GENERALITĂȚI DESPRE CREIER

Cum funcționează creierul

Creierul este centrul de control al corpului și al minții. Tot ceea ce facem, gândim sau simțim implică activate la nivelul creierului. Acesta controlează corpul prin trimiterea unor impulsuri electrice de-a lungul fibrelor nervoase. Fibrele nervoase ies din baza creierului și intră în măduva spinării, în mijlocul oaselor din șira spinării de unde se răspândesc în toate zonele corpului. Măduva spinării este, de asemenea, modul prin care se transmit mesaje și senzații de la nervii din corp la creier.

Creierul împreună cu măduva spinării formează sistemul nervos central. Lichidul cerebrospinal sau LCR pe scurt, este un fluid incolor care circulă în jurul creierului și măduvei spinării și le protejează.

Creierul este format din celule nervoase numite neuroni. Există miliarde de neuroni. Pe lângă aceștia, în creier sunt și alte tipuri de celule cu rol de susținere, care se numesc celule gliale. Există multe tipuri diferite de celule în creier unde se pot dezvolta în diferite tipuri de tumori cerebrale.

Diferite zone ale creierului controlează părți diferite ale corpului, dar și gândurile, amintirile și sentimentele noastre.

Tumorile cerebrale se pot dezvolta oriunde în creier. Se pot dezvolta de la:

 • celulele care alcătuiesc țesutul cerebral;
 • nervii care intră sau ies din creier;
 • învelișul creierului (meningele)

Tumorile cauzează simptome diferite, în funcție de partea creierului în care se dezvoltă. Deci, pentru a înțelege ce simptome sunt cauzate de diferite turmori cerebrale, este important să cunoașteți câte ceva despre diferitele zone ale creierului.

Zonele creierului

Principalele zone ale creierului sunt:

 • Emisferele cerebrale (partea anterioară);
 • Trunchiul cerebral;
 • Cerebelul (partea anterioară).

 

Creierul este înconjurat de 3 membrane protectoare, meningele. Glanda pituitară și glandele pineale  sunt localizate la nivelul creierului, dar ele fac parte din sistemul hormonal.

Emisferele cerebrale

Emisferele cerebrale sunt cea mai mare parte a creierului. Această zonă se mai numește și partea anterioară a creierului și este împărțită în două jumătăți – emisfera dreaptă și emisfera stângă. Ele controlează mișcarea, gândirea, memoria, emoțiile, simțurile și vorbirea. Creierul este foarte complex și cercetătorii încă mai învață despre el. Există studii prin care, cu ajutorul RMN-urilor prin care se scanează creierul în timp ce oamenii fac anumite lucruri (RMN funcțional), ne-au ajutat să înțelegem care zone ale creierului se referă la anumite funcții.

Pe măsură ce fibrele nervoase părăsesc creierul, ele trec de la o parte la alta. Aceasta înseamnă că nervii care vin din partea dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului. Deci, dacă aveți o tumoare pe creier care provoacă slăbiciune pe partea stângă a corpului, tumoarea va fi în partea dreaptă a creierului.

Fiecare emisferă cerebrală este împărțită în 4 zone:

Lobul frontal

Lobul temporal

Lobul parietal

Lobul occipital

Lobul frontal conține zone care controlează vorbirea, planificarea, rezolvarea problemelor, inițierea mișcărilor specifice și unele aspecte ale personalității și ale caracterului. Spre partea din spate a frontului lobului sunt zone care coordonează mișcarea și procesează senzațiile.

Lobul temporal este locul în care procesăm sunetele și unde sunt stocate amintirile. O tumoare poate provoca déjà vu – senzația că ai mai fost intr-un anumit loc cândva, sau că ai mai făcut ceva anume înainte. De asemenea, poate provoca gusturi sau mirosuri ciudate.

Lobul parietal este locul unde se primesc și se prelucrează senzațiile de atingere, temperatură, presiune și durere. Aceasta este zona care ne ajută să recunoaștem obiectele din lumea din jurul nostru și unde se păstrează aceste cunoștințe. Tot în lobul parietal se procesează informațiile atunci când oamenii vorbesc cu noi. O tumoare în această zonă poate afecta vorbirea, citirea, scrierea sau înțelegerea cuvintelor.

Lobul occipital este centrul vizual al creierului și procesează ceea ce vedem, inclusiv culoarea, forma și distanța. O tumoare pe creier în această zonă poate provoca probleme de vedere.

Trunchiul cerebral

Trunchiul cerebral controlează funcțiile organismului, cele care se petrec fără ca noi să le controlăm în mod constient. Tensiunea arterială, înghițirea, respirația și bătăile inimii sunt gestionate de această zonă a creierului. Cele două părți principale ale trunchiului cerebral sunt numite puntea și bulbul rahidian. Trunchiul cerebral include, de asemenea, o mică zonă deasupra punții numită mezencefal.

Trunchiul cerebral este și partea creierului care leagă emisferele cerebrale și cerebelul cu măduva spinării. Toate fibrele nervoase care părăsesc creierul trec pe aici pentru a ajunge la membre și  la trunchiul corpului.

Cerebelul

Cerebelul este denumit și creirul mic, reprezentat cu culoarea mov în imaginea de mai jos.

Cerebelul controlează echilibrul și postura. Este, de asemenea, implicat în sincronizarea și coordonarea mișcărilor. Tumorile pot duce la pierderea echilibrului sau la dificultatea coordonării mișcărilor. Chiar și ceea ce credem de obicei ca fiind un lucru simplu, cum ar fi mersul, are nevoie de foarte multă coordonare. Trebuie să ne coordonăm mâinile și picioarele pentru a face un anumit lucru, într-un anumit moment În mod normal, nici măcar nu ne gândim la asta, deoarece cerebelul o face automat.

 

Glanda pituitară și glanda pineală

Glanda pituitară este o glandă mică aflată în mijlocul creierului. Este marcată cu galben în imaginea de mai sus. Glanda pituitară produce o mulțime de hormoni diferiți și controlează multe funcții diferite ale corpului. Hormonii pituitari controlează:

 • Creşterea
 • Viteza proceselor corporale (metabolismul)
 • Producția de steroizi naturali în organism
 • Menstruația și producția de ovule la femei
 • Producția de spermă la bărbați
 • Producția de lapte matern după nașterea unui copil

Glanda pineală este o glandă foarte mică ascunsă adânc în creier. Ea produce hormonul melatonină, care controlează tiparele de somn.

Ventriculele cerebrale

Ventriculele cerebrale  sunt spații în interiorul creierului umplute cu un fluidu numit lichid cefalorahidian sau LCR. Ventriculele cerebrale se conectează cu spațiul din centrul măduvei spinării și cu membranele care acoperă creierul (meningele) astfel încât fluidul să poată circula în jurul creierul, dar și prin interiorul acestuia, cât și în jurul măduvei spinării.

Fluidul despre care vorbim este compus în principal din apă cu puțină proteină, zahăr (glucoză), celule albe din sânge și anumiți hormoni. O tumoare cerebrală în creștere poate bloca circulația lichidului cefalorahidian. Presiunea crescută rezultată în interiorul craniului se numește hidrocefalie și poate provoca simptome. În cazul anumitor  tipuri de tumori cerebrale  celulele canceroase se pot răspândi în LCR, provocând simptome similare cu meningita – dureri de cap, greață și probleme de vedere și de mișcare.

 

Meningele

Creierul este protejat de craniu. În interiorul craniului, acoperind creierul, sunt 3 foi subțiri de țesut. Acestea se numesc meninge și, de asemenea, ajută la protejarea creierului.