RISCURI SI CAUZE CANCER DE PANCREAS

RISCURI SI CAUZE CANCER DE PANCREAS. Cancerul de pancreas este al zecelea cel mai frecvent tip de cancer, excluzând cancerul de piele non-melanom. Apare mai frecvent la oamenii în vârstă. Aproape jumătate din cazurile noi sunt diagnosticate la persoane de peste 75 de ani. Cancerul pancreatic este puțin frecvent la persoanele sun 40 de ani.

 

Care sunt factorii de risc

Orice poate creste riscul contractării unei boli reprezintă un factor de risc. Diferitele tipuri de cancer au diferiți factori de risc. Chiar dacă prezentați mai mult de un factor de risc nu înseamnă că veți contracta cu siguranță boala. Și doar pentru că cercetătorii investighează o posibilă cauză nu înseamnă că aceasta se va dovedi a fi un factor de risc. Anumiți factori vă pot scădea riscul de cancer și sunt cunoscuți drept factori de protecție:

 • Fumatul și tutunul fără fum;
 • Alte situații medicale;
 • Alcoolul;
 • Cancerul anterior;
 • Radioterapia în trecut;
 • Dieta;
 • Greutatea corporală și activitatea fizică;
 • Sindroame de cancer în familie și factorii genetici;
 • Alergiile.

 

Fumatul și tutunul fără fum

Țigările, trabucurile, pipele și tutunul masticabil reprezintă risc de cancer pancreatic. Un studiu amplu de Cercetare a Cancerului care a analizat factorii legați de stilul de viață a descoperit că aproape 1 din 3 cancere pancreatice (aproximativ 30%) poate fi legat de fumat.
Fumul de țigară conține substanțe chimice numite nitrozamine. Nitrozaminele sunt cancerigene. Acestea se găsesc în anumite alimente și băuturi, dar și în fumul de țigară. Oamenii de știință nu sunt absolut siguri de ce fumatul afectează riscul de cancer pancreatic, însă cred că poate avea legătură cu nitrozaminele. Renunțarea la fumat reduce riscul. Durează aproape 20 de ani de la renunțarea la fumat pentru ca riscul de cancer pancreatic să scadă la aceleași nivele ca în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată.

 

Alte situații medicale

Riscul de cancer pancreatic este crescut dacă aveți un istoric de:

 • Inflamarea pe termen lung a pancreasului;
 • Antecedente de pancreatită în familie (pancreatită ereditară);
 • Ulcer stomacal;
 • Infecția cu Helicobacter pylori;
 • Diabet;
 • Infecția cu virusuri ale hepatitei;
 • Boli ale dinților și gingiilor.

 

Inflamarea pe termen lung a pancreasului

Inflamarea pe termen lung a pancreasului este numită pancreatită cronică. Această boală crește riscul de cancer pancreatic, deși în general nu este responsabilă pentru un număr mare de cazuri. Pancreatita cronică este cel mai adesea cauzată de consumul îndelungat de alcool.

 

Antecedente de pancreatită în familie (pancreatita ereditară)

Este o boală rară, care provoacă inflamarea pancreasului. Este responsabilă pentru aproximativ 1 din 100 de cazuri de pancreatită (1%). Este provocată de o genă defectă care poate fi moștenită de la unul din părinți. Persoanele cu pancreatită ereditară prezintă un risc de cancer pancreatic de 50 de ori mai mare decât restul populației.

 

Ulcerul stomacal

Un ulcer stomacal nu este în general legat de riscul de cancer pancreatic. Însă un studiu a descoperit un risc dublu de cancer pancreatic la bărbații cu ulcere stomacale. Persoanele care au suferit o operație de îndepărtare a unei părți sau a întregului stomac în ultimii doi ani prezintă un risc crescut de cancer pancreatic. Această creștere poate fi determinată de faptul că anumite tipuri de cancer pot fi contractate accidental ca urmare a tuturor testelor pe care trebuie să le facă în urma operației. Înmulțirea bacteriilor în urma operației poate de asemenea să joace un rol. Medicamentele pe care oamenii le iau pentru ulcerul stomacal nu sunt legate de riscul de cancer pancreatic.

 

Infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori (H pylori) este o bacterie care provoacă ulcere stomacale și reprezintă un risc cunoscut de cancer stomacal. Anumite studii au arătat că infecția cu H pylori crește riscul de cancer pancreatic. Milioane de persoane sunt infectate cu H pylori și majoritatea nu contractează aceste tipuri de cancer, astfel încât trebuie să existe și alți factori care au o contribuție.

 

Diabet

Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de cancer pancreatic. Diabetul este o boală a celulelor pancreatice care produc în mod normal insulina. Este posibil ca un cancer în evoluție să provoace anumite cazuri de diabet mai degrabă decât ca diabetul să cauzeze cancerul. Specialiștii în cancer pancreatic cred că orice persoană peste 50 de ani care dezvoltă diabet și pierde inexplicabil în greutate ar trebui investigată pentru alte boli ale pancreasului și ar trebui exclus cancerul pancreatic. Majoritatea persoanelor care dezvoltă diabet mai târziu în viață sunt supraponderale, astfel încât diabetul și pierderea în greutate împreună sunt mai neobișnuite.
Rețineți– diabetul este o boală comună. Chiar dacă există un risc crescut, marea majoritate a persoanelor cu diabet nu vor dezvolta un cancer al pancreasului.

 

Infecția cu virusuri ale hepatitei

Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei B crește riscul de cancer pancreatic. Hepatita C poate de asemenea să crească riscul, însă dovezile nu sunt foarte clare în acest sens.

 

Boli ale dinților și gingiilor

Anumite cercetări au arătat un risc crescut de cancer pancreatic la persoanele care au boli ale dinților și gingiilor. Nu este clar de ce se întâmplă astfel, deși un anumit tip de bacterii care provoacă boli ale gingiilor poate juca un rol important.

 

Alcoolul

Aproximativ 7 din 10 cazuri de pancreatită cronică sunt datorate consumului îndelungat de alcool. Pancreatita cronică este un factori de risc cunoscut pentru cancerul de pancreas. Anumite cercetări sugerează că poate exista o legătură între consumatorii înrăiți de alcool și riscul de cancer pancreatic. Riscul este mai mare la persoanele care consumă 3 sau mai multe băuturi alcoolice pe zi, față de persoanele care beau mai puțin de 1 băutură alcoolică pe zi.

 

Cancerul anterior

Persoanele care au avut anumite tipuri de cancer prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Acestea includ cancerele sistemului digestiv, cancerul faringelui, cancer cervical, cancer pulmonar, cancer uterin, cancer de sân, cancer ovarian, cancer de vezică, cancer testicular și cancer renal. La anumite persoane riscul mai crescut poate fi datorat fumatului, însă la altele acesta poate fi datorat unei legături genetice sau unui tratament cu radioterapie aplicat pentru primul cancer.

Radioterapia în trecut
Administrarea tratamentului cu radioterapie pentru cancer în trecut a fost legată de un risc crescut de cancer pancreatic. Însă acest risc este balansat de nevoia de a trata cancerul inițial.

 

Dieta

Legăturile dintre dietă și cancerul pancreatic sunt încă neclare. Știm ca urmare a cercetărilor că riscul de cancer pancreatic crește în urma consumului de carne roșie. Un studiu a demonstrat că riscul de cancer pancreatic a fost mai mare la bărbații care au consumat 120g de carne roșie pe zi comparativ cu cei care nu au consumat carne roșie deloc. Unele studii indică un risc crescut asociat cantităților mari de grăsimi saturate în dietă. Însă alte studii nu au demonstrat nici o legătură. O dietă bogată în acid folic poate reduce riscul de cancer pancreatic cancer, însă diverse studii au arătat rezultate conflictuale. Nu s-a demonstrat că suplimentele de acid folic reduc riscul. Acidul folic se regăsește în legumele verzi, cu frunze.

 

Greutatea corporală și activitatea fizică

Studiile arată că persoanele supraponderale prezintă un risc crescut de cancer pancreatic. Un studiu a estimat că puțin peste 1 din 10 cancerele pancreatice (aproximativ 10%) au fost legate de greutatea prea mare. Această creștere a riscului ar putea avea legătură cu faptul că persoanele supraponderale produc mai multă insulină. Insulina este un hormon produs de pancreas.
Fundația de Cercetare Mondială în Domeniul Cancerului susține că activitatea fizică poate proteja împotriva cancerului pancreatic. Această legătură poate fi limitată la persoanele care desfășoară o activitate intensă în munca lor de zi cu zi (activitatea ocupațională) mai degrabă decât o activitate recreativă.

 

Sindroame de cancer în familie și factorii genetici

S-a dovedit că uneori cancerul pancreatic are antecedente în familie. Aceasta înseamnă că există o genă defectă undeva. Poate exista o legătură genetică în aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer pancreatic (10%). Cancerul pancreatic poate face parte dintr-un sindrom canceros al unei familii, acolo unde o genă defectă moștenită provoacă apariția unei serii de cancere diferite la membrii aceleiași familii. Există mai multe tipuri diferite de sindroame de cancer într-o familie.
Persoanele cu 2 sau mai multe cazuri de cancer pancreatic în familie (de aceeași parte), dar fără defectele genetice recunoscute, pot avea sindrom de cancer pancreatic familial. Riscul este mai mare dacă rudele au fost diagnosticate înainte de vârsta de 60 de ani.
Prezentați un risc crescut de cancer pancreatic dacă sunteți purtător al genei cancerului de sân BRCA2. Puteți avea un risc crescut și dacă sunteți purtător al genei BRCA1, însă dovezile sunt mai puțin clare. Există un risc crescut pentru persoanele cu boli intestinale FAP (polipoză adenomatoasă familială) și HNPCC (cancer colorectal ereditar nonpolipozic). Alte sindroame rare care cresc riscul de cancer pancreatic sunt sindromul Peutz Jeghers și ataxia telangiectasia (Sindromul Louis-Bar).

Acestea sunt boli rare. Dacă una dintre ele a existat în familia dumneavoastră cel mai probabil știți deja despre ea. Majoritatea cazurilor de cancer pancreatic sunt sporadice. Asta înseamnă că nu au antecedente în familie. Astfel încât un test genetic nu ar ajuta în aceste cazuri. Cu excepția cazului în care știți că în familia dumneavoastră există una dintre mutațiile genetice menționate mai sus, este foarte puțin probabil ca apariția altor tipuri de cancer în familie să însemne că dumneavoastră prezentați un risc crescut de cancer al pancreasului. Un studiu amplu de dată recentă a arătat un risc crescut de cancer pancreatic la persoanele care au un tată, frate sau fiu diagnosticat cu cancer de prostată. Însă avem nevoie de mai multe studii înainte de a ne putea pronunța cu siguranță în această privință.

 

Alergiile

Unele cercetări sugerează că riscul de cancer pancreatic poate fi mai mic dacă aveți tendința de a dezvolta anumite alergii, cum ar fi eczema. Acestea nu includ alergiile alimentare sau astmul. Nu știm exact de ce se întâmplă acest lucru. Este posibil să fie din cauza faptului că sistemul dumneavoastră imunitar localizează mai bine celulele anormale. Sau poate avea legătură cu efectul reacțiilor alergice asupra pancreasului.