Ce este cancerul intestinal avansat

Cancerul intestinal (colorectal) avansat presupune răspândirea cancerului în alte părți ale organismului față de locul de origine, respectiv colon sau rect. Cancerul se poate afla în stare avansată încă din momentul diagnosticării. Sau cancerul se poate să fi revenit la un timp după tratament. Cancerul care revine după tratament se numește cancer recurent. Cancerul se poate răspândi:

 • Local, în țesuturi din apropierea intestinului;
 • În alte părți ale organismului, ca plămânii sau ficatul;

Răspândirea locală

Răspândirea locală implică avansarea cancerului prin peretele intestinului și că celulele canceroase s-au împrăștiat în țesuturile înconjurătoare din abdomen sau pelvis.

Răspândirea la distanță (metastază)
Cancerul care s-a răspândit în alte părți ale organismului se numește cancer secundar sau cancer metastazic. Celulele canceroase din intestin au ajuns prin sistemul limfatic sau prin sânge în alte părți ale corpului. Celulele s-au așezat și au început să crească în acel loc.

Țineți minte că cel mai important este locul de origine al cancerului. Prezența celulelor canceroase intestinale în ficat nu înseamnă cancer hepatic. Este cancerul intestinal care s-a răspândit – se mai numește cancer intestinal secundar. Această diferențiere este importantă deoarece doctorul va folosi tratamente care funcționează împotriva celulelor canceroase intestinale și nu tratamente împotriva cancerului la ficat.
Diagrama de mai sus arată circuitul sângelui de la intestin la ficat. Ajută la lămurirea motivului pentru care ficatul este cel mai frecvent loc de răspândire al cancerului intestinal. Următorul loc ca frecvență sunt plămânii.

Tratamente pentru cancerul intestinal avansat

Odată ce cancerul intestinal s-a răspândit în altă parte a organismului este puțin probabil să mai poată fi vindecat. Dar tratamentul poate ajuta la menținerea lui sub control un timp îndelungat. Alegerea tratamentului depinde de:

 • Tipul de cancer pe care îl aveți;
 • Dimensiunea și numărul de cancere secundare și locul unde se află în corp;
 • Tratamentul care v-a fost deja administrat;
 • Starea generală de sănătate și de activitate (status de performață);

 

Cel mai probabil vi se va recomanda chimioterapie. În anumite circumstanțe veți fi supus unei intervenții chirurgicale. Dacă aveți zone de cancer în ficat, doctorul vă poate recomanda una dintre tehnicile chirurgicale specializate.
Terapiile biologice, ca administrarea de anticorpi monoclonali, pot ajuta unele persoane cu cancer intestinal avansat.

Chimioterapia pentru cancer intestinal avansat
Chimioterapia folosită pentru a reduce dimensiunea cancerului și a controla simptomele se numește chimioterapie paliativă. Pentru tratarea cancerului avansat, chimioterapia se administrează intravenos sau sub formă de tabletă. Dacă primul tip de chimioterapie folosit (numit prima linie de chimioterapie) nu ține sub control cancerul, de obicei vi se va administra alt tip de chimioterapie (a doua sau a treia linie de tratament). Printre medicamentele de chimioterapie se numără:

 • Fluorouracil sub formă de injecție sau perfuzie, deseori cu alt medicament numit acid folic;
 • Capecitabină;
 • Raltitrexed;
 • Irinotecan;
 • Oxaliplatin;

 

Este posibil să vi se prescrie o combinație de medicamente în cazul cancerului intestinal avansat. Mai multe informații găsiți în secțiunea despre chimioterapia pentru cancer intestinal avansat.
O cercetare recentă a descoperit dovezi conform cărora chimioterapia a ajutat persoane cu cancer intestinal avansat să trăiască mai mult. Dar cercetătorii nu au putut concluziona dacă tratamentul a îmbunătățit calitatea vieții persoanelor respective sau nu.

Radioterapia

Uneori, doctorii folosesc radioterapia externă pentru micșorarea unei umflături sau tumori dureroase din intestin. Acest proces poartă numele de radioterapie paliativă. Radioterapia este rar folosită pentru tratarea cancerului de colon, dar este utilizată în tratamentul cancerului rectal. Specialistul vă poate sugera un tip de radioterapie internă numită radioterapie internă selectivă pentru cancerul secundar în ficat.

Intervenția chirurgicală pentru cancerul intestinal avansat

Specialistul vă poate sugera intervenția chirurgicală pentru tratarea cancerului intestinal avansat:

 • Pentru încetinirea cancerului;
 • Când intestinul este blocat;
 • Pentru extirparea cancerului secundar;

Găsiți informații detaliate cu privire la aceste intervenții chirurgicale în secțiunea legată de chirurgia pentru cancerul intestinal avansat.

Dacă tumoarea din intestin cauzează simptome este indicată operația, pentru a înlătura cât se poate de mult din aceasta. Acest tip de operație se numește citoreducție.

Tratamente chirurgicale specializate pentru cancer secundar la ficat

Tratamentele chirurgicale specializate pot distruge cancerul intestinal dacă acesta s-a răspândit în ficat (cancer secundar la ficat). Aceste tratamente includ:

 • Chemoembolizarea hepatică – blocarea venelor de sânge din ficat pentru a administra o doză ridicată de chimioterapie cancerului;
 • Ablația prin radiofrecvență – folosirea undelor radio pentru a distruge celulele canceroase;
 • Crioterapia – congelarea celulelor canceroase;
 • Ablația cu microunde – folosirea microundelor pentru eliminare cancerului;
 • Terapia cu laser – utilizarea laserului în distrugerea celulelor canceroase;
 • Injectarea de alcool – injectarea de alcool în tumoare pentru a distruge celulele canceroase.

Veți regăsi informații detaliate despre aceste tratamente chirurgicale specializate în secțiunea referitoare la chirurgia în cazul cancerului intestinal avansat.

Terapii biologice pentru cancerul intestinal avansat

Terapiile biologice implică administrarea de medicamente care ajută organismul să țină sub control dezvoltarea celulelor canceroase. În Regatul Unit se folosește o terapie numită cetuximab (Erbitux) în cazul persoanelor cu cancer intestinal care s-a răspândit. Cercetările au arătat că această terapie poate ajuta la prelungirea vieții persoanelor suferinde de cancer intestinal avansat, atunci când se administrează împreună cu tratamentul standard de chimioterapie. Poate de asemenea să amelioreze calitatea vieții. Doctorii folosesc această terapie în tratarea persoanelor care au gene k-ras normale în celulele canceroase și care au celule canceroase răspândite doar în ficat. În jur de 65 de persoane din 100 bolnave de cancer intestinal avansat (65%) au gene normale k-ras în tumoare. Doctorii recomandă de obicei terapia biologică împreună cu medicamente folosite în chimioterapie, ca fluorouracil, oxaliplatin, sau irinotecan.

Unele terapii biologice sunt foarte noi, astfel încât va dura până când vom afla cât de bine funcționează. Altele, cum sunt anticopri monoclonali (Avastin) și panitumumab (Vectibix), și medicamentul antiangiogenic aflibercept (Zaltrap), sunt folosite pentru tratarea cancerului intestinal avansat. Oxaliplatin ar putea fi înocuit cu Aflibercept, atunci când primul nu mai are efect. Se poate asocia chimioterapiei FOLFIRI.
În secțiunea legată de cercețările în domeniul cancerului intestinal veți găsi informații suplimentare. Toate tratamentele noi trebuie să treacă prin procesul testelor experimentale, ceea ce poate dura ani de zile.

Alegerea tratamentului

Alegerea tratamentului sau chiar alegerea de vă trata, poate fi dificilă dacă aveți cancer în stadiu avansat. Va trebui să luați în considerare calitatea vieții din timpul tratamentului. Efectele secundare ale tratamentului, dar și stresul, cum ar fi drumurile până la spital și înapoi, pot avea un impact puternic asupra calițății vieții.

Doctorul vă va explica ce speră să obțină prin diferitele tratamente oferite. Unele persoane preferă să audă o a doua opinie înainte să se hotărască asupra tratamentului. Dacă doriți o a doua părere, puteți să-i solicitați specialistului sau medicului de familie să vă recomande un alt doctor în acest sens.
Doctorul vă va enumera opțiunile. Este posibil să existe și un consilier al spitalului cu care vă puteți sfătui. S-ar putea să doriți să discutați și cu un prieten apropiat sau cu o rudă. De asemenea, poate fi util să dezbateți deciziile dificile cu cineva din afara cercului de prieteni și familie.

Intervenția chirurgicală pentru cancer intestinal

Intervenția chirurgicală pentru ținerea sub control a cancerului
Uneori, când cancerul colorectal revine în intestin, acesta poate fi înlăturat. Este puțin probabil ca în acest caz cancerul să poată fi vindecat, deoarece există de obicei celule canceroase în alte părți ale corpului și care sunt prea mici pentru a putea fi identificate în cadrul analizelor. Dar înlăturarea tumorii intestinale poate ușura simptomele și vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Și poate dura mult timp până când cancerul va începe să se dezvolte în altă parte.

Intervenția chirurgicală în cazul intestinului blocat

Uneori cancerul crește astfel încât blochează complet intestinul. Acestă situație este denumită  ocluzie intestinală. Resturile rămase de la mâncarea digerată nu pot trece de blocaj. De aici rezultă simptome ca:

 • Senzația de balonare și plin;
 • Vomitat în cantități mari;
 • Senzație de rău;
 • Constipație;
 • Durere;

 

Pentru a ușura simptomele, în unele cazuri se poate debloca ocluzia introducând un tub numit stent. Procedura implică efectuarea unei endoscopii, cu ajutorul unui tub special, iluminat la unul din capete și care este introdus în rectul pacientului până in intestin. Chirurgul folosește endoscopul pentru a vedea locul blocajului și inserează stentul în zona respectivă. Stentul menține intestinul deschis, iar materiile fecale pot trece din nou spre a fi eliminate din organism. Chirurgul lasă stentul în intestin, pentru a-l menține deschis.

O altă posiblitate de deblocare a intestinului este operarea și îndepărtarea părții blocate. Se poate ca în cadrul acestei operații capetele intestinului să fie reatașate. Varianta ar fi ca medicul chirurg să efectueze o stomă sau colostomie, adică să aducă capătul superior al intestinului spre exterior, printr-un orificiu făcut în peretele abdominal. Veți purta o pungă specială peste stomă, care are rolul de a colecta materiile fecale din intestin. Informații despre cum se trăiește cu o colostomie găsiți în această secțiune.

S-ar putea să doriți să discutați cu familia și prietenii, dar și cu doctorul și asistentul medical, dacă să alegeți acest tip de operație. Cel mai probabil va fi o operație complicată. Dacă hotărâți să nu treceți prin această operație, doctorul vă poate prescrie doctorii pentru a controla simptomele. Medicamentele somatostatin sau octreotide pot reduce nivelul de lichid care se adună în stomac și sistemul digestiv și astfel să oprească senzația de greață și voma. Din păcate, acest tratament va controla simptomele doar pentru o perioadă limitată de timp.

Chimioterapia pentru cancerul intestinal avansat

În această secțiune vi se prezintă informații despre chimioterapia cancerului intestinal care a revenit, sau este deja răspândit la momentul diagnosticării.

Ce poate face chimioterapia

Este puțin probabil ca tratamentul cu chimioterapie să vindece cancerul intestinal avansat. Dar îi poate reduce dimensiunea și vă poate ajuta să trăiți mai mult. Alte obiective ale tratamentului sunt încetinirea dezvoltării cancerului și ținerea sub control a simptomelor ca durerea, lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate. În cazul cancerului avansat, scopul chimioterapiei este de vă face să vă simțiți mai bine. Din acest motiv, dacă efectele secundare vă afectează prea mult, puteți întrerupe tratamentul oricând doriți.

Medicamente de chimioterapie pentru cancerul intestinal avansat

Medicamentele de chimioterapie pe care doctorii le recomandă în tratarea cancerului intestinal care a recidivat sunt:

 • Capecitabină (Xeloda) tablete;
 • Fluorouracil (5FU) intravenos;
 • Raltitrexed Vi se poate administra acest medicament dacă nu puteți lua 5FU sau capecitabină;
 • Oxaliplatin intravenos;
 • Irinotecan intravenos;

 

Doctorii folosesc varii combinații ale acestor medicamente, incluzând:

 • FOLFOX – o combinație de acid folic (leucovorin), fluorouracil și oxaliplatin
 • FOLFIRI – o combinație de acid folic (leucovorin sau calciu folic), fluorouracil și irinotecan
 • XELOX – oxaliplatin și capecitabină

Tratamentul se poate administra fie sub formă de tablete, pe care le puteți administra de acasă, fie sub formă de lichide ce vi se vor administra intravenos. Doctorul va alege tratamentul potrivit pentru dumneavoastră ținând cont de diverși factori. Va lua în calcul tratamentele anterioare și perioada de timp care a trecut până la revenirea cancerului. Doctorul vă va prezenta opțiunile de tratament.
Tratamentul administrat după prima revenire a cancerului se numește tratament de primă linie. În cazul în care cancerul revine după tratamentul de primă linie, sau dacă tratamentul de primă linie nu ține sub control cancerul, vi se va administra alt tratament de chimioterapie. Acesta se numește tratament de linia a doua.
Se fac cercetări în permanență pentru a îmbunătăți tratamentul pentru cancer intestinal avansat. Testele pot folosi medicamente noi sau diferite alte combinații de medicamente.

Tratament intravenos

Tratamentul intravenos se administrează de obicei în secția de ambulatoriu sau unitatea de chimioterapie, cu o zi de spitalizare. Chimioterapia vă poate fi administrată printr-un tub subțire și scurt (branulă) introdus într-o venă a brațului de fiecare dată când faceți tratamentul. Alte variante ar fi folosirea unui caterer venos central, a unui sistem port-a-cath sau a unui caterer de venă periferică. Acestea sunt tuburi lungi, de plastic, care administrează medicamentele direct într-o venă principală din piept. Tubul este montat chiar înainte de începerea tratamentului și rămâne montat atât timp cât este necesar.

Chimoterapia cu tablete
Dacă tratamentul dvs este sub formă de tablete cu capecitabină, vi le veți putea administra de acasă. În general, tabletele de capecitabină de administrează de două ori pe zi timp de câteva luni. Tratamentul se urmează zilnic pentru câteva săptămâni, după care se face o pauza înaintea reluării tratamentului.
Unele persoane preferă tratamentul sub formă de pastile deoarece și le pot administra de acasă, și nu este nevoie să meargă la spital foarte des. Capecitabina este un tip de fluorouracil. Dar cauzează alte efecte adverse față de fluorouacilul administrat intravenos. Este mai puțin probabil ca tabletele să cauzeze diaree sau usturimi ale cavității bucale. Însa este mai probabil să cauzeze usturimi și roșeață la nivelul palmelor și tălpilor, care pot duce la exfoliere (cojire). Acesta se numește sindromul palmoplantar.
Găsiți informații legate de efectele adverse ale capecitabinăi în secțiunea medicamentelor împotriva cancerului.

Cum știți dacă funcționează chimioterapia

Doctorul vă va recomanda o tomografie sau o radiografie înainte de a începe tratamentul și la trei luni după terminarea acestuia. Doctorul va compara dimensiunea tumorii și își va putea da seama dacă tratamentul funcționează. Se poate ca tumorile:

 • Să se fi micșorat;
 • Să fi rămas la fel;
 • Să se fi mărit;

 

Dacă dimensiunea tumorii a fost redusă sau dacă a rămas la fel, tratamentul vă poate fi administrat pentru încă 4 până la 6 luni. Din acest punct puteți continua tratamentul, atât timp cât nu experimentați prea multe efecte secundare. Sau puteți face o pauză înainte de a relua tratamentul. Doctorul vă va explica avantajele și dezavantajele fiecărei variante de tratament. În mod normal vi se va face o tomografie computerizată o dată la 2-3 luni, pentru a monitoriza evoluția tratamentului.
În cazul în care cancerul a crescut, doctorul va întrerupe chimioterapia și vă va sugera alt tip de tratament.

Chimioterapia și intervenția chirurgicală pentru metastază hepatică

Uneori doctorii apelează la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea celulelor canceroase care s-au răspândit în ficat (metastază hepatică). Puteți urma acest tratament doar dacă nu există nici un semn derăspândire a cancerului altundeva în organism, în afara ficatului. De obicei se efectuează o tomografie cu emisie de pozitroni și o tomografie computerizată pentru a afla dacă există celule canceroase în afara ficatului.
Dacă tumoarea hepatică este prea mare pentru a fi operată, este posibil să urmați un tratament de chimioterapie pentru a micșora cancerul și a facilita îndepărtarea acestuia. Este posibil să fiți supus chimioterapiei și înainte și după operație.

Teste experimentale

Dacă doctorul consideră că este puțin probabil ca tratamentul cu chimioterapie să funcționeze, vă poate oferi un tratament în cadrul unor teste experimentale. Acestea testează medicamente fie nou create, fie noi combinații ale unor medicamente deja disponibile.
Dacă urmați un tratament experimental:

 • Îl veți face în cadrul unui test medical;
 • Trebuie să vi se explice clar toate riscurile și beneficiile și trebuie să vi se acorde timp să cițiti și să înțelegeți broșura cu informații pentru pacienți;
 • Este bine să existe cercetări anterioare care să sugereze că medicamentul ajută în tratarea cancerului intestinal;
 • Testul va ajuta doctorii să afle cât de probabil este ca medicamentul respectiv să îmbunătățească situația pacienților în viitor;
 • Doctorii vor afla mai multe informații despre efectele secundare ale medicamentelor;

Puteți părăsi testul experimental în orice moment și nu trebuie să oferiți un motiv pentru această decizie.

Alte terapii biologice folosite în tratarea cancerului intestinal avansat

Antibioticele monoclonale bevacizumab (Avastin) și panitumumab (Vectibix) sunt brevetate pentru utilizarea în tratamentul cancerului intestinal avansat.
Aflibercept (Zaltrap) reprezintă alt tip de terapie biologică, care împiedică celulele canceroase să-și facă propria aprovizionare cu sânge (medicament anti angiogenic). Este folosit în cazul persoanelor cu cancer intestinal avansat, atunci când medicamentul de chimioterapie oxaliplatin nu mai are efect. Aflibercept se administrează împreună cu chimioterapia cu FOLFIRI.
Cum anumite terapii biologice sunt foarte nou apărute, va mai trece un timp până se va vedea eficacitatea lor. Toate tratamentele trebuie să treacă prin procesul testelor clinice, iar acesta durează ani de zile. Cercetările investighează administrarea terapiilor biologice împreună cu chimioterapia, pentru a afla cum se poate obține cel mai bun efect. Informații despre terapiile biologice găsiți în secțiunea despre cercetările legate de cancerul intestinal.