Limfedem după tratamentul cancerului de sân

Limfedemul înseamnă că există o inflamație cronică. Acest lucru se poate întâmpla pentru că boala, sau efectele tratamentului blochează canalele de drenaj ale sistemului limfatic. Fluidul, denumit limfă, începe să se adune în zona respectivă și nu se drenează în mod normal. Deci zona se inflamează. Informațiile din aceste pagini se adresează celor care au limfedem după tratamentul pentru cancer de sân. Pacienții diagnosticați cu alte tipuri de cancer care au limfedem pot consulta  secțiunea  despre limfedem.

Aproximativ 1 din 5 persoane (20%) va dezvolta limfedem la nivelul brațului după tratamentul cancerului de sân care include intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglioni limfatici sau radioterapie la ganglionii limfatici axilari. Unele paciente pot să facă limfedem la nivelul sânului, dar acesta este mai rar. Dacă nu se administrează un tratament pentru limfedem, acesta se va agrava. În timp, poate deveni dureros și va deveni dificil să vă utilizați brațul.

Limfedemul apare din ce în ce mai des pentru că mulți specialiști nu utilizează o procedură denumită biopsia ganglionilor santinelă (SNB). SNB înseamnă că pot să îndepărteze doar câțiva ganglioni limfatici, pentru a nu afecta vasele limfatice. Ei pot încerca, de asemenea, să evite administrarea de  radioterapie la nivelul axilei, după intervenție, pentru că această combinație crește riscul de limfedem.

Prevenirea limfedemului

După tratament, există anumiți factori care pot crește colectarea fluidului și deci, și riscul de limfedem. Printre aceștia se numără:

 • Infectarea unei tăieturi sau zgârieturi;
 • Mușcături de insecte;
 • Arsuri solare puternice;
 • Forțarea brațului la scurt timp după operație.

 

Puteți preveni limfedemul dacă:

 • Nu vă folosiți brațul decât pentru ceea ce vi s-a spus că este permis;
 • Purtând mănuși atunci când grădinăriți sau lucrați prin casă;
 • Aveți grijă atunci când vă jucați cu animalele;
 • Utilizați spray anti-insecte și cremă cu factor de protecție solară;
 • Aveți mare grijă atunci când vă faceți manichiura;
 • Dacă vă radeți la subraț, folosiți un aparat de ras electric, nu unul normal;
 • Evitați activitățile care pot crește temperatura axilei, precum băile dușurile fierbinți, saunele, solarele etc;
 • Utilizați o cremă hidratantă fără parfum (naturală) pentru a menține hidratarea pielii;
 • Faceți exerciții de recuperare pentru braț și umăr după intervenția chirurgicală.

 

Dacă vă tăiați sau vă zgâriați la subraț, indiferent cât de mică este aceasta, trebuie să o curățați bine și să o acoperiți până când se vindecă. Dacă observați roșeață sau o inflamare în jurul rănii, consultați medicul de familie imediat. S-ar putea să aveți nevoie de antibiotice.

Nu este clar dacă prelevarea de sânge din același braț la care ați avut intervenția sau dacă faceți injecții în braț poate crește riscul de limfedem. Dar, pentru mai multă siguranță, este bine să evitați acest lucru.

Nu uitați că limfedemul poate debuta oricând după tratamentul cancerului de sân. Este important să luați acest măsuri de precauție pentru restul vieții.

Tratarea limfedemului

Dacă aveți limfedem din cauza cancerului sau a tratamentului, acesta nu poate fi complet vindecat. Dar simptomele precum inflamația și durerea se pot trata. Tratament pentru limfedem are ca scop reducerea inflamației și împiedicarea fluidului să se adune din nou. Tratamentul durează un timp pentru ca rezultatele să fie simțite. Inflamația se reduce, în general, în două săptămâni. Dar poate reveni, deci trebuie să fiți atenți și să consultați imediat medicul dacă apar probleme.
La primele semne de inflamație a brațului sau a sânului trebuie să consultați medicul sau o asistentă. De exemplu, s-ar putea să observați că brățara ceasului, inelele sau hainele vă strâng la brațul afectat.

Tratamentul pentru limfedem ajută la eliminarea fluidului în exces de la nivelul brațului sau sânului. Există mai multe metode prin care se poate face acest lucru:

 • purtarea unei mâneci elastice pe care să o purtați de la încheietură până la umăr (pentru a reduce inflamația);
 • purtarea unei veste elastice (pentru a reduce inflamația sânului);
 • bandajarea brațului cu un bandaj elastic special, pus de către specialist;
 • aplicarea unui tip special de mesaj denumit drenaj limfatic;
 • efectuarea de exerciții fizice speciale pentru a ajuta la drenarea fluidului din braț.

 

Toate acestea reprezintă tratamente specializate. Cereți-i chirurgului sau medicului de familie să vă recomande un specialist în limfedem. Specialistul este cel care trebuie să analizeze cazul dvs și să vă ghideze în tratament. Nu puteți face aceste tratamente în lipsa recomandărilor unui specialist. De exemplu, dacă purtați un bandaj care nu a fost aplicat corect, inflamația se poate agrava. De aceea este important ca totul să se facă de către un specialist.

Exerciții fizice

Asistenta medicală sau specialistul în limfedem vă va învăța cum să faceți exerciții (acasă) pentru a preveni sau pentru a reduce inflamația brațului. Exercițiile sunt mai eficiente dacă purtați mâneca elastică atunci când le efectuați. Ridicarea de greutăți sau prea multe repetări ale exercițiilor pot duce la agravarea limfedemului. Trebuie să vă opriți din exerciții în cazul în care observați că pielea se înroșește, devine fierbinte și apare transpirația.

În cadrul unui studiu clinic din 2009, în SUA, s-a testat un program de exerciții pentru limfedem, cu ridicare de greutăți. În cadrul acestui program, greutatea utilizată și numărul de exerciții au crescut foarte încet. Cercetătorii au descoperit că acest tip de exerciții, efectuate sub supraveghere strictă, pot ajuta la oprirea limfedemului și la reducerea simptomelor precum disconfort sau durere.

O dietă sănătoasă și o greutate corporală optimă

Dacă sunteți supraponderală, controlul inflamației devine mult mai dificil. Dacă începeți să vă îngrășați veți observa că mâneca specială nu mai vine la fel de bine și nu va mai funcționa la fel. Fie va fi nevoie să o schimbați, fie să pierdeți în greutate. Dacă aveți nevoie de ajutor în menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare cereți ajutor medicului sau asistentei. Puteți găsi informații despre greutatea ideală. Acest website conține informații despre  o dietă sănătoasă.

Unele persoane au spus că mâncărurile picante și alcoolul agravează inflamația la brațul afectat. De asemenea, unele persoane au spus că zborul cu avionul pare să agraveze inflamația, dar nu există dovezi în acest sens.

Poziția brațului afectat

Puteți preveni inflamația dacă aveți grijă cum țineți brațul afectat. Atunci când stați jos, odihniți-vă brațul pe masă, pe o pernă. Nu îl lăsați să atârne. De asemenea, nu trebuie:

  • Să cărați bagaje, cumpărături sau alte greutăți cu brațul afectat – cereți ajutor, chiar dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru;
  • Să întindeți și să strângeți brațul în mod repetat. Așa cum faceți, de exemplu, atunci când întindeți rufele pe sârmă;
  • Să purtați ceas sau bijuterii pe brațul afectat. Purtați-le la cealaltă mână
  • Să vi se ia sânge de la brațul afectat;

 

Unde puteți găsi susținere

Este foarte posibil să fiți supărată sau rușinată din cauza inflamației brațului. După diagnosticul de cancer și tratament, s-ar putea să fie greu să faceți față și unui limfedem. Nu este ușor. Mulți dintre cei afectați simt același lucru. De aceea, este important să vă acordați timp pentru a vă obișnui cu ce s-a întâmplat.

Dacă brațul este foarte umflat vă poate afecta modul în care vă priviți ca persoană și vă poate scădea încrederea în sine. Este posibil să vă simțiți mai puțin atrăgătoare și să vă fie mai greu să ieșiți în oraș, sau să socializați. Lucrurile se îmbunătățesc cu timpul, dar uneori este greu să accepți acest lucru.

Pentru unele persoane este de ajutor să împărtășească aceste probleme cu cei care au trecut, la rândul lor, prin aceeași situație. Nu toată lumea dorește să facă acest lucru, dar dacă vreți să vorbiți cu altcineva, încercați să găsiți un grup de suport pentru cei care suferă de limfedem. De asemenea, vă poate ajuta să stați de vorbă cu familia, sau cu prietenii.