Simptome ale tumorilor cerebrale

De ce tumorile cerebrale cauzează simptome

Tumorile cerebrale cauzează simptome din două motive. În primul rând, pentru că acestea ocupă spațiu în interiorul craniului, pe măsură ce se dezvoltă. În al doilea rând, pentru că pot să cauzeze simptome specifice ca urmare a locului unde se află în creier. Puteți afla mai multe informații despre simptomele cauzate de tumorile cerebrale care ocupă spațiu și simptome cauzate de poziția tumorii .

 

Cele mai frecvente simptome

Cele mai frecvente simptome ale tumorilor cerebrale sunt durerile de cap și crizele. De fapt, tocmai acestea îi fac pe oameni să consulte medicul. Este important să rețineți însă ca tumorile cerebrale sunt rare și că există mult mai multe alte afecțiuni, mult mai frecvente, care pot provoca aceleași simptome. Daca vă confruntați cu acestea este bine să consultați medicul cât mai curând, dar nu trebuie să le asociați neapărat cu tumoare pe creier.

 

Simptome cauzate de presiune la nivelul craniului

Craniul este făcut din os, nu este elastic, deci există un spațiu limitat la nivelul acestuia. Tumorile care cresc în interiorul craniului duc la creșterea presiunii în acest spațiu limitat. Acest fenomen se numește creștere a presiunii intracraniene și duce la următoarele efecte:

 

Dureri de cap

Este important să rețineți că durerile de cap și senzația de rău sunt simptome foarte frecvente pentru multe afecțiuni. Dacă aveți astfel de simptome este puțin probabil să fie cauzate de o tumoare pe creier, mai ales dacă sunt singulare. Dar este bine să consultați un medic dacă aveți următoarele simptome

  • Aveți dureri de cap foarte puternice (mai ales dacă vă treziți zilnic cu durere de cap)
  • Ați început să aveți dureri de cap, deși nu înainte nu aveați această problemă
  • Aveți dureri de cap din ce în ce mai dese
  • Aveți dureri de cap asociate cu senzația de rău

Aproximativ unul din 3 oameni cu o tumoare cerebrală ajung la doctor din cauza durerilor de cap. O durere de cap cauzată de o tumoare este, în general, destul de puternică. Dar la unii oameni poate să fie moderată, mai ales la început. Durerile de cap pot să persiste destul de mult. Unii oameni se trezesc în fiecare zi cu dureri de cap severe care se pot ameliora uneori pe parcursul zilei. Dar dacă există ceva care duce la presiune intracraniană, durerea de cap va reveni cu intensitate mai ales când faceți anumite mișcări, cum ar fi să vă aplecați, să strănutați sau să tușiți, când faceți exerciții fizice sau chiar și atunci când țipați.

 

Senzație de rău

O persoană cu tumoare cerebrală s-ar putea să se simtă rău (senzație de greață) mai ales dimineața. Uneori greața este asociată cu sughițul.

Somnolență

Somnolența este un simptom mai târziu al unei tumori cerebrale. Pe măsură ce tumoarea se mărește și presiunea din craniu crește, s-ar putea să dormiți mai mult decât de obicei. S-au s-ar putea să ațipiți în timpul zilei. Dacă acest simptom nu este tratat, este posibil să devină din ce în ce mai greu să vă treziți sau chiar să aveți stări de inconștiență.

 

Probleme de vedere

Dacă aveți probleme de vedere trebuie să mergeți la medic. Acest lucru este cu atât mai important dacă probleme persistă în ciuda faptului că purtați ochelari. Printre problemele care trebuie neapărat să ducă la o vizită la medic se numără: vedere încețoșată, formele plutitoare, vedere tip „tunel” (nu puteti vedea extremitățile) pierderea temporară a vederii. Este posibil să se detecteze o presiune intracraniană crescută în timpul unei examinări oculare.

 

Convulsii

Convulsiile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale tumorilor cerebrale. Aproximativ 1 din 4 persoane cu o tumoare pe creier se prezintă la medic din cauza convulsiilor. Acestea pot varia, de la o simplă reacție involuntară la nivelul brațelor sau a picioarelor, sau pot afecta întregul corp.Unele convulsii provoacă și scurte momente de inconștiență. Convulsiile pot fi adesea controlate cu medicamente anti epilepsie, iar dacă tumoarea pe creier este tratată cu succes, se pot opri complet. În unele cazuri, convulsiile continuă chiar și după tratarea cu succes a tumorii, din cauza țesutului cicatricial rămas în creier. Poate fi necesar să continuați să luați medicamente anti-epileptice chiar si după ce tumoarea a fost îndepărtată.

Experiența unei convulsii este foarte înfricoșătoare. Există multe cauze ce pot provoca o convulsie, așa că este important să mergeți la medicul dumneavoastră pentru un consult.

 

Simptomele datorate poziției tumorii cerebrale

Pentru a înțelege de ce o tumoare pe creier produce anumite simptome este bine să citiți câteva informații despre creier. Aceasta explică ce fac diferitele părți ale creierului. Pe masură ce tumoarea crește, aceasta presează asupra țesutului cerebral din jur. Prin urmare partea corpului, sau procesul care este controlat de acea parte a creierului este afectat.

În tabelul de mai jos sunt simptome care pot fi cauzate de tumori în diferite părți ale creierului și la nivelul măduvei spinării:

 

Poziția tumorii Simptome
Lobul frontal Modificări ale personalității

Folosirea înjurăturilor sau un comportament pe care nu l-ați avea în mod normal (pierderea inhibițiilor)

Pierderea poftei de viață (apatie)

Dificultăți în planificarea și organizarea activităților

Iritabilitate sau agresivitate

Slăbiciune într- o zonă a feței sau într-o parte a corpului

Dificultatea de a merge pe jos

Pierderea simțului mirosului

Probleme cu vederea sau vorbirea

Lobul temporal Uitarea cuvintelor

Dificultate în găsirea cuvântului corect

Pierderea memoriei pe termen scurt

Schimbări de comportament ca urmare a unor sentimente ciudate, mirosuri sau déjà vu (un sentiment că ați mai fost undeva sau ați mai făcut ceva înainte)

Impresia ca auziți voci

Lobul parietal Dificultatea de a vorbi sau de a înțelege ceea ce vi se spune

Probleme cu cititul sau scrisul

Pierderea sensibilității într-o parte a corpului

Lobul occipital Probleme de vedere la unul dintre ochi
Cerebelul Coordonare slabă

Mișcări necontrolate ale ochilorâ

Greață

Incordare la nivelul gâtului

Amețeală

Brain stem Coordonare slabă

Ochi „căzuți” sau gura strâmbă într-o parte

Dificultate la înghițire

Dificultăți de vorbire

Vedere dublă

Șira spinării Durere

Amorțeală în anumite zone ale corpului

Slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor

Control scăzut al vezicii sau intestinului

Glanda pituitară ·        Menstruație neregulată sau rară

·        infertilitate

·        lipsa energiei

·        creștere în greutate

·        schimbări de stare

·        presiune arterial crescută

·        diaber

·        mâini și picioare umflate

Nervii care controlează vedere ·        Probleme de vedere
Nervii auzului ·        Probleme de auz
Meningele ·        Dureri de cap

·        Greață

·        problem de vedere

·        Probleme de mișcare

Este important să rețineți că există multe alte cauze ale simptomelor menționate mai sus. Dacă vă faceți griji, este bine să mergeți la medicul de familie. Acesta vă va trimite la un specialist în cazul în care crede că există vreo posibilitate să aveți o tumoare pe creier.

Uneori, tumorile din lobul frontal sau temporalpot deveni crește mult în dimensiune, cu foarte puține simptome. La persoanele în vârstă, simptomele vagi ale pierderii de memorie, schimbările de personalitate și dificultățile la mersul pe jos pot fi asociate cu procesul de îmbătrânire. Dacă aveți mai multe dintre aceste simptome și care par să se înrăutățească în decurs de 6 luni, este bine să mergeți la medic.