Ablația tumorii în cazul cancerului hepatic

Ablația tumorii în cazul cancerului hepatic se referă de tratamentele care distrug tumorile hepatice fără a le îndepărta. Aceste tehnici sunt adesea folosite în cazul pacienților cu câteva mici tumori, dar pentru care intervenția chirurgicală nu este o opțiune bună (de obicei din cauza stării precare de sănătate sau a reducerii funcțiilor ficatului). Vindecarea cancerului prin ablație este mai puțin probabilă decât prin intervenția chirurgicală, totuși, acest procedeu poate fi de mare ajutor anumitor persoane. Acest tratament este folosit uneori și în cazul persoanelor care așteaptă un transplant de ficat.

Ablația funcționează cel mai bine în cazul tumorilor mai mici de 3 cm. Pentru tumori mai mari (între 3 și 5 cm), poate fi folosită împreună cu embolizarea (vezi secțiunea următoare). Din cauza faptului că ablația distruge de obicei și țesutul sănătos dimprejurul tumorii, nu este cea mai bună opțiune în tratarea tumorilor de lângă vase de sânge importante, diafragmă sau canale importante la nivelul coledocului.

Acest tip de tratament nu necesită în mod obișnuit internarea în spital. De cele mai multe ori, ablația poate fi făcută fără intervenție chirurgicală, prin inserarea, prin piele, a unui ac sau a unei sonde, direct în tumoare. Acul sau sonda sunt ghidate către locul potrivit cu ajutorul ultrasunetelor sau a tomografiei. Totuși, în unele cazuri, pentru o mai mare siguranță în ceea ce privește localizarea corectă a tratamentului, poate fi făcută în cadrul unei intervenții chirurgicale.

 

Ablația prin radiofrecvență (RFA)

Această procedură utilizează unde electromagnetice de mare intensitate. Doctorul inserează o sondă subțire, asemănătoare unui ac, în tumoare. Un curent de înaltă frecvență trece prin vârful sondei, care încălzește tumoarea și distruge celulele canceroase. Acesta este un tratament frecvent al tumorilor de mici dimensiuni.

 

Ablația cu etanol (alcool)

Este cunoscută și sub denumirea de injectare percutanată de etanol (PEI). În cadrul acestei proceduri se injectează alcool concentrat direct în tumoare, ce are ca scop distrugerea celulelor canceroase.

 

Termoterapia cu microunde

În cadrul acestei proceduri, sunt transmise, cu ajutorul unei sonde, microunde care încălzesc și distrug țesutul anormal.

 

Crioterapia

În cadrul acestei proceduri se distruge tumoarea prin înghețarea acesteia, cu ajutorul unei sonde metalice subțiri. Sonda este ghidată în tumoare și apoi, cu ajutorul acestui instrument, sunt eliminate gaze foarte reci care îngheață tumoarea, distrugând celulele canceroase. Această metodă poate fi utilizată în tratarea unor tumori mai mari decât ar fi posibil utilizând alte tipuri de ablație, dar, uneori, este necesară efectuarea anesteziei generale (care provoacă pacientului un somn adânc, în care nu poate simți durere).

 

Efectele secundare ale terapiei ablative

Posibilele efecte secundare ale terapiei ablative includ durere abdominală, infecții ale ficatului și hemoragie în cavitatea toracică sau abdomen. Complicațiile severe nu sunt frecvente, dar sunt posibile.