Diagnostic cancer de stomac – Teste / Analize

Diagnostic cancer de stomac. Această secţiune prezintă informaţii despre testele utilizate pentru diagnosticarea cancerului de stomac. De asemenea, sunt prezentate informaţii şi despre testele suplimentare care pot fi efectuate pentru a aflat dimensiunea cancerului şi dacă acesta s-a răspândit.

Testele pentru cancerul gastric

Această pagină prezintă informaţii despre testele utilizate pentru a diagnostica cancerul gastric. În continuare sunt prezentate informaţii despre:

Endoscopie

Aceasta este principala analiză pentru diagnosticarea cancerului gastric. Endoscopia se face cu un tub lung, subţire şi flexibil prevăzut cu o lampă şi o cameră în interior. În timpul acestui test vi se administrează de regulă un sedativ care vă face somnoros şi mai puţin conştient de ce se întâmplă. Odată ajuns în această stare de somnolenţă şi relaxare, medicul sau asistenta care realizează procedura endoscopică vă va introduce sonda prin gât spre stomac. Astfel, aceştia pot să se uite în interiorul esofagului (tubului alimentar), stomacului şi primei părţi a intestinului subţire (duodenul). Se vor preleva mostre de ţesut (biopsii) din zonele cu aspect anormal.
Uneori, tubul endoscopic poate fi prevăzut la capăt şi cu o sondă cu ultrasunete. Această realizează o scanare cu ultrasunete a stomacului şi zonei înconjurătoare. Vorbim aici de aşa-numita endoscopie cu ultrasunete.
Puteţi fi supus la această procedură în ambulatoriu. Dar trebuie să fiţi însoţit de cineva pentru a vă putea întoarce acasă. Nu aveţi voie să mâncaţi sau să beţi cu 8 ore înainte de examinare astfel încât stomacul şi duodenul să fie goale. Odată procedura finalizată, trebuie să vă odihniţi o vreme. Din cauza sedativului nu vă veţi aminti nimic despre test la terminarea acestuia.

 

Masa de bariu

Masa de bariu este un tip de investigaţie radiografică. Aceasta nu mai este folosită pe scară largă pentru cancerul gastric în prezent. Puteţi fi supus la această procedură în ambulatoriu. Nu aveţi voie să mâncaţi sau să beţi cu 6 ore înainte de a fi spus acestei proceduri. La demararea procedurii:

  • Vi se va face o injecţie pentru a vă relaxa muşchii sistemului digestiv;
  • Vi se va da să beţi un lichid alb. Acest lichid alb este masa de bariu. Este un lichid cretos care este vizibil cu razele X. După ce aţi băut bariul, vă veţi întinde pe masa de radiografiere. Medicul va urmări pe un ecran cu raze X tranzitul bariului prin stomac şi duoden. Orice excrescenţe sau ulcere vor apărea pe ecran. Masa va fi înclinată în diferite poziţii în timpul testului pentru a direcţiona fluxul de bariu acolo unde îl doreşte medicul.

Întreaga procedură durează în jur de o oră. Veţi putea merge acasă imediat după test. Puteţi mânca sau bea normal imediat după finalizarea testului. Însă unele persoane se pot simţi rău o vreme după aceea. Bariul vă poate produce constipaţie. Tranzitul intestinal va avea culoarea albă o zi sau două pe măsură ce corpul elimină bariul.

 

Teste suplimentare pentru cancerul gastric

Puteţi avea nevoie de teste suplimentare pentru ca medicul dumneavoastră să identifice faza de evoluţie a cancerului şi gradul de răspândire al acestuia. Aceste analize ajută medicul să decidă care este cel mai bun tratament.

 

Scanarea CT (computer tomograf)

Aceasta este o scanare computerizată cu raze X. Scanarea CT poate să vizeze abdomenul şi pieptul dumneavoastră. Scanarea arată mărimea şi poziţia cancerului. Scanarea poată să arate în plus şi răspândirea cancerului la ficat, plămâni sau nodulii limfatici. Dacă medicul observă modificări ale ficatului, dar nu este sigur ce le cauzează, puteţi fi trimis să faceţi o scanare cu ultrasunete a ficatului..

 

Laparoscopia

Laparoscopia este o operaţie minoră realizată sub anestezie generală. În timpul în care sunteţi anesteziat, medicul introduce o sondă cu o lampă şi o cameră în abdomen printr-o mică incizie. Chirurgul poate privi în interior pentru a vedea unde s-a răspândit cancerul. Veţi avea o rană mică în urma acestei proceduri. Uneori, camera este introdusă prin mai multe incizii, aşa că puteţi avea mai multe răni.

 

Endoscopie cu ultrasunete

Aceasta este o procedură care utilizează un endoscop şi un scanner cu ultrasunete. Pentru pacient, este foarte asemănătoare cu o endoscopie, doar o sondă cu ultrasunete este ataşată tubului endoscopic. Acest test ajută medicii să identifice fazele cancerului în partea superioară a stomacului şi în zona unde stomacul se întâlneşte cu esofagul (tubul alimentar).

 

Analize şi sânge şi radiografie toracică

La fel ca şi în cazul analizelor de sânge realizate pentru a verifica starea generală de sănătate, medicul dumneavoastră poate testa şi markerii cancerului. Aceşti markeri sunt substanţe chimice care pot să apară în fluxul sanguin în anumite tipuri de cancer. Markerul CEA (antigen carcinoembrionic) apare uneori în cazul cancerului de stomac, precum şi în alte cancere. Însă jumătate dintre persoanele care suferă de cancer gastric nu au un nivel ridicat al CEA în sânge. Se pot realiza şi alte analize de sânge denumite teste funcţionale hepatice (LFT) pentru a verifica dacă ficatul funcţionează corespunzător.

 

Scanarea prin Rezonanţă Magnetică (RMN)

Această scanare foloseşte magnetismul pentru a construi o imagine din exterior asupra corpului. Medicul dumneavoastră vă poate sugera un RMN pentru că uneori acesta identifică ţesuturile moi mai clar decât o scanare CT. Mai multe informaţii despre o scanare RMN sunt disponibile în secţiunea dedicată testelor pentru cancer.

 

Scanarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni-computer tomograf)

O scanare PET-CT utilizează o scanare CT în combinaţie cu o scanare PET. O scanare PET arată zonele cu celule canceroase active folosind cantităţi reduse de glucoză radioactivă. Se poate uneori dovedi de ajutor pentru a evidenţia zonele canceroase din partea superioară a stomacului. Informaţii detaliate despre scanările PET-CT sunt disponibile în secțiunea dedicată testelor pentru cancer.

 

Scanarea cu ultrasunete a ficatului

Această scanare utilizează unde sonore pentru a vă analiza ficatul. Poate evidenţia semne ale răspândirii cancerului gastric.