LCIS – carcinom lobular in situ

Aceste pagini vă oferă informații cu privire la carcinomul lobular in situ (LCIS).
Dacă ați fost diagnosticată cu carcinom lobular in situ (LCIS),înseamnă că celulele din lobulii sânilor dvs au început să sufere modificări anormale. Acest diagnostic nu este cancer. Medicii folosesc și termenul de neoplastie lobulară. Celulele sunt toate în interiorul lobulilor. Adesea această afecțiune este prezentă în ambii sâni.

Dacă aveți LCIS înseamnă că aveți un risc crescut să apară un cancer de sân invaziv, la oricare dintre sâni, în viitor. Chiar și așa, multe dintre femeile diagnosticate cu LCIS nu se îmbolnăvesc de cancer de sân. LCIS poate apărea și la bărbați, dar doar în cazuri foarte rare.

LCIS nu apare la mamografie și, de obicei, nu prezintă simptome. Adesea este diagnosticat din întâmplare, atunci când se efectuează o biopsie la sân, în alte scopuri. Sau poate fi depistat atunci când este extirpat un nodul, iar celulele sunt examinate în laborator. LCIS este mai des întâlnit la femeile care nu au intrat la menopauză. Trebuie să țineți cont că există un tip de cancer de sân denumit  cancer de sân lobular invaziv, care este diferit de LCIS.

Tratamentul pentru LCIS

Majoritatea femeilor cu LCIS nu se îmbolnăvesc de cancer de sân. Deci, de obicei, nu este nevoie de tratament. Dar întrucât există un risc crescut de apariție a cancerului de sân medicul vă va sugera să fiți ținută sub supraveghere, prin:

  • Un consult mamar la fiecare 6 – 12 luni;
  • O mamografie la fiecare 1 – 2 ani;

 

În cazul în care începe să se dezvolte un cancer, acesta va fi depistat foarte curând și veți putea începe imediat tratamentul pentru cancer de sân.
Dacă aveți LCIS , medicul dvs s-ar putea să vă sugereze că urmați o terapie hormonală pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi de cancer de sân.