MONITORIZARE CARCIMOM PULMONAR

Pentru mulți pacienți cu tumori carcinoide, tratamentul poate îndepărta sau distruge cancerul. Finalizarea tratamentului poate fi atât stresantă, cât și palpitantă. Vă puteți simți ușurat că ați terminat tratamentul, însă vă va fi greu să nu vă gândiți că va reveni cancerul. (Atunci când cancerul revine după tratament, aceasta se numește recurență). Aceasta este o îngrijorare foarte frecventă printre persoanele bolnave de cancer.
Poate dura un timp până când temerile încep să dispară. Însă vă poate ajuta să știți că mulți supraviețuitori ai cancerului au învățat să trăiască cu această nesiguranță și totuși au niște vieți pline. Pentru alte persoane, cancerul nu dispare niciodată complet. Acestea primesc tratamente regulate cu chimioterapie, radioterapie, sau alte terapii pentru a încerca să țină cancerul sub control.

Tratamentul de urmărire

Dacă ați terminat tratamentul, medicii vor dori să vă supravegheze în continuare îndeaproape. Este foarte important să mergeți la toate ședințele de urmărire. În timpul acestor vizite, medicii vă vor întreba ce probleme aveți și vă pot examina, pot face teste de laborator sau teste imagistice (cum ar fi radiografiile sau scanările CT) pentru a căuta semne de cancer sau efecte secundare ale tratamentului.
Medicul va dori să vă vadă destul de des (cam la fiecare două luni) la început. Distanța dintre două vizite poate fi mărită dacă nu sunt probleme. Tumorile carcinoide pulmonare sunt deseori vindecate după tratamentul inițial, însă uneori ele pot reveni (recidiva) mulți ani mai târziu, motiv pentru care medicii recomandă urmărirea atentă timp de cel puțin 10 ani.

Aproape orice tratament pentru cancer poate avea efecte secundare. Unele pot dura câteva săptămâni sau luni, însă altele pot dura tot restul vieții. În timpul vizitei la medic, discutați cu echipa de oncologi despre orice modificări sau probleme pe care le observați și informați-i despre întrebările sau îngrijorările pe care le aveți.
Este important să vă mențineți asigurarea de sănătate. Analizele și vizitele la medic costă mult, și chiar dacă nimeni nu-și dorește să se gândească la revenirea cancerului, acest lucru se poate întâmpla. Dacă la un moment dat cancerul revine, continuarea tratamentului va depinde de tipul și localizarea cancerului, de tratamentele pe care le-ați făcut anterior și de starea dumneavoastră generală de sănătate.