CHIMIOTERAPIE CANCER OVARIAN

CHIMIOTERAPIE CANCER OVARIAN. Cum se administrează chimioterapia

Chimioterapia utilizează medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru distruge celulele canceroase. Cu siguranţă, medicul dumneavoastră va recomanda chimioterapie după intervenţia chirurgicală dacă stadiul cancerului dumneavoastră este stadiul 1c sau superior. Sau se poate administra pentru un cancer în stadiu timpuriu dar de grad înalt. În cazul anumitor cancere avansate, chimioterapia poate surveni atât înainte, cât şi după intervenţia chirurgicală. Chimioterapia se practică şi în cazul cancerului ovarian care a revenit după primul tratament (recurenţă).

Cea mai frecventă metodă de administrare a chimioterapiei pentru cancerul ovarian este prin perfuzie intravenoasă. Există diferite de medicamente chimioterapeutice şi planuri de tratament. Vi se poate administra un singur medicament chimioterapeutic sau combinaţie de medicamente. Medicamentele chimioterapeutice vor fi în funcţie de stadiul cancerului şi medicamentele chimioterapeutice administrate anterior (dacă există).
Unele femei cu cancer ovarian avansat pot fi supuse unui tip de terapie biologică denumit bevacizumab (Avastin) alături de chimioterapie.

Monitorizarea tratamentului

Există numeroase modalităţi prin care medicul dumneavoastră poate afla cât de bine a funcţionat chimioterapia. Va fi probabil nevoie să faceţi:

 • Analize de sânge CA125;
 • Scanări CT sau scanări cu ultrasunete;

CA125 este o proteină produsă de anumite celule canceroase ovariene. Aceasta circulă în fluxul sanguin. Medicul dumneavoastră va măsura nivelul de CA125 înainte de a demara tratamentul. Dacă nivelul este ridicat, medicul dumneavoastră se va aştepta ca acest nivel să scadă pe măsură ce medicamentele chimioterapeutice ucid celulele canceroase. Aşadar, analizele de sânge CA125 pot să fie făcute înainte de fiecare tratament chimioterapeutic sau odată ce întreaga sesiune de chimioterapie s-a finalizat. Astfel se poate afla cât de bine funcţionează tratamentul.
Notă: Nu toate femeile cu cancer ovarian vor avea niveluri ridicate de CA125. Dacă nu vi s-a constatat un nivel ridicat de CA125 la diagnosticare, această analiză de sânge poate fi folosită pentru monitorizarea tratamentului sau în timpul perioadei de monitorizare ulterioare.

Scanări – Dacă tumora dumneavoastră a putut fi măsurată sau scanată de medicul dumneavoastră, acesta va dori să repete scanarea după tratament pentru a vedea dacă tumora s-a redus. Dacă se constată prezenţa cancerului şi după finalizarea chimioterapiei, continuarea cu acelaşi tip de chimioterapie are doar şanse reduse de a elimina complet cancerul. Acesta va creşte, cu siguranţă, din nou, deşi poate trece o perioadă îndelungată până la reapariţia simptomelor.
Medicul dumneavoastră va dori, la început, să monitorizeze cum vă simţiţi. Sau, în anumite cazuri, veţi putea să treceţi prin alte operaţii. În cazul în care cancerul cauzează simptome, veţi face chimioterapie. Unele femei vor fi supuse la radioterapie. Sau tratamentul poate fi administrat în cadrul unui studiu clinic.

 

Suplimente nutritive sau din plante şi chemoterapia

Nu există încă prea multe informaţii ştiinţifice despre modul în care diferitele suplimente nutritive sau din plante pot interacţiona cu chimioterapia. Unele pot fi nocive. Este extrem de important să informaţi medicii dacă luaţi astfel de suplimente. Sau, dacă acestea vă sunt prescrise de terapeuţi specializaţi în medicina alternativă sau complementară. Discutaţi cu medicul specialist despre orice alte tablete sau medicamente pe care le luaţi în timpul în care sunteţi supus tratamentului activ..
Unele studii par să sugereze că preparatele pe bază de ulei de peşte pot reduce eficacitatea medicamentelor chimioterapeutice. Dacă luaţi sau vă gândiţi să luaţi astfel de suplimente, vorbiţi cu medicul dumneavoastră pentru a aflat în cele măsură pot afecta tratamentul.

 

Chimioterapia pentru cancerul revenit

Cancerul ovarian care revine este denumit cancer ovarian recurent. Există diferite de medicamente chimioterapeutice la care medicul poate apela. Alegerea acestor medicamente depinde de anumiţi factori, cum ar fi rezultatele tratamentelor anterioare, durata de timp de la ultimul tratament şi efectele secundare resimţite. Dacă se constată o revenire a cancerului după mai mult de 6 luni de la primul tratament, specialistul va recomanda din nou carboplatin în combinaţie cu un alt medicament, de regulă paclitaxel.
Dacă se constată o revenire a cancerului după mai puţin de 6 luni de la chimioterapie, specialistul poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:

 • Doar Paclitaxel, de regulă ca şi tratament săptămânal;
 • Liposomal doxorubicin (Caelyx, Myocet sau Doxil);
 • Gemcitabină;
 • Cisplatină;
 • Topotecan;
 • Etoposide;
 • Cyclophosphamid;

Liposomal doxorubicin este o altă formă a medicamentului chimioterapeutic doxorubicină. Medicamentul este conţinut în interiorul unor picături cu aspect uleios. Această formă permite ca majoritatea conţinutului să ajungă în celulele canceroase şi nu în ţesuturile normale ale corpului.
Nu toate aceste tratamente se pretează tuturor persoanelor. Niciodată nu se recomandă administrarea de topotecan sau liposomal doxorubicin dacă sunteţi prea bolnavă pentru a vă îngriji singură şi dacă staţi în pat majoritatea timpului. Topotecan este interzis dacă aveţi un blocaj intestinal.
Din nefericire, chimioterapia nu poate vindeca un cancer ovarian care a revenit. Însă poate ajuta la ţinerea sub control a acestuia mai multe luni sau mai mulţi ani.

 

Efectele secundare ale chimioterapiei

Toate tipurile de chimioterapie au efecte secundare. Efectele resimţite depind de:

 • Medicamentele care vi se administrează;
 • Cantitatea din aceste medicamente;
 • Reacţia individuală la fiecare medicament;

Toate medicamentele chimioterapeutice menţionate mai sus pot cauza:

 • Oboseală;
 • Senzaţia de rău sau chiar o stare de rău;
 • O scădere a numărului de globule roşi din corp;
 • Diaree;
 • Pierderea apetitului;

În continuare sunt prezentate informaţii despre efectele secundare ale fiecărui medicamente apăsând aceste linkuri – carboplatină, topotecan, liposomal doxorubicin, gemcitabină, cisplatină, paclitaxel, etoposide şi cyclophosphamidă.
Întrebaţi medicul sau asistentul despre efectele secundare cele mai des întâlnite în cazul medicamentelor chimioterapeutice care vi se administrează. Comunicaţi imediat medicului sau asistentului efectele secundare resimţite astfel încât aceştia să vă poată ajuta imediat. Există tratamente care vă pot ajuta.
Sesiunea de chimioterapie poate părea să dureze foarte mult. Starea de oboseală se accentuează spre finalul sesiunii. Efectele secundare pot părea dificil de suportat, însă ele dispar treptat după finalizarea tratamentului.