Tratamentul combinat chimioterapie-radioterapie

Până de curând cancerul de col uterin era tratat cu radioterapie sau chirurgical îndepărtându-se colul uterin, uterul și ganglionii limfatici. Acest tip de chirurgie se numește histerectomie. În urma studiilor clinice realizate, medicii cunosc acum faptul că chimioterapia, administrată concomitent cu radioterapia (chimioradiație) reprezintă cea mai bună opțiune pentru vindecarea cancerului de col uterin.
Administrarea concomitentă a radioterapiei și chimioterapiei, în același timp, pare să fie mai eficientă pentru distrugerea celulelor canceroase, decât opțiunea de administrare separată a acestora. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este foarte clar, dar cercetătorii cred că ar putea fi din cauza faptului că chimioterapia face ca celulele canceroase să fie mai sensibile la acțiunea radioterapiei. Mai multe studii clinice au comparat moduri diferite de administrare a acestui tratament. O analiză a acestor studii, realizată în 2010, a arătat că chimioradiația le-a ajutat pe femeile suferind de cancer de col uterin să trăiască mai mult. Chimioradiațiea a redus riscul de reapariție a cancerului sau de răspândire către alte părți ale corpului.
Unele studii au arătat că cisplatin funcționează cel mai bine împreună cu radioterapia pentru cancerul de col uterin, dar această analiză a arătat că și alte medicamente pentru chimioterapice funcționează la fel de bine.

Chimioradiația nu este potrivită dacă:

  • Suferiți de cancer de col uterin în stadiu incipient (stadiul 1A și 1B1), deoarece acesta poate fi tratat cu succes prin intervenții chirurgicale sau doar cu radioterapie în monoterapie;
  • Nu sunteți destul de sănătoasă – de exemplu, pentru că rinichii dvs nu funcționează cum ar trebui;
  • Aveți cancer de col uterin în stadiu foarte avansat (stadiu 4B) care s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau ficatul;

Este puțin probabil ca un astfel de cancer în stadiu foarte avansat să poată fi vindecat prin combinarea radioterapiei și a medicamentului cisplatin. În schimb, puteți opta pentru operație, radioterapie, chimioterapie sau o combinație a acestora, în funcție de ce anume se potrivește cel mai bine situației dvs.

Cum se desfășoară chimioradiația

Există diferite moduri de a urma un tratament cu chimioradiație, acestea depinzând, în parte, de medicamentele prescrise pentru chimioterapie. Cisplatin este unul dintre cele mai comune medicamente utilizate în chimioterapie. Este posibil să faceți chimioterapie o dată pe săptămână într-o perioadă de 5 săptămâni în care faceți radioterapie. De asemenea, este posibil să faceți chimioterapie la fiecare 2 sau 3 săptămâni în perioada în care faceți și radioterapie.

Efectele secundare ale chimioradiației

Efectele secundare ale chimioradiației sunt similare celor pe care le-ați avea dacă ați urma fiecare tratament separat. Unele reacții adverse pot fi mai severe. În special, există riscul reducerii numărului de globule roșii. Aceasta înseamnă că sunteți expusă riscului de a contracta o infecție. Dacă aveți orice semne de infecție, cum ar fi febră, durere în gât, dureri la urinare, trebuie să vă adresați medicului.
Este posibil ca și numărul trombocitelor să fie scăzut. Trombocitele ajută sângele să se coaguleze. Prin urmare, dacă numărul de trombocite este scăzut, acest lucru poate provoca simptome cum ar fi sângerări nazale, sângerarea gingiilor, erupții de pete roșii cauzate de sângerările subcutanate. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, spuneți-i aceasta medicului dvs cât mai curând posibil. În cazul în care numărul de globule roșii și numărul de trombocite sunt foarte scăzute, este posibil să fie nevoie să suspendați chimioterapia pentru un timp, până când vă veți reface.
Este foarte probabil ca femeile care urmează acest tratament să se confrunte cu efecte secundare ale aparatului digestiv, cum ar fi diareea, în timpul radioterapiei. Din nou, spuneți-i aceasta medicului, asistentei sau radiologului cât mai curând posibil. Este puțin probabil că vă vor putea ajuta să eliminați cu totul problema, dar este posibil să fie în măsură să vă administreze ceva pentru a diminua efectele sale. Sau vă pot ajuta să faceți față situației în alte moduri.
Chimioterapia cu Cisplatin nu cauzează, în general, căderea părului.