Această secțiune conține informații cu privire sâni și la ganglionii limfatici. De asemenea, veți afla informații despre simptomele și stadiile cancerului de sân, precum și despre importanța depistării cancerului de sân în stadiu incipient.

Sânii

Sânii sunt compuși din:

  • grăsime
  • țesut conectiv
  • țesut glandular

O rețea de canale se răspândesc dinspre lobi către mamelon.

Dimensiunea și densitatea sânilor

Sânii nu sunt, de obicei, identici în ceea ce privește mărimea. De asemenea, forma lor se poate modifica în diferite momente ale lunii – de exemplu, chiar înainte de menstruație textura lor poate suferi ușoare modificări.

Densitatea sânilor se schimbă pe măsură ce femeile îmbătrânesc. Femeile mai tinere au mai mult țesut glandular, ceea ce face ca sânii lor să fie mai denși. După menopauză, țesutul glandular este înlocuit de grăsime, sânii pierzându-și din densitate. În timpul sesiunilor de screening interpretarea unei mamografii este mai dificilă dacă țesutul este mai dens. Astfel încât mamografiile nu sunt foarte eficiente în cazul femeilor tinere.

Specialiștii au descoperit că femeile mai în vârstă care urmează o terapie de substituție hormonală (TSH) au sâni mai denși decât alte femei de vârsta lor. Acest lucru este legat de TSH. Acest lucru nu este o problemă în sine, dar în cazul lor mamografiile pot avea o eficiență mai scăzută.

Este important să vă cunoașteți sânii de-a lungul timpului. Analizați schimbările ce se petrec în mod natural la perioadele de menstruație, precum și în alte momente. Priviți-vă sânii atunci când vă schimbați și controlați-vă regulat, de exemplu atunci când faceți baie. Fiți atente dacă apar modificări anormale. Dacă observați ceva neobișnuit, consultați medicul cât mai curând.

Ganglioni limfatici și sistemul limfatic

Una dintre zonele de țesut mamar de sub piele duce către axilă. În zona axilei există numeroși ganglioni limfatici. Există, de asemenea, și un lanț de ganglioni limfatici care merg către centrul pieptului. Acesta se numește lanțul ganglionar mamar intern. Imaginea de mai jos indică rețeaua de ganglioni limfatici din jurul sânului.

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul de „drenare” al organismului, denumit sistemul limfatic. Sistemul limfatic este format dintr-o rețea de ganglioni limfatici, conectați prin vase subțiri, denumite vase limfatice. Limfa este un fluid de culoare galbenă care circulă prin sistemul limfatic și care se scurge în vasele de sânge. Sistemul limfatic ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Fluidul în care plutesc celulele corpului se scurge în sistemul limfatic, fiind apoi recirculat.

Ganglioni limfatici sunt foarte importanți în tratarea cancerului pentru că celulele canceroase care s-au desprins din tumoră pot fi transportate cu ușurință către cei mai apropiați ganglioni limfatici. Deci medicii trebuie mereu să examineze cu atenție ganglionii limfatici. Dacă suferiți de cancer dar celulele canceroase nu s-au răspândit către ganglioni limfatici din apropierea locului tumorii, șansele ca boala să se fi răspândit în alte părți ale corpului sunt mai reduse.