Chimioterapia

Specialistul vă poate recomanda chimioterapia în încercarea de a elimina celulele canceroase rămase în urma operației. Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă. Chirurgul înlătură tot cancerul pe care îl vede. Însă, uneori, pot rămâne în organism celule care s-au răspândit în țesutul din apropiere sau în ganglionii limfatici. Se poate să urmați ședințe de chimioterapie după intervenția chirurgicală, în cazul tumorilor din intestin sau rect.

Se desfășoară cercetări în Marea Britanie pentru a compara diferitele tipuri de chimioterapie, de dinainte si după operație pentru a stabili care este mai eficientă.
Persoanele cu un stadiu incipient de cancer intestinal (stadiu 1) nu au nevoie de chimioterapie după operație.
Dacă aveți cancer în stadiu 2, specialistul vă poate recomanda chimioterapie după operație, posibil în cadrul unei cercetări experimentale.

Doctorii încă nu sunt siguri dacă chimioterapia după intervenția chirurgicală scade riscul recidivei cancerului intestinal din acest stadiu. O parte dintre persoanele cu cancer intestinal în stadiu 2 pot fi supuse unui risc mai ridicat de reapariție a cancerului, de exemplu dacă celulele canceroase se găsesc în vasele de sânge sau limfă din jurul tumorii, sau în cazul în care cancerul s-a răspândit în organe sau structuri din apropierea intestinului. În acestă situație doctorul vă va prezenta spre discuție varianta chimioterapiei.

Majoritatea persoanelor cu cancer intestinal în stadiu 3 vor face chimioterapie după intervenția chirurgicală. Fluorouracil este utilizat cel mai frecvent. Se poate administra intravenal sau sub formă de tabletă.Vi se poate administra și un alt medicament împotriva cancerului odata cu fluoruracil, cum este oxaliplatin. Doctorul vă poate sugera un tratament experimental. Cercetătorii testează diferite medicamente, combinații de medicamente și durate ale tratamentului pentru a vedea care este cea mai eficientă metodă de a opri recidiva cancerului intestinal.

Noi abordări ale tratamentului

Doctorii investighează alte modalități de a micșora dimensiunea cancerului înainte de operație și de a opri remisia cancerului. Spre exemplu, se testează varianta de a apela la chimioterapie înainte de operație în cazul cancerelor intestinale extinse. Alte teste folosesc terapiile biologice numite anticorpi monoclonali înainte sau după operație.

Controlul evoluției

După încheierea tratamentului, este posibil să mergeți la controale regulate, timp de ani de zile.  Inițial, acestea vor avea loc o dată la câteva luni. Însă dacă ședințele au rezultate bune, controalele vor deveni din ce în ce mai puțin frecvente.

Chimioterapia cancerului intestinal

Chimioterapia folosește medicamente anti cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele întrerup dezvoltarea celulelor canceroase. Citotoxicele circulă prin sânge în tot organismul.

Medicamentele uzuale folosite de doctori pentru tratatea cancerului intestinal extins sunt:

 • Fluorouracil (numit și 5FU) – administrat adesea cu o vitamină numită acid folic;
 • Capecitabină;
 • Oxaliplatin;
 • Irinotecan (Campto);

 

Este posibil să vi se administreze chimioterapie înainte de operație în tratarea cancerului rectal. Prin chimioterapie se încearcă micșorarea cancerului și facilitarea înlăturării acestuia în timpul operației. Chimioterapia anterioară operației este numită chimioterapie neoadjuvantă. Este foarte probabil să vă fie administrată împreună cu radioterapia (chemoradiația).
Este posibil să vi se recomande chimioterapia postoperatorie în tratarea cancerului intestinal, pentru a reduce riscul revenirii cancerului; aceasta se numește chimioterapie adjuvantă.
Vi se poate administra chimioterapia și ca tratament al cancerului intestinal care s-a răspândit (cancer intestinal avansat).

Administrarea de suplimente nutriționale sau din plante alături de chimioterapie
Încă nu se cunosc informații științifice legate de interacțiunea unor suplimente din plante sau nutriționale cu chimioterapia. Unele ar putea fi dăunătoare. Este foarte important să îi spuneți doctorului dacă luați suplimente alimentare sau dacă vi s-au prescris remedii din medicina alternativă sau complementară de către un alt doctor. Informați-vă specialistul dacă vă administrați alte tablete sau medicamente în timpul tratamentului.
Unele studii sugerează că preparatele din ulei de pește influențează negativ efectul chimioterapiei. Dacă luați, sau vă gândiți să luați acest tip de suplimente, discutați cu medicul dv. despre posibilitatea ca acestea să vă afecteze tratamentul.

Chimioterapia după operația pentru tratarea cancerului intestinal

În această secțiune veți găsi următoarele informații legate de chimioterapia adjuvantă, ce este chimioterapia adjuvantă și medicamentele pentru chimioterapie după operație. Chimioterapia adjuvantă este chimioterapia postoperatorie. Tratamentul încearcă să oprească recidiva cancerului sau răspândirea în alte părți ale organismului. În timpul operației, chirurgul va vedea care este dimentiunea cancerului și cât de mult s-a dezvoltat în pereții intestinului sau în țesutul din apropiere. Chirurgul va trimite o probă din tumoare către laborator, pentru a fi analizată la microscop.
Doctorul vă va recomanda chimioterapia dacă există riscul recidivei sau răspândirii cancerului. Factorii care sporesc aceste riscuri sunt:

 • Cancer în oricare dintre ganglionii limfatici îndepărtate în timpul operației;
 • Celule canceroase care arată foarte anormal sub microscop;
 • Celule canceroase care s-au răspândit în tumoarea vaselor sanguine (invazie vasculară);
 • Cancerul care s-a dezvoltat adânc în peretele intestinal sau s-a răspândit în țesutul înconjurător;

 

În aceste situații este mai probabil ca celulele canceroase să se fi îndepărtat de locul de origine al cancerului din intestin (cancerul primar). Aceste celule sunt purtate de sânge sau de  sistemul limfatic. Sunt prea mici pentru a putea fi identificate prin tomografii sau radiografii. Dar pot se pot dezvolta în cancer secundar cândva în viitor.
Chimioterapia funcționează cel mai bine în cazul unor grupări mici de cancer și mai puțin în cazul unor tumori mari. Așa că doctorul vă va oferi chimioterapie după operație pentru a reduce riscul de revenire sau răspândire a cancerului. Chimioterapia intră în organism prin circuitul sanguin și poate distruge celulele canceroase rămase în alte părți ale organismului, ca ficatul. În mod normal, veți începe chimioterapia imediat după ce v-ați recuperat în urma operației, ceea ce înseamnă aproximativ 8 săptămâni.

Medicamente pentru chimioterapie după operație

Printre medicamentele pentru chimioterapie recomandate frecvent de doctori sunt incluse:

 • FOLFOX – o combinație de acid folic (leucovorin sau calciu folic), fluorouracil și oxaliplatin administrate intravenos;
 • Capecitabină (Xeloda) tablete;
 • Fluorouracil (5FU) intravenos;
 • XELOX – o combinație de oxaliplatin și capecitabină;

Tratamentul poate dura între 6 și 7 luni. Vi se pot da tablele pe care să vi le administrați acasă. Sau vi se pot administra medicamente de chimioterapie administrate intravenos. Dacă tratamentul dvs este intravenos, vi se poate administra printr-un un tub subțire și scurt (branulă) montat într-o venă. Alte variante ar fi folosirea unui caterer venos central, a unui sistem port-a-cath sau a unui cateter de venă periferică. Acestea sunt tuburi lungi, de plastic, care administrează medicamentele direct într-o venă principală din piept. Tubul este montat chiar înainte de începerea tratamentului și rămâne montat atât timp cât este necesar.
Doctorii recomandă și XELOX (capecitabină și oxaliplatin într-o singura tabletă) ca tratament postoperator în cazul persoanelor cu cancer intestinal în stadiu 3.