Din cauza dezvoltării rapide a leucemiei acute mieloide (LAM) majoritatea pacienților trebuie să înceapă chimioterapia imediat. În timpul chimioterapiei, vi se va administra un medicament foarte puternic, care trebuie să fie destul de toxic pentru a distruge celulele leucemiei. În același timp, acestea pot afecta și celulele normale și pot cauza efecte secundare.  Însă, nu toată lumea experimentează aceleași efecte secundare și fiecare pacient reacționează diferit.

Tratamentul LAM este în general administrat în două faze (cicluri):

  • Terapie de inducție;
  • Terapie postremisie (consolidare);

 

Terapia de inducție

Prima fază a tratamentului este terapia de inducție. Scopul acesteia este să „inducă” remisia -ceea ce înseamnă că nu mai există semne de boală. În cadrul acestei terapii se utilizează o combinație de mai multe medicamente. Terapia de inducție încearcă să:

  • Distrugă cât mai multe celule LAM;
  • Să readucă numărul celulelor din sânge la normal;
  • Să distrugă toate semnele bolii pentru o perioadă cât mai lungă de timp;

 

Terapia de inducție se efectuează, de obicei, pe o perioadă de patru-șase săptămâni. Această perioadă o veți petrece, în mare parte, în spital. S-ar putea să fie nevoie de mai multe runde de terapie de inducție înainte ca toate celulele LAM să fie distruse și ca boala să intre în remisie.

Medicamente utilizate în Chimioterapie pentru LAM

Medicii folosesc de obicei două sau mai multe medicamente pentru tratarea LAM. Fiecare tip de medicament funcționează în mod diferit pentru a distruge celulele canceroase. Combinarea medicamentelor le poate crește eficiența.

Majoritatea pacienților care suferă de LAM sunt tratați cu medicamente din clasa antraciclinelor, daunorubicin (Cerubidine®), doxorubicin (Adriamycin® PFS, Adriamycin®) sau idarubicin (Idamycin®). Acestea sunt combinate cu citarabina, denumită și  citozinarabinozid sau ara-C (Cytosar-U®). Se pot adăuga și alte medicamente pentru pacienții cu risc crescut, sau care suferă de leucemie refractară sau recidivantă.

Medicamentele se pot administra intravenos (printr-un cateter) la nivelul pieptului. De obicei veți primi antraciclină în primele trei zile de tratament. Apoi veți începe și administrarea de citarabină, dar pentru o perioadă de 7-10 zile. Acest tratament se numește 7 plus 3.

Prima rundă de chimioterapie nu reușește mereu să distrugă toate celulele LAM. Majoritatea pacienților au nevoie de tratament suplimentar. De obicei, aceleași medicamente sunt utilizate pentru mai multe runde de tratament.

Terapie post-remisie

După ce ați finalizat terapia de inducție și sunteți în remisie, veți avea nevoie în continuare de terapie. Această a doua fază a tratamentului se numește terapie post-remisie. Ea este cunoscută și sub denumirea de terapie de consolidare. Fără această a doua etapă, este foarte probabil ca boala să recidiveze.

Terapia post-remisie are ca scop distrugerea celulelor LAM care nu apar la analizele de sânge sau măduvă. Aceasta este administrată în spital. Durata perioadei de spitalizare variază în funcție de tratament, dar și de alți factori. Terapia post-remisie include chimioterapie și uneori un  transplant de celule stem.

Dacă nu veți face un transplant de celule stem, vi se vor administra patru cicluri de chimioterapie. Pentru rezultate optime este utilizată chimioterapia intensivă, cu doze mari de citarabină și alte medicamente

Profilaxia sistemului nervos central

În anumite tipuri de leucemie, mai ales în cazul leucemiei acute limfoblastice și în cazul leucemiei acute monocitare, cu un număr mare de celule de sânge, celulele canceroase tind să pătrundă în căptușeala canalului spinal și a creierului. Acest lucru duce la LAM sistemului nervos central (SNC).

Acest proces nu este vizibil decât la luni sau chiar ani de zile de la perioada de remisie, când leucemia recidivează, mai întâi în stratul protector al SNC, apoi în sânge și în măduvă. Pentru a preveni recidiva (leucemie meningeală), toți copii și adulții care au suferit de LAM și care intră în remisie sunt tratați profilaxic (o măsură pentru prevenirea bolii). Acest tratament post-remisie implică administrarea chimioterapiei în fluidul care „îmbracă” coloana și creierul. Medicamentele sunt administrate direct, printr-o procedură denumită terapie intratecală.

Boala SNC afectează aproximativ unul din 50 de pacienți diagnosticați cu LAM. Riscul să fiți afectat de LAM a SNC este mai mare dacă:

  • Aveți un subtip LAM monocitar, precum leucemie acută monocitară;
  • Aveți mase de celule LAM în afara măduvei osoase;
  • Prezentați o inversiune a cromozomului 16 și o translocare între cromozomi 8 și 21;
  • Anumite antigene (mai ales, CD7- și CD56-pozitiv) la suprafața celulelor;
  • Un număr foarte mare de celule blastice la diagnostic;

 

Medicul vă poate sugera o analiză prin puncție lombară pentru LAM SNC, după remisie.

Terapie de întreținere adițională

Cercetătorii studiază în prezent forme mai puțin intensive de chimioterapie pentru a ajuta la îmbunătățirea ratei de supraviețuire pentru pacienți după ce aceștia au finalizat post-remisie tratament. Acest tip de chimioterapie cu doze mici este denumită terapie de întreținere.

0 0 vote
Article Rating