Radioterapia poate uneori să provoace efecte secundare în timpul tratamentului. S-ar putea să nu observați aceste efecte decât după câteva săptămâni de tratament. Acestea se diminuează după încheierea tratamentului. Printre efecte se numără

  • Roșeață și durere la nivelul pielii;
  • Disconfort și inflamare la nivelul sânului/pieptului;
  • Oboseală;

Roșeață și durere la nivelul pielii

Radioterapia poate să provoace înroșirea sau înnegrirea pielii. Unii oameni nu au probleme de acest gen deloc, dar alții pot simți durere la nivelul pielii. Acest lucru depinde de tipul de piele al fiecărui pacient, precum și de zona care este sub tratament.
Dacă aveți reacții la nivelul pielii, aceasta se manifestă prin roșeață (sau o înnegrire, la cei cu pielea închisă la culoare). De asemenea, pielea devine dureroasă, ca în cazul arsurilor solare. Acest lucru nu se va întâmpla imediat, dar se poate agrava după câteva sesiuni de tratament. Medicul care vă administrează radioterapia va fi atent la astfel de efecte secundare. Dar este important să îi comunicați dacă simțiți durere. Se poate ca pielea să se cojească. Dar ar trebui să se vindece repede. Reacțiile la nivelul pielii dispar, de obicei, la două-patru săptămâni de la încheierea tratamentului.

Se poate ca aceste efecte secundare să apară în alte zone ale corpului, nu la cea la care se aplică efectiv tratamentul – de exemplu, poate apărea pe spate. Este vorba de zona prin care ies radiațiile, în timpul tratamentului. Această zonă se numește locul de ieșire. Dacă locul de ieșire se înroșește sau devine dureros, trebuie să anunțați echipa medicală.
Există informații despre cum să vă îngrijiți pielea în timpul radioterapiei.

Disconfort și umflarea sânului sau a zonei pieptului

Tratamentul poate provoca inflamarea sânului sau a zonei pieptului. De obicei, inflamația se reduce al câteva săptămâni după încheierea tratamentului. În cazul în care acestea nu se reduce, anunțați-vă medicul.

Oboseala

Oboseala tinde să se instaleze pe măsură ce înaintați cu tratamentul. Deci, este posibil să nu vă simțiți obosit la începutul sesiunilor de tratament, dar până la final, vă veți simți cu siguranță. S-ar putea să simțiți nevoia să dormiți o oră sau două, după fiecare sesiune de tratament. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți slăbită, ca și cum nu ați avea energie.
Oboseala poate să continue și la câteva luni de la încheierea tratamentului. Unele cercetări au arătat că, de fapt, exercițiile pot fi mai eficiente decât somnul în combaterea oboselii. Încercați să vă programați o plimbare pe jos în fiecare zi. Veți vedea că veți putea crește câte puțin distanța parcursă. Alegeți-vă momentul zilei în care sunteți cel mai puțin obosită.

Interacțiunea cu alte tratamente

Radioterapia poate să împiedice efectuarea anumitor tipuri de operații de reconstrucție, chiar dacă, în alte situații, acesta ar fi potrivit pentru dvs. Reconstrucția cu extindere de țesut nu este de obicei posibilă după radioterapie aplicată la nivelul pieptului, pentru că pielea nu se mai întinde la fel de bine după tratament.
Unele tipuri de operație de reconstrucție folosind țesut din propriul organism s-ar putea să nu fie posibilă. Acest lucru se întâmplă din cauză că zona care se reconstruiește are nevoie să fie puternic vascularizată, iar radioterapia reduce circulația sângelui în zona unde este aplicată.

Efecte secundare după tratament

Radioterapia poate avea și efecte de durată asupra pielii și a țesutului mamar rămas după intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului. Este posibil să aveți:

  • Țesut mamar mai dens;
  • O diminuare a țesutului mamar;
  • Inflamație la nivelul sânului;
  • Mici pete roșii pe piele;
  • Piele mai închisă la culoare;

 

La majoritatea femeilor sânii arată foarte bine după radioterapie. Dar dacă sunteți îngrijorată cu privire la posibilele efecte secundare, puteți vorbi cu medicul dvs sau cu asistenta. De asemenea, puteți găsi informații utile în secțiunea despre radioterapie-efecte secundare.

Țesut mamar mai ferm

Este posibil să simți că sânul este mai ferm, ca un efect secundar al radioterapiei. Aceasta se numește fibroză radică. Țesutul mamar devine fibros și mai puțin elastic. Multe paciente nu simt durere dacă apare fibroza radică, dar există și situații în care sânul poate deveni dureros.

Reducerea țesutului mamar

Se poate ca țesutul mamar să se reducă, după mai mulți ani. Radioterapia poate să provoace contractarea țesutului, ceea ce duce la micșorarea sânului, în timp..

Inflamația sânului

Dacă observați o inflamație la nivelul sânului, consultați medicul. Se poate ca acest lucru să fie cauzat de radioterapie, care afectează drenajul fluidelor din organism. Această afecțiune se numește limfedem, dar la nivelul sânului este o afecțiune rară. Medicul vă poate recomanda să consultați un specialist în limfedem pentru efectuarea unui masaj special, denumit drenaj limfatic.

Pete roșii la nivelul pielii

S-ar putea să apară linii roșii pe piele în zona tratată cu radioterapie, ca urmare a spargerii unor vase de sânge. Această afecțiune se numește telangiectazie. Este un efect secundar des întâlnit după radioterapie. Vasele de sânge sparte pot deranja din punct de vedere estetic, dar nu sunt periculoase..

Piele închisă la culoare

Pielea din zona tratată cu radioterapie se poate închide la culoare, în anii de după tratament. Aceasta poate semănă la culoare cu bronzul. Pielea din această zonă poate fi mai sensibilă și de aceea este important că vă acoperiți sau să folosiți cremă cu factor de protecție solară atunci când stați la soare.

Efecte secundare pe termen lung

De departe, cele mai des întâlnite efecte secundare al radioterapiei sunt schimbările fizice  descrise mai sus.
Pot apărea și alte efecte secundare, mai grave, dar mai rare. Aceste nu sunt foarte des întâlnite însă pentru că planificarea tratamentului este mult mai exactă.
În cazuri rare poate să apară o tuse persistentă sau o respirație îngreunată, după tratamentul cu radioterapie în zona pieptului. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că apar modificări la nivelul țesuturilor pulmonare. Medicii nu pot să prevadă când sau dacă va apărea acest efect secundar.
Unii pacienți care fac radioterapie pe partea stângă a pieptului pot să sufere modificări la nivelul inimii. Dar aceste cazuri sunt foarte rare.

Femeile care fac radioterapie pentru cancerul de sân primesc adesea tratamentul din diferite unghiuri. În trecut, tratamentul la nivelul umărului era aplicat uneori de două ori, din ambele unghiuri. Din cauza dozei mari de radioterapie nervii de la nivelul umărului puteau fi afectați destul de serios. Acest lucru provoca dureri severe si dificultate în utilizarea brațului. În prezent aceste efecte secundare nu mai apar, datorita îmbunătățirii metodelor de radioterapie.