INTERVENTIE CHIRURGICALA CANCER DE PIELE MELANOM

Aceste pagini oferă informații despre intervenția chirurgicală pentru  cancerul de piele – melanom. Intervenția chirurgicală este principalul tratament pentru melanom. De obicei melanomul este extirpat și medicii verifică cât de adânc a pătruns acesta în piele. Majoritatea melanoamelor incipiente se vindecă prin intervenție chirurgicală. Dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropierea melanomului, vi se vor extirpa și ganglionii limfatici. Dacă  melanomul revine după intervenția chirurgicală, este posibil să fie nevoie e o nouă operație pentru a-l extirpa. Intervenția chirurgicală este uneori efectuată pentru a extirpa melanomul care s-a răspândit în alte  părți ale corpului dar acest lucru nu este foarte des întâlnit.

Intervenție chirurgicală pentru melanomul în stadiu mediu și avansat

Medicii diagnostichează melanomul prin extirparea unui alunițe sau a unei zone anormale de piele. Majoritatea melanoamelor sunt doar la suprafața pielii atunci când sunt diagnosticate și majoritatea dintre ele pot fi tratate prin intervenție chirurgicală. Atunci când sunteți diagnosticat cu melanom, medicul vă va trimite la spital unde se va efectua o intervenție suplimentară denumită excizie locală largă. Prin această operație se îndepărtează mai mult țesut pentru a reduce riscul de revenire a melanomului pe viitor.

Excizia locală largă

Medicul va îndepărta piele și țesut din zona din jurul melanomului, de obicei pătrunzând până la nivelul mușchilor. Cât de mult țesut va îndepărta depinde de:

  • Dacă au fost lăsate celule canceroase în pielea dimprejur;
  • Cât de adânc a crescut melanomul în stratul de sub piele;
  • Amplasarea melanomului pe corp;
  • Dacă intervenția chirurgicală vă va afecta mișcările după aceea (de exemplu, dacă melanomul este în apropierea unei încheieturi);

 

În general acesta este o intervenție mică. Doctorul va coase zona de unde a fost îndepărtat țesutul. De aceea veți simți un ușor disconfort la început. Dar pe măsură ce zona se vindecă, pielea se va întinde și senzația va dispărea. Excizia locală largă se face de obicei sub anestezic local. Uneori însă chirurgul vă dori să verifice și ganglionii limfatici din apropiere și va preleva o biopsie a ganglionului-santinelă. Acesta se face sub  anestezie generală. Biopsia ganglionului-santinelă este descrisă mai amănunțit în paginile despre teste și analize pentru depistarea melanomului.

Grefa de piele

Ocazional, medicii trebuie să îndepărteze o zonă mai mare de piele. În acest caz s-ar putea să fie nevoie de o grefă de piele. Acest lucru înseamnă că se va preleva piele din altă parte a corpului (zone donator) și se va folosi pentru a acoperi zona de unde s-a luat piele inițial. De obicei pentru grefa de piele se prelevă țesut din zone mai puțin vizibile, cum a fi zona interioară a coapsei. La început aceasta arată ca o zgârietură mare. Pielea va crește la loc destul de repede, de obicei cam în câteva săptămâni. Grefa de piele este foarte delicată în perioada de vindecare, de aceea este foarte important să nu vă răniți în această perioadă. De asemenea, medicii și asistentele se vor asigura că nu apar infecții în zona respectivă. S-ar putea să fie nevoie să luați antibiotice pentru a preveni infectarea. Majoritatea celor care au suferit o excizie locală largă nu au nevoie de o grefa de piele. Zona se vindecă foarte bine și fără grefă.

Intervenție chirurgicală pentru extirparea ganglionilor limfatici

Dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere, doctorul vă va recomanda extirparea tuturor ganglionilor limfatici din acea zonă. Acesta poate fi o operație de proporții și se numește disecția ganglionilor limfatici. Intervenția chirurgicală va depinde de partea corpului unde se află ganglionii limfatici.

Intervenție chirurgicală pentru extirparea melanomului care s-a răspândit la alte  părți ale corpului

Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a îndepărta tumori care s-au răspândit în alte părți ale corpului. Aceasta se numește metastazectomie. Este folosită mai ales în cazul pacienților care au o tumoare secundară la nivelul pielii. Dacă toate metastazele pot fi îndepărtate, operația se numește metastazectomie completă.