Doctorii apelează rareori la radioterapie pentru tratarea cancerului în intestinul gros (colon). Dar poate fi recomandat înainte sau după operație în cazul cancerului rectal. Uneori, doctorii recomandă radioterapia însoțită de chimioterapie în cazul cancerului rectal. Dacă aveți o tumoare de dimensiuni mari, chimioterapia împreună cu radioterapia pot micșora cancerul astfel încât să poată fi extirpat complet. Sau pot face intervenția chirurgicală mai ușoară. Radioterapia utilizată după intervenția chirurgicală poate reduce riscul reapariției cancerului în cazul unor persoane.
Radioterapia pentru cancer rectal
Radioterapia utilizează raze de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Este frecvent utilizată în tratarea cancerului care și-a început dezvoltarea în rect. De obicei radioterapia se administrază concomitent cu chimioterapia cu 5FU (fluorouracil) sau capecitabină. Chimioterapia face ca celulele canceroase să fie mai sensibile la radiații.
În tratarea cancerului rectal, radioterapia poate fi făcută:
- Înainte de opetație (radioterapie pre operatorie);
- După operație (radioterapie post operatorie);
În această secțiune veți găsi și informații referitoare la utilizarea radioterapiei în tratarea simptomelor cancerului intestinal avansat.
Radioterapie externă înaintea operației
Doctorii folosesc radioterapia preoperatorie pentru cancerul rectal având următoarele obiective:
- Scăderea riscului de revenire a cancerului după operație;
- Micșorarea tumorilor și facilitarea îndepărtării complete a acestora;
Dacă tumoarea poate fi operată, este probabil să vi se administreze o serie de 5 ședințe de radioterapie în săptămâna de dinaintea operației. Acestea vor distruge multe dintre celulele canceroase și vor împiedica răspândirea celulelor canceroase în timpul operației. Vi se pot administra medicamente chimioterapeutice, ca 5FU (fluorouracil) sau capecitabină concomitent cu radioterapia. Chimioterapia și radioterapia administrate concomitant poartă denumirea chemoradiație. Dacă aveți o tumoare mare, este posibil să aveți nevoie de un tratament mai îndelungat înainte de operație, care poate dura până la 5 săptămâni, eventual însoțit de chimioterapie. În general, operația se programează la câteva săptămâni după acest tip de radioterapie, pentru a lăsa timp tumorii să se micșoreze.
Radioterapie internă înaintea operației
Un tratament nou pentru anumite tipuri de cancer din mijlocul sau partea inferioară a rectului este reprezentat de o doză ridicată de radioterapie internă (HDR) și poartă de numirea e brachiterapie. Se administrează de obicei înainte de operație, cu scopul de a micșora tumoarea, pentru a fi mai ușor de înlăturat. În mod normal vi se administreză un sedativ înainte de procedura, pentru a vă ajuta să vă relaxați. Doctorul vă va introduce un tub prin anus în rect, cât mai aproape de tumoare. Radiograful va face o radiografie pentru a se asigura că tubul este în poziția optimă. Tubul este apoi atașat la aparatul de brachiterapie. Trecerea sursei radioactive din aparat în tub se realizează prin intermediul unei telecomenzi. Tubul rămâne în poziție până la furnizarea dozei corespunzătoare de radiații către tumoare.
Personalul medical va părăsi sala în timpul tratamentului, care durează în jur de 10-15 minute. Pot vedea procesul pe un monitor și pot comunica cu dvs printr-un intercom. Odată ce tratamentul a luat sfârșit, sursa radioactivă trece înapoi în aparat iar tubul este scos. Puteți merge apoi acasă, însă este recomandat să fiți însoțit de un prieten sau o rudă, având în vedere că veți fi încă sub efectul sedativelor. Operația se realizează câteva săptămâni mai târziu.
Rezultatele studiilor indică o probabilitate scăzută ca persoanele supuse radioterapiei interne să necesite o colostomie, față de persoanele tratate cu radioterapie externă. Însă nu este clar dacă radioterapia internă ajută la mărirea duratei de viață în comparație cu radioterapia externă. Conform Institutului Național pentru Sănătate (NICE) din Marea Britanie, procedura este sigură și funcționează suficient de bine pentru a fi folosită în tratarea cancerului rectal. Însă este nevoie de cercetări suplimentare pentru observarea efectului pe timp îndelungat.
Toate persoanele care au fost tratate cu radioterapie internă pentru cancer rectal trebuie atent monitorizate după. Posibilele efecte secundare ale procedurii includ :
- Perforarea rectului sau a vezicii;
- Îngustarea rectului (stenoză);
- Formarea unui canal (fistulă) între rect și vezică sau vagin.
Radioterapia după operație
Dacă nu vi s-a administrat radioterapie înainte de operația pentru cancer rectal, chirurgul și oncologul vă pot recomanda radioterapie externă ulterior. Motivele pot fi :
- Cancerul a fost dificil de îndepărtat;
- Chirurgul crede că este posibil să fi rămas celule canceroase în organism;
- Cancerul a crescut în peretele intestinal sau s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere.
Radioterapia efectuată după operație se numește radioterapie adjuvantă, iar un astfel de tratament durează între 4 și 5 săptămâni, de luni până vineri, ceea ce înseamnă un total de 20 sau 25 de ședințe (sau fracții). Administrarea tratamentului în fracții reduse micșorează efectele secundare asupra țesutului sănătos. Vi se poate adiministra chimioterapie concomitent cu radioterapia (chemoradiații).
Radioterapia paliativă
Radioterapia utilizează raiații ionizate pentru tratarea cancerului. Doctorii o utilizează uneori în cazul cancerului de colon sau rectal. În cazul în care cancerul s-a răspândit deja, radioterapia nu îl va vindeca. Scopul tratamentului este de a micșora cancerul sau de a-i încetini dezvoltarea. Acest lucru alină simptomele, cum ar fi durerea în pelvis sau rect. Radioterapia utilizată pentru a ameliora simptomele se numește radiografie paliativă.
Radioterapia folosită pentru ameliorarea simptomelor
Radioterapia se face în departamentul de radioterapie al spitalului. Puteți face fie unul, fie mai multe tratamente. Fiecare tratament durează câteva minute. Radiograful vă așează pe patul de tratament și se asigură că aveți o poziție confortabilă. Veți rămâne singur în timpul tratamentului, dar puteți comunica cu radiograful printr-un intercom.
Radioterapia nu este dureroasă. Nu veți simți nimic, dar va trebui să rămâneți nemișcat în cele câteva minute cât timp durează tratamentul. Puteți găsi informații detaliate despre tratamentul cu radioterapie în pagina legată de radioterapia externă, din cadrul secțiunii mai largi a radioterapiei.
Radioterapia externă nu vă face radioactiv. Nu este absolut nici un risc să fiți în prezența altor oameni, inclusiv a copiilor, pe toată durata tratamentului. Efectele secundare sunt slabe în cazul radioterapiei paliative.