Chimioterapia pentru tumorile cerebrale

Această secțiune este dedicată tratamentului cu chimioterapie și posibilelor efecte secundare.

Despre chimioterapie ca tratament împotriva tumorilor cerebrale

Ce este chimioterapia

Chimioterapia este un tratament anti-cancer medicamentos (cu citostatice) care se folosește pentru a distruge celulele canceroase. Citostaticele opresc creșterea celulelor canceroase.

Este posibil să faceți chimioterapie în oricare dintre următoarele situații.

  • După o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea anumitor tipuri de tumori cerebrale, pentru a preveni revenirea acesteia
  • Împreună cu radioterapia și timp de câteva luni după aceea pentru creșterea rata de supraviețuire
  • Pentru a trata o tumoare pe creier care a revenit după ce a fost tratată prima dată

Chimioterapia nu funcționează pentru toate tipurile de tumori cerebrale. Deci, specialiștii nu o recomandă mere. În general chimioterapia se face pentru:

Bariera hematoencefalică

Unele tumori cerebrale nu pot fi tratate cu succes cu medicamente pentru chimioterapie, deoarece creierul este protejat de bariera hematoencefalică. Aceasta este un filtru natural în interiorul corpului care permite doar anumitor substanțe să ajungă, prin intermediul sângelui, la țesuturile creierului. Unele medicamente pot trece de bariera hematoencefalică, mai ales pentru că unele tumori cerebrale o distrug, astfel încât chimioterapia să ajungă la creier.

Chimioterapia poate fi administrată sub formă de tablete sau capsule sau intra-venos. Este posibilă  și injectarea de medicamente în fluidul care circulă în jurul creierului și al măduvei spinării – tratament intratecal.

Chimioterapia în cazul copiilor cu tumori cerebrale

Copii foarte mici (cu vârsta mai mică de 3 ani) cu tumori neuroectodermale primitive (TNEP), ependimoame sau glioame pot face chimioterapie în loc de radioterapie și s-ar putea să nu fie nevoie de radioterapie deloc, după un an de chimioterapie. Tratamentul presupune administrarea de citostatice la fiecare câteva săptămâni timp de maxim 2 ani. Acest tratament poate părea intens, dar este conceput pentru a reduce efectele secundare pe termen lung pe care le poate avea radioterapia la copiii foarte mici. După vârsta de 3 ani, se poate face și radioterapie.

Tratamentul cu chimioterapie funcționează foarte bine în cazul anumitor tipuri de tumori cerebrale la copii, așa că este posibil să se evite radioterapia după un an sau doi de tratament cu chimioterapie. Medicul este în cea mai bună poziție să vă sfătuiască despre cel mai bun tratament.

Cum se administrează chimioterapia

Intravenos

Cel mai frecvent medicamentele pentru chimioterapie pentru tumori cerebrale se administrează direct în sânge, fie prin injecție, fie sub formă de perfuzie. Uneori se folosește o canulă (un tub subțire) introdus într-o venă în mână sau în braț. Uneori medicamentele sunt administrate printr-un tub lung denumit  linie centrală introdus pe o venă mare către piept.

Chimioterapia se administrează în cicluri de tratament: timp de câteva zile, la fiecare câteva săptămâni. După aceea, va urma o perioadă de pauză, pentru a vă permite să vă recuperați după efectele secundare. Frecvența ciclurilor de tratament depinde de citostaticele pe care le luați.

Tablete sau capsule

Unele citostatice se prezintă sub formă de tablete sau capsule, de exemplu temozolomida, procarbazina sau lomustina . Avantajul comprimatelor sau al capsulelor este că puteți lua tratamentul acasă. Este posibil să faceți tratament cu o combinație de mai multe medicamente, dintre care unele sunt comprimate și altele sunt administrate sub formă de injecții sau prin perfuzie.

Cât de des trebuie să urmați tratamentul și pentru cât timp depinde de medicamentele pe care trebuie să le luați.

Chimioterapia administrată în lichidul cefalorahidian

Unele medicamente, cum ar fi metotrexatul, pot fi injectate în fluidul din jurul măduvei spinării (lichidul cefalorahidian sau LCR). Acest lucru poate ajuta la tratarea unor tipuri de tumori cerebrale. Injectarea se face în timpul unei puncții lombare și este cunoscută sub denumirea de tratament intratecal sau chimioterapie IT. Medicamentul se amestecă cu fluidul coloanei vertebrale și circulă până la creier.

Uneori, în timpul intervenției chirurgicale, echipa dvs. de tratament poate pune un dispozitiv plastic în formă de clopot sub pielea scalpului. Acesta se numește  rezervor Ommaya și are niște tuburi subțiri pe suprafața inferioară care intră în ventriculele creierului. Medicul poate administra tratament chimioterapeutic prin introducerea acului în piele și în rezervor, de unde citostaticele ajung în LCR.

Implanturile pentru chimioterapie

Unele medicamente pentru pot fi introduse în țesutul cerebral sub formă de implanturi – niște plăcuțe de dimensiuni foarte mici. Citostaticul este fixat în interiorul unui înveliș gelatinos pe care chirurgul le plasează în zona unde a fost localizată tumoarea, la finalul intervenției chirurgicale. După 2 sau 3 săptămâni gelul se dizolvă complet, iar în acest fel citostaticele ajung direct în țesutul cerebral.

Un astfel de tip de implant este plăcuța Gliadel care conține carmustină și care este folosit în special pentru a trata glioamele de grad înalt. Acestea pot fi implantate în timpul intervenției chirurgicale pentru a îndepărta sau micșora tumoarea. Studiile clinice au arătat că implanturile Gliadel pot prelungi durata de viață în cazul unor pacienți și pot ajuta la controlul simptomelor gliomelor de grad înalt pentru mai mult timp decât chirurgia și radioterapia.

Suplimente dietetice sau pe bază de plante și chimioterapie

Nu există încă foarte multe informații de ordin științific despre modul in care unele suplimente nutritive sau pe baza de plante pot interacționa cu chimioterapia. Unele ar putea fi dăunătoare. Este foarte important să vă informați medicul dacă luați suplimente, sau dacă vi se prescriu tratamente de acest tip de către practicienii de terapii alternative sau complementare.

Discutați cu specialistul dumneavoastră despre orice alte comprimate sau medicamente pe care le luați în timpul tratamentului activ. Există informații despre siguranța suplimentelor pe bază de plante, vitamine și despre diete în secțiunea de terapii complementare.

Unele studii par să sugereze că preparatele din ulei de pește pot reduce eficacitatea citostaticelor. Dacă luați sau vă gândiți să luați aceste suplimente, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă acestea vă pot afecta tratamentul.

Medicamente pentru chimioterapie pentru tumori cerebrale

în continuare vă prezentăm informații despre medicamentele pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea tumorilor cerebrale și câteva informații despre efectele secundare ale medicamentelor pentru chimioterapie (citostatice).

Chimioterapia s-a dovedit eficient împotriva anumitor tipuri de tumori cerebrale. Specialistul dvs. va decide cu privire la tratamentul potrivit pentru dumneavoastră, luând în considerare tipul de tumoare, vârsta și starea generală de sănătate. Cele mai frecvent utilizate medicamente includ:

Temozolomidă

Procarbazină

Carmustină (BCNU)

Lomustină (CCNU)

Vincristină

Puteți să accesați numele medicamentelor pentru a primi informații detaliate despre ele și despre efectele lor secundare.

Temozolomida, procarbazina și lomustina se prezintă sub formă de capsule sau tablete, astfel încât să le puteți înghiți. Asta înseamnă că puteți să vă administrați singuri aceste tratamente, la domiciliu.

Uneori, procarbazina, lomustina (CCNU) și vincristina sunt combinate, formând un tratament denumit PCV.

Alte medicamente care pot fi utilizate includ

Irinotecan

Cisplatin

Carboplatin

Methotrexate

Etoposide

Bleomycin

Vinblastine

Actinomycin (Dactinomycin)

Cyclophosphamide

Ifosfamide