TIPURI CANCER DE PANCREAS

TIPURI CANCER DE PANCREAS. Această pagină prezintă diferitele tipuri de cancer pancreatic. Cancerele pancreasului pot fi grupate în funcție de locul în care apare cancerul sau în funcție de tipul de celule care au generat cancerul. Puteți găsi aici următoarele informații:

  • Unde este localizat cancerul;
  • Cancere exocrine – cel mai comun tip de cancer pancreatic;
  • Tumorile pancreatice endocrine;
  • Alte tipuri rare de cancer pancreatic.

 

Unde este localizat cancerul
Cancerul poate apărea în capul, corpul sau coada pancreasului. Simptomele variază în funcție de locul din pancreas în care se află tumoarea. Aproximativ 75 din 100 de cancere pancreatice (75%) încep de la capul pancreasului. Puteți face diferite tipuri de operații în funcție de localizarea cancerului.

 

Cancere exocrine – cel mai comun tip de cancer pancreatic

Marea majoritate a cancerelor de pancreas sunt de tip exocrin. Aceasta înseamnă că apar în celulele pancreasului exocrin, care produce sucurile pancreatice digestive. Acestea sunt eliberate în canale, în interiorul pancreasului, și trec prin canalul pancreatic principal în duoden. Există o serie de tipuri diferite de cancere pancreatice exocrine. Mai mult de 8 din 10 cancere pancreatice exocrine sunt adenocarcinoame. Aproape toate sunt adenocarcinoame ductale. Aceste tipuri de cancer apar în celulele din învelișul canalelor pancreasului.

Sunt tipuri rare de cancer pancreatic exocrin, incluzând:

  • Tumori cistice;
  • Cancerul celulelor acinare;

Tratamentul acestor tipuri rare este mai mult sau mai puțin același ca și în cazul adenocarcinomului ductal. Așadar, operația reprezintă principalul tratament, dacă acest lucru este posibil.

 

Tumori cistice

Tumorile cistice provoacă formarea unui chist sau a unui sac plin de lichid în pancreas. Majoritatea chisturilor pancreatice sunt benigne, însă unele dintre ele sunt canceroase. Cancerele cistice au o prognoză mai bună decât alte tipuri de cancer pancreatic exocrin.

 

Cancerul celulelor acinare

Celulele acinare se găsesc la capetele canalelor care produc sucurile pancreatice. Aceste tumori sunt în general diagnosticate la o vârstă mai mică decât adenocarcinoamele. Ele cresc mai încet și în general au o prognoză mai bună.

 

Tumorile pancreatice endocrine

Tumorile endocrine sunt neobișnuite. Ele apar în pancreasul endocrin, acolo unde insulina și alți hormoni sunt produși și eliberați direct în sânge. Mai sunt numite tumori neuroendocrine pancreatice (PNETS) sau tumori ale celulelor insulare. Aproape o treime din aceste tumori produc hormoni, care pot provoca anumite simptome ciudate. Cele mai multe dintre aceste tumori nu sunt canceroase (sunt benigne). Ele sunt denumite în funcție de hormonul pe care îl produc:

  • Gastrinoamele produc un hormon denumit gastrină;
  • Insulinoamele produc insulină;
  • Somatostatinoamele produc un hormon denumit somatostatină;
  • VIPoamele produc un hormon denumit VIP;
  • Glucagonoamele produc un hormon denumit glucagon;

Două treimi din tumorile endocrine pancreatice sunt denumite tumori nefuncționale deoarece nu produc hormoni sau simptome. Cea mai mare parte a acestor tumori sunt cancer (maligne). Tumorile pancreatice endocrine sunt tratate diferit față de tumorile exocrine și în general au o prognoză mult mai bună decât adenocarcinomul pancreasului.

 

Alte tipuri rare de cancere pancreatice

Există și alte tipuri rare de cancer al pancreasului. Medicii le tratează de obicei într-un mod diferit față de cel mai comun tip de cancer pancreatic. Aceste tipuri diferite includ:

  • Pancreatoblastomul;
  • Sarcoamele pancreasului;
  • Limfomul;

 

Pancreatoblastomul

Este vorba de tumori foarte rare, care apar de obicei la copii. Uneori au legătură cu boli genetice rare cum ar fi sindromul Beckwith-Wiedemann și polipoza adenomatoasă familială (FAP). Principalele modalități de tratament sunt intervenția chirurgicală, chimioterapia și eventual radioterapia. Cele mai comune medicamente pe care doctorii le folosesc pentru chimioterapie sunt cisplatin și doxorubicin.

 

Sarcoamele pancreasului

Este vorba de cancerele țesutului conector care leagă între ele celulele pancreasului. Acestea sunt extrem de rare. Modalitățile principale de tratament includ intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia.

 

Limfomul

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic. Având în vedere că sistemul limfatic este răspândit în tot corpul, limfomul se poate forma oriunde. Găsiți mai multe informații legate de limfom în secțiunea despre tratamentul limfomului non Hodgkin.