruge și de a împiedica creșterea celulelor LAL. Una dintre opțiuni este radioterapia biologică, în cadrul căreia anticorpi produși în laborator sunt combinați cu particule radioactive și injectați în pacient pentru a ataca și distruge celulele de leucemie. O altă opțiune este de a utiliza limfocite care au fost făcute imune la celulele canceroase. Acest lucru permite limfocitelor să recunoască și să atace celulele LAL.

Factorii de creștere hematopoietica. Cercetătorii studiază o clasă de medicamente denumite factori de crestere hematopoietica care ajută la restaurarea numărului normal de celule din sânge în timpul tratamentului LAL

Oncogenele. Genele care suferă mutații și care duc la apariția cancerului se numesc oncogene. Oamenii de știință studiază modificările genetice care apar la oncogene și care duc la transformarea celulelor normale în celule LAL. Aceste cercetări conduc spre dezvoltarea unor noi terapii care să blocheze efectele oncogenelor.

Analiza genetică. Analiza genetică este o metodă prin care se dorește stabilirea unor tratamente specifice pentru diferite tipuri de leucemie. Prin analizarea anumitor caracteristici ale genelor noastre, medicii vor putea să prezică mai bine care va fi răspunsul pacienților la tratamentul împotriva LAL.

Medicamente pentru LAL cu risc ridicat. Studiile clinice care se desfășoară în prezent analizează noi medicamente, precum nilotinib (Tasigna®), care vor fi utilizate singure, sau în combinație cu alte medicamnete, pentru pacienții cu LAL cu risc crescut și care nu pot tolera Gleevec® și Sprycel®. Printre tipurile de LAL cu risc crescut se numără: LAL cu Ph pozitiv, LAL cu celule T, LAL infantilă și LAL apărută la adulți.

Transplantul cu intensitate redusă. Medicii studiază un tip de transplant cu celule stem, denumit și transplant de celule stem non-mieloablativ, care poate ajuta anumiți pacienți, precum cei mai în vârstă și cei care au o stare generală de sănătate mai proastă să tolereze mai bine transplantul de celule stem. Spre deosebire de transplantul standard, transplantul cu intensitate redusă nu distruge complet măduva osoasă a pacientului și se bazează pe celulele imunitare de la donator pentru a lupta împotriva bolii.

0 0 vote
Article Rating