Tipuri de cancer hepatic primar

Tipuri de cancer hepatic primar. Un cancer care debutează în ficat se numește cancer hepatic primar. Există mai multe tipuri de cancer hepatic primar.

Carcinom hepatocelular (cancer hepatocelular). Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer hepatic la adulți. Acesta este uneori numit și hepatom. Aproximativ 4 din 5 cancere care apar la ficat sunt de acest tip. Cancerul hepatocelular (HCC) poate avea diferite tipare de creștere:

  • Uneori acesta începe ca o tumoare care se mărește. Abia în stadiile avansate începe să se răspândească către alte părți ale ficatului;
  • Un al doilea tip pare să debuteze ca mici noduli canceroși la nivelul ficatului, nu doar ca o singură tumoare. Acesta este întâlnit mai ales la pacienții cu ciroză (afecțiune cronică a ficatului);

 

La microscop, medicii pot să deosebească mai multe subtipuri de HCC. De cele mai multe ori, aceste subtipuri nu influenţează tratamentul sau prognosticul. Dar este important să recunoaștem unul dintre ele, cel  fibromelar. Acesta este un tip rar, reprezentând mai puțin de 1% din cazurile de HCC. El este adesea întâlnit la femeile mai tinere de 35 de ani și adesea restul ficatului nu este bolnav. Acest subtip are, în general, un prognostic mai bun decât alte forme de HCC.

Colangiocarcinomul intrahepatic (cancer de canal coledoc). Aproximativ 10%-20% din cazurile de cancer care apar la ficat sunt colangiocarcinom intrahepatic. Acesta este un tip de cancer care apare în celulele din epiteliul canalului coledoc (care transportă fierea la vezica biliară). Majoritatea colangiocarcinoamelor apar de fapt extrahepatic. Deși acest document oferă informații mai ales despre cancerul hepatocelular, colangiocarcinoamele sunt adesea tratate în același fel.

Angiosarcomul și hemangiosarcomul. Acestea sunt tipuri rare de cancer care apar în epiteliul vaselor de sânge din ficat. Pacienții care au fost expuși la clorura de vinil sau la dioxidul de toriu prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de acest tip de cancer. În alte cazuri se crede că îmbolnăvirea este cauzată de expunerea la arsenic sau radiu, sau de o afecțiune moștenită cunoscută sub numele de hemocromatoză ereditară. În aproximativ jumătate din aceste cazuri nu se poate identifica o cauză anume. Aceste tumori cresc repede și de obicei sunt prea răspândite pentru a putea fi îndepărtate chirurgical la momentul la care sunt depistate. Chimioterapia și  radioterapia pot ajuta la încetinirea bolii, dar de obicei aceste tipuri de cancer sunt foarte dificil de tratat. În cazul lor, tratamentul este același ca și pentru alte sarcoame.

Hepatoblastomul. Acesta este un tip foarte rar de cancer care apare la copii, de obicei cu vârste de până în 4 ani. Celulele hepatoblastomului sunt asemănătoare cu cele din ficatul fetusului. Aproximativ 2 din 3 copii diagnosticați cu aceste tumori sunt tratați cu succes prin intervenție chirurgicală și chimioterapie, deși tumorile sunt mai dificil de tratat dacă s-au răspândit în afara ficatului.

Cancerul hepatic secundar

În majoritatea cazurilor în care se descoperă un cancer la ficat, acesta nu a debutat acolo, ci s-a răspândit (metastaze) din altă parte a corpului, cum ar fi pancreasul, colonul, stomacul, sânul sau plămânii. Deoarece acest cancer s-a răspândit din locul inițial (primar), este considerat un cancer hepatic secundar. Aceste tumori sunt categorisite și tratate conform locului primar (locul în care au apărut). De exemplu, un cancer care a debutat în plămâni și s-a răspândit la ficat se numește cancer pulmonar cu metastaze la ficat , nu cancer hepatic, și este tratat ca și cancerul pulmonar.

În America și în Europa metastazele hepatice sunt mai des întâlnite decât cancerul hepatic primar. În Asia și în Africa este invers.