GENERALITATI CANCER DE PIELE – MELANOM

GENERALITATI CANCER DE PIELE – MELANOM. Pielea

Melanomul este un tip de cancer de piele. Pielea este un organ al corpului. În general nu ne gândim la piele ca fiind un organ, pentru că aceasta este atât de mare. Pielea acoperă întregul corp, la exterior și are mai multe funcții:

  • Protejează organele interne și corpul în general;
  • Ajută la menținerea temperaturii;
  • Elimină anumite toxine prin transpirație.

 

Pielea se compune din două straturi: epiderma și derma.

Grosimea epidermei și a dermei variază de la 2 la 4 mm. Acest lucru depinde de partea de corp pe care o acoperă pielea. Pielea de pe spate, de exemplu, este mai groasă, cu o epidermă și o dermă de aproximativ 4 mm. Pielea de pe față este mult mai subțire.

Ce sunt melanocitele și la ce folosesc

Între dermă și epidermă există niște celule denumite melanocite. Acestea secretă un pigment ce dă culoare pielii. Pigmentul ajută la protejarea corpului de razele ultraviolete ale soarelui. Razele ultraviolete pot provoca arsuri. Melanocitele sunt celulele ce pot deveni canceroase în melanomul malign.

Persoanele care provin din zone calde, cu mai mult soare, tind să aibă pielea mai închisă la culoare. Aceștia nu au mai multe melanocite decât persoanele cu pielea mai deschisă la culoare. Dar în cazul acestor persoane, melanocitele sunt mai active și produc mai mult pigment. În cazul persoanelor cu pielea mai deschisă la culoare, pigmentul este cel care conferă “bronzul”. Expunerea la soare face ca melanocitele să producă mai mult pigment. Aceste este transferat la celelalte celulele ale pielii, pentru a le proteja împotriva razelor solare.

 

Cât de des întâlnit este melanomul

Unul dintre motivele pentru care ocurența melanomului a crescut în ultimul timp este datorat faptului că doctorii sunt mai bine pregătiți pentru a depista melanomul, încă de la primele simptome. Dar medicii consideră că această creștere este o cauză directă a timpului pe care oamenii îl petrec la soare, având în vedere că în ultimul timp tot mai mulți își fac vacanțele la mare.