RADIOTERAPIE CANCER HEPATIC

RADIOTERAPIE CANCER HEPATIC – folosește unde de înaltă frecvență pentru a distruge celulele canceroase. Există mai multe tipuri de radioterapie.

 

Radioterapia externă

Acest tip de radioterapie direcționează radiația emisă din afara organismului către cancer. Se poate utiliza pentru micșorarea tumorilor ficatului cu scopul de a ușura simptome ca durerea, dar nu este atât de des utilizată ca alte tratamente locale cum sunt ablația sau embolizarea. Deși celulele canceroase hepatice sunt sensibile la radiație, acest tratament nu poate fi folosit în doze foarte mari deoarece țesutul hepatic sănătos este ușor de afectat de radiații.

Înainte de începerea tratamentului, echipa de radiație va face măsurători precise pentru a stabili unghiurile corecte de emitere a radiațiilor și doza corespunzătoare de radiații. Procedura în sine nu este dureroasă. Fiecare tratament durează doar câteva minute, deși timpul de pregătire, poziționarea pentru tratament, durează de obicei mai mult. Cel mai adesea, tratamentele cu radiații sunt administrate 5 zile pe săptămână, pe parcursul câtorva săptămâni.

Pe măsură ce apar tehnici de radiații noi, medicii pot izola din ce în ce mai bine tumorile hepatice, reducând în același timp radiațiile către țesuturile sănătoase din apropiere. Acest lucru poate duce la eficientizarea procesului și la reducerea efectelor secundare. Radioterapia conformațională tridimensională (3D-CRT):3D-CRT folosește computere speciale pentru a identifica localizarea exactă a tumorii/tumorilor. Radiațiile sunt apoi îndreptate către tumoare/tumori din mai multe direcții, ceea ce micșorează șansele de afectare a țesuturilor sănătoase.

 

Radioterapia stereotactică (SBRT)

În loc de administrarea unor mici doze de radiații în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, radioterapia stereotactică utilizează radiații concentrate, administrate într-o zi sau pe parcursul câtorva zile. Razele sunt îndreptate către tumoare din mai multe unghiuri. Pentru a direcționa radiațiile cât mai exact, persoana îmbracă  un cadru special construit pentru fiecare tratament.

 

Radioembolizarea

Așa cum este menționat în secțiunea “Tratamentul prin embolizare pentru cancerul hepatic”, tumorile din ficat pot fi tratate prin injectarea unor microsfere în artera hepatică. Acestea se  depun in ficat, lângă tumoare și emit mici cantități de radiații care parcurg doar o mică distanță.

Efecte secundare ale radioterapiei

Efectele secundare ale radioterapiei externe pot include:

  • Modificări la nivelul pielii, care pot varia de la înroșire (ca în cazul unei arsuri solare) la apariția de bășici și cojire în locul prin care radiația pătrunde în organism;
  • Greață și vărsături;
  • Oboseală;
  • Micșorarea numărului de celule sanguine;

 

Acestea se ameliorează după încetarea tratamentului. Efectele secundare au tendința de a se agrava în cazul administrării concomitente a radiațiilor și a chimioterapiei.

Pentru mai multe informații legate de radioterapie, vizitați site-ul nostru sau parcurgeți documentul CANCER/ TIPURI DE TRATAMENT/RADIOTERAPIA.