Dupa operatie de cancer pancreatic

La ce să vă așteptați imediat după operație

Dacă ați trecut printr-o operație majoră în încercarea de a vă vindeca de cancer, cel mai probabil vă veți trezi la terapie intensivă sau într-o unitate de recuperare de înaltă dependență. Nu trebuie să vă îngrijorați. Acestea sunt locurile în care puteți fi îngrijit de o asistentă individual. Iar chirurgul și anestezistul vă pot ține sub observație pentru a înregistra progresul. Imediat ce medicii sunt siguri că vă recuperați corect, veți fi mutat înapoi în salon.
Atunci când vă veți trezi, veți avea diferite tuburi montate. Poate fi ușor înfricoșător. Însă ajută dacă știți la ce folosesc toate acestea. Veți avea:

  • Perfuzii (infuzii intravenoase) pentru a vi se administra transfuzii de sânge și lichide până când puteți bea și mânca din nou;
  • Tuburi în gât și brațe pentru a vă măsura tensiunea arterială;
  • Unul sau mai multe tuburi care ies din abdomen în apropierea plăgii. Aceste drenuri ale plăgii împiedică sângele, bila și fluidul din țesuturi să se adune în jurul operației;
  • Un tub introdus pe nas până în stomac (tub nazogastric) care să-l dreneze și să va împiedice să va simțiți rău;
  • Un tub în vezică (cateter) pentru a vă putea fi măsurată cantitatea de urină produsă;
  • Un tub fin introdus în spate, care merge până în lichidul spinal (epidural) pentru a vă calma durerile;

Este posibil să aveți o brățară de măsurare a tensiunii arteriale pe braț și o clemă mică pe deget pentru a vă măsura pulsul. Păstrarea tensiunii arteriale stabile este foarte importantă după operația de pancreas. Astfel, asistentele vă vor măsura tensiunea arterială foarte des în prima săptămână. La început o pot monitoriza prin tuburile care vă sunt montate în gât și în brațe. Acestea ajung direct în vasele de sânge principale și oferă o măsurătoare mai corectă decât o brățară pentru tensiunea arterială plasată pe braț. Asistentele dumneavoastră vor verifica de asemenea cantitatea de urină produsă deoarece le poate ajuta să vadă dacă aveți prea mult lichid sau vă deshidratați. Este posibil să vi se monteze câteva pompe electronice la perfuzii. Una dintre acestea poate conține calmante pentru durere.
Dacă ați trecut printr-o operație majoră la pancreas este posibil să primiți și o altă pompă care conține insulină. Este important ca nivelele de insulină să fie menținute în limite normale. Asistenta dumneavoastră vă va verifica insulina din sânge o dată la o oră sau la două ore inițial. Pompa va fi reglată să elibereze exact cantitatea de insulină de care aveți nevoie.

 

Calmante

Aproape sigur veți simți durere în prima săptămână și chiar mai mult. Însă există mai multe tipuri de calmante pe care le puteți primi. Există și modalități diferite de administrare a calmantelor. Le puteți lua pe gură sau prin injecție. Medicii vă pot administra și medicamente anestezice în coloana vertebrală – aceasta se numește epidurală. Este important să-i spuneți medicului sau asistentei imediat ce simțiți durere. Aceștia au nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a găsi tipul si doza corectă de calmant pentru dumneavoastră. Calmantele funcționează cel mai bine atunci când le luați regulat.

Dieta
După o operație efectuată la o parte a sistemului digestiv, intestinul încetează deseori să mai funcționeze pentru o perioadă. Nu veți putea mânca sau bea imediat, astfel încât veți primi lichide prin perfuzie. Dacă ați fost bolnav o perioadă îndelungată înainte de operație este posibil să vă simțiți foarte slăbit și subnutrit. Aceasta se întâmplă deoarece pancreasul produce în mod normal enzime care ne ajută să digerăm hrana. E posibil să aveți nevoie de ajutor suplimentar cu nutriția la început. Există mai multe modalități prin care puteți fi ajutat în acest sens. Puteți primi un lichid alb denumit TPN prin perfuzie. Aceasta înseamnă nutriție parenterală totală. Conține proteine, grăsimi și carbohidrați care pot fi ușor absorbiți de organism. Sau puteți primi hrană lichidă printr-un tub care coboară pe nas direct în stomac (un tub nazogastric). Sau vi se poate monta un tub în stomac sau intestin prin peretele abdominal.
Chirurgul dumneavoastră vă va spune când puteți începe să beți  din nou lichide. Veți începe cu înghițituri mici de lichide, cel mai adesea la o zi sau două după operație. Treptat cantitatea pe care o puteți bea va crește, înainte de a se transforma încet în alimente mai solide. O dată ce sunteți capabil să beți fără a vi se face rău, perfuzia și tubul nazogastric pot fi scoase.

 

Rana dumneavoastră

Rana de la operație va fi acoperită atunci când vă treziți din anestezie. Va rămâne acoperită câteva zile. Apoi pansamentele vor fi schimbate și rana va fi curățată. Drenurile plăgii vor fi păstrate până când nu mai drenează deloc lichid. Pungile atașate la acestea vor fi schimbate în fiecare zi. Drenurile plăgii pot fi de obicei scoase cam la o săptămână după operație. Poate dura mai mult dacă se scurge lichid în zona operației. Firele nu vor fi scoase timp de aproximativ 2 săptămâni.
Unii chirurgi lasă un mic tub (stent) în corp pentru a ajuta la drenarea lichidului din pancreas după operație. Îl vor scoate după aproximativ 3 săptămâni de la operație.

 

Ridicarea din pat

Acest lucru s-ar putea să vi se pară imposibil la început. Mișcarea vă va ajuta să vă simțiți mai bine, însă trebuie să începeți treptat. Fizioterapeutul vă va vizita în fiecare zi după operație pentru a vă ajuta cu exercițiile de respirație și de picioare. Asistentele și fizioterapeutul vă vor încuraja să vă ridicați din pat și să stați pe un scaun la 1 zi sau 2 după operație. Ei vă vor ajuta cu toate perfuziile și drenurile. În următoarele două zile, tuburile, sticlele și pungile vor începe să fie îndepărtate. Apoi va fi mult mai ușor să vă mișcați și veți simți cu adevărat că începeți să faceți progrese.

 

Progrese

După câteva zile vă veți putea mișca mai bine. Treptat veți începe să vă simțiți mai bine. Veți putea mânca mai mult, însă va trebui să respectați dieta pe care v-a prescris-o nutriționistul. Veți avea o dietă săracă în grăsimi și destul de ușoară. Mesele mici și frecvente sunt mai ușor de suportat decât 3 mese mari pe zi. Medicii și asistentele dumneavoastră vor continua să vă monitorizeze nivelul de zahăr din sânge până când devine stabil. Cu excepția cazului în care ați făcut o pancreatectomie totală, nu ar trebui să fiți pus pe insulină pentru mult timp. Dacă nivelul glicemiei nu este stabil la momentul externării, dumneavoastră și membrii familiei dumneavoastră veți fi învățați cum să îl supravegheați.