Cancerul inflamator este o formă rară de cancer de sân. Între 1 și 4 femei din 100 de persoane diagnosticate cu cancer de sân au această formă. Termenul inflamator se referă la faptul că țesutul mamar se inflamează. Celulele canceroase blochează vaselele limfatice din sân. Vasele limfatice fac parte din sistemul limfatic. Acesta drenează fluidul din organism.

Simptomele cancerului de sân inflamator

Întrucât vasele limfatice sunt blocate, este posibil ca sânul:

  • Să se umfle;
  • Să se înroșească;
  • Să devină tare;
  • Să fie cald la atingere.

De asemenea, în cazul cancerului de sân inflamator, sânul poate deveni dureros, dar acest lucru nu se întâmplă mereu.

Printre alte posibile simptome se numără

  • Încrețituri sau îngroșarea pielii la nivelul sânilor;
  • Piele asemănătoare cojii de portocală;
  • Noduli;
  • O secreție la nivelul mamelonului;
  • Mamelonul este retras către sân.

 

Cancerul de sân inflamator poate avea simptome care apar brusc. De multe ori este diagnosticat greșit, ca o infecție a sânului (mastită) pentru că simptomele sunt similare. Mastita nu este însă des întâlnită la femeile care nu alăptează și nu apare aproape niciodată la cele trecute de menopauză. Dar dacă medicul suspectează că ați putea avea mastită, vi se va recomanda mai întâi o cură cu antibiotic, pentru a vedea dacă simptomele dispar.

Diagnosticarea cancerului de sân inflamator

Medicul de familie vă va trimite la un specialist oncolog, care vă va recomanda o serie de teste și analize. Testele utilizate pentru diagnosticarea cancerului de sân inflamator sunt aceleași ca și pentru alte tipuri de cancer de sân. În anumite cazuri nu este posibil să se efectueze o mamografie, dacă sânul este umflat sau dureros. Se vor recomanda alte analize în acest caz, printre care și o ecografie de sân.

Tratarea cancerului de sân inflamator

Tratamentul pentru cancer de sân inflamator poate fi ușor diferit de cel pentru alte tipuri de cancer de sân. Tratamentul standard este chimioterapia, ca prim tratament. Acest tip de tratament se numește chimioterapie neoadjuvantă. Scopul este să controleze celulele canceroase din sân și să reducă inflamația. De asemenea, tratamentul va distruge orice alte celulele canceroase care s-au răspândit în organism.

După chimioterapie urmează intervenția chirurgicală. În cazul în care sunteți diagnosticată cu cancer de sân inflamator, veți suferi o mastectomie (îndepărtarea totală a sînului). Doar în cazul excepționale se vor îndepărta doar părțile canceroase, împreună cu o zonă tampon. Dar pentru majoritatea pacientelor, mastectomia este cea mai bună soluție.

După operație veți face radioterapie pentru a împiedica revenirea cancerului. Dacă celulele canceroase au receptori hormonali, veți face și terapia hormonală (tablete administrate pentru câțiva ani). Dacă există receptori pentru medicamente folosite în Terapia biologică, doctorul poate să vă recomande și terapia biologică

Opțiunile de tratament depind, de asemenea, de starea generală de sănătate, precum și de prezența sau absența altor condiții medicale. Echipa medicală va discuta cu dvs. avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni de tratament. Nu vă temeți să puneți întrebări despre tratamente, pentru a înțelege cât mai multe despre acestea.