Chimioterapia este un tratament anti-cancer care utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele opresc dezvoltarea celulelor canceroase. Medicamentele circulă în corp prin vasele de sânge.
Problema este că medicamentele nu pot face diferența între celulele canceroase și cele normale. Chimioterapia elimină celulele active, adică cele care cresc și se divid în celule noi. Celulele canceroase fac acest lucru mult mai des decât celulele normale, deci ele au mai multe șanse să fie distruse prin tratament. Însă, celulele canceroase nu au o capacitate de regenerare la fel de mare ca celulele normale. Celulele normale se regenerează în urma chimioterapiei.

În cazul în care sunteți diagnosticată cu cancer de sân, există posibilitatea să faceți chimioterapie:

  • Înainte de operație, pentru a micșora tumoarea (terapie neoadjuvantă) și pentru a face posibilă intervenția;
  • După operație, pentru a reduce riscul de răspândire sau de revenire a cancerului (terapie adjuvantă);
  • Ca tratament pentru cancerul de sân care s-a răspândit sau a recidivat.

Medicamente utilizate în tratarea cancerului de sân
În chimioterapia efectuată pentru tratarea cancerului de sân sunt utilizate diferite medicamente. Deci nu putem spune ce va alege medicul dvs. De obicei trebuie să fie combinație de aproximativ 3 medicamente. Dar în unele situații specialistul poate sugera un singur medicament, utilizat individual. Principalele medicamente :

 • Ciclofosfamidă;
 • Epirubicină;
 • Fluorouracil (5FU);
 • Metotrexat;
 • Mitomicin;
 • Mitozantrona;
 • Doxorubicină;
 • Docetaxel (Taxotere);
 • Gemcitabină (Gemzar);

Unele dintre cele mai obișnuite combinații utilizate pentru tratarea cancerului de sân sunt:

 • CMF – ciclofosfamidă, metotrexat and fluorouracil;
 • FEC – epirubicină, ciclofosfamidă and fluorouracil;
 • FEC-T – epirubicină, ciclofosfamidă, fluorouracil și taxotere;
 • E-CMF – epirubicină, urmată de CMF;
 • AC – doxorubicină (adriamicină) și ciclofosfamidă;
 • EC – epirubicină și ciclofosfamidă;
 • MMM – metotrexat, mitozantronă și mitomicină;
 • MM – metotrexat și mitozantronă;

În secțiunea principală dedicată chimioterapiei puteți găsi informații despre efectele secundare specifice ale medicamentelor folosite în tratament și despre combinațiile de medicamente folosite în chimioterapie. Diferite combinații de medicamente au diferite efecte secundare. De exemplu, cu AC sau FEC, se reduc riscurile de cădere a părului față de CMF.
Se recomandă ca în cazul cancerului de sân să se efectueze 4-8 sesiuni de chimioterapie după intervenția chirurgicală. Combinația de medicamente ar trebui să includă epirubicină sau doxorubicină.

Tipul de chimioterapie administrat va depinde de fiecare caz în parte, în special de riscurile de revenire a cancerului, precum și de alte afecțiuni medicale ale pacientului. De exemplu, unele medicamente utilizate în chimioterapie pot cauza probleme de inimă. Deci dacă aveți deja astfel de probleme, ar trebui să se recomande un tip chimioterapie care nu cauzează astfel de probleme.

Chimioterapie înainte de intervenție chirurgicală

Chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală poate să micșoreze tumoarea Acest lucru înseamnă că intervenția chirurgicală nu va fi la fel de invazivă. De exemplu, s-ar putea să fie posibil să se îndepărteze doar zona afectată de cancer
în loc să se efectueze o mastectomie. După intervenția chirurgicală s-ar putea să fie nevoie să faceți radioterapie sau ale tratamente precum terapia hormonală.
Medicul vă poate sugera chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală pentru că aceasta poate reduce riscul de recidivă a cancerului de sân.

Chimioterapia după intervenție chirurgicală

Chimioterapia după intervenția chirurgicală se numește terapie adjuvantă. Medicul vă poate recomanda chimioterapie din mai multe motive:

 • Ganglionii limfatici de la axilă conțin celule canceroase;
 • Ați avut un cancer mare la sân;
 • Celulele canceroase din sân aveau grad ridicat (grad 3);
 • Celulele canceroase nu au fost pozitive pentru receptori hormonali și sunt șanse mai mici ca acestea să răspundă la terapia hormonală;

Medicii utilizează chimioterapia după intervenția chirurgicală atunci când există riscul ca celulele canceroase să se fi răspândit în alte părți ale corpului. Chimioterapia poate elimina aceste celule și astfel se reduce riscul de revenire a cancerului. De obicei se va folosi o combinație de medicamente.
Dacă încă aveți menstruație, chimioterapia vă poate ajuta. Aceasta va opri ovarele să mai producă estrogen. Estrogenul poate stimula creșterea celulelor canceroase. Unii specialiști cred că acesta este principalul motiv pentru care chimioterapia este un tratament atât de eficient pentru femeile care nu au intrat încă la menopauză atunci când s-a pus diagnosticul. Din păcate, oprirea producției de estrogen poate induce menopauza și ,prin aceasta, infertilitatea, ceea ce poate fi foarte dificil dacă pacienta își dorește copii. Există informații despre cum se poate menține fertilitate în această secțiune.
Nu toate femeile care fac chimioterapie devin infertile. Unele paciente au observat că ovarele lor au început să funcționeze din nou după chimioterapie. Acest lucru depinde de vârsta pacientei la momentul administrării tratamentului. Depinde, de asemenea, și de medicamentele utilizate în tratament. Dacă la un an după încheierea chimioterapiei tot nu aveți menstruație, este un semn că, din păcate, ovarele nu își vor mai reveni.
Este posibil să vi se recomande terapia hormonală după intervenția chirurgicală și chimioterapie.


Tratarea cancerului după recidivă

Multe femei nu mai au probleme după tratamentul inițial. Dar uneori cancerul de sân revine, sau se răspândește. Cancerul de sân care s-a răspândit în alte părți ale corpului se numește cancer de sân secundar sau cancer de sân metastatic. Cancerul de sân secundar este adesea tratat cu chimioterapie.
Rețineți că dacă este aplicat tratamentul corect, cancerul de sân secundar poate fi ținut sub control ani de-a rândul.


Cum se administrează chimioterapia

Chimioterapia poate fi administrată sub formă de pastile, dar în majoritatea cazurilor medicamentele se administrează intravenos.
Chimioterapia este un tratament de durată. Aceasta variază în funcție de medicamentele administrate. Adesea, medicamentele sunt administrate între 1 și 5 zile cu o pauză de 3 sau 4 săptămâni. Sesiunile de tratament împreună cu perioada de pauză formează un ciclu. După finalizarea unui ciclu, începe următorul.
Puteți face până la 8 cicluri de tratament. Deci, un tratament complet poate dura până la 8 luni. Există informații detaliate despre ciclurile de tratament și planificarea chimioterapiei în secțiunea dedicată chimioterapiei.

Numărul de sesiuni de tratament pe care le veți face depinde de:

 • Tipului cancerului de sân;
 • Medicamentele folosite;
 • În cazul unui cancer care s-a răspândit numărul depinde și de cât de bine răspunde organismul la tratament.

Cel mai probabil, veți face chimioterapie fără a fi nevoie să vă internați efectiv in spital. Uneori însă va fi nevoie să petreceți mai multe zile în spital. Acest lucru depinde de medicamentele administrate.
De fiecare dată când începeți un nou ciclu de tratament, echipa medicală vă va verifica numărul de globule albe și roșii din sânge, pentru a se asigura că numărul acestora și-a revenit după ultima sesiune de tratament. Pentru analizele de sânge veți merge la spital dimineața devreme și veți aștepta rezultatele pentru câteva ore. Dacă rezultatul nu este satisfăcător, chimioterapia se poate amâna cu câteva zile.

Suplimentele alimentare și de plante și chimioterapia

Nu se știu încă foarte multe despre posibilele interacțiuni ale diferitelor suplimente alimentare sau din plate cu chimioterapia. Unele ar putea fi dăunătoare. Este foarte important să vă anunțați medicul în cazul în care luați suplimente, de orice fel. De asemenea, trebuie să îi anunțați dacă urmați un tratament alternativ sau homeopat.
Discutați cu medicul specialist referitor la tablete sau medicamente pe care le luați paralele cu tratamentul de chimioterapie. Există informații referitoare la suplimentele din plante, vitamine si suplimente alimentare in secțiunea de terapii complementare .
Unele studii par să sugereze că preparatele pe bază de ulei de pește scad eficiența anumitor medicamente utilizate în chimioterapie. Dacă vă gândiți să luați astfel de suplimente, discutați cu medicul dvs pentru a afla dacă acestea ar putea interacționa cu tratamentul